Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Få styr på økonomien, fattigrøv

GUIDE - Vi har scoutet sparejunglen for gode tips, så du aldrig mere behøver at føle, at du ikke er rig.

En hverdag væk fra mors kødgryder og forældrenes trygge pengepung kan være svær at håndtere, når økonomien skal stå på egne ben i en studieby fyldt med udgifter og fristelser.

Fuldtidsstudier og en høj husleje kan nemlig være en farlig cocktail at begynde studielivet på, hvis ikke du supplerer læsningen med et studiejob.

Men fortvivl ej, fattigrøv. På Uniavisen har vi gjort rugbrødsarbejdet og kontaktet en seniorrådgiver i ungeøkonomi hos Nordea, der ville have hjulpet os, hvis vi ikke var faldet i søvn på tastaturet. Et efterfølgende lommeopkald til en person, der viste sig at være forbrugerekspert, har resulteret i nedenstående liste over de 9 bedste og mest gennemtestede spareråd.

1. Toiletpapirsrådet

Tryk din toiletrulle flad, inden du tager hul på den. Det sikrer, at du kun får ét stykke papir per ryk i rullen. 1 ryk = 1 stykke papir. Således kan du spare op til flere ruller på en måned, og sådan en rulle kan let stå i flere kroner. Smart, ikke?

2. Tandpasta som mintpastiller

Ugen rinder ud, og du skal som sædvanlig have en intim nærkontaktsoplevelse i fredagsbaren. Normalt brænder du penge af på pastiller og mundskyl – men ikke med dette råd. Frys en tandpasta ned og klip klatter i pastilstørrelse af efter behov. Voilà!

3. Blend din mad og hold dig mæt

Det lyder mærkeligt, men et studie fra Pennsylvania State University viser, at mad med meget luft i holder dig mæt i længere tid. Tippet er enkelt: Blend maden og øg luftindholdet. Måske er du så heldig at kunne spare et måltid i ny og næ?

4. Forsag Gud og meld dig ud af Folkekirken

I Danmark skal du aktivt melde dig ud af Folkekirken, hvis du vil slippe for en kirkeskat på ca. 0,8% af din indkomst. Vores råd: Meld dig ud, men bed en bøn i ny og næ for at dulme den dårlige samvittighed.

5. Drop plastikposerne

En stofpose er billigere og mere CO2-cool. Køber du tre poser om ugen, kan du spare 450 kroner om året ved at slynge en fashionabel stofpose om skulderen. Hvor bliver du flot.

6. Nas dig til Netflix

Vi ved godt, at du gerne vil fremstå som en ultraseriøs studerende. Men vi ved også godt, at din guilty pleasure er at dandere weekenden væk med serier på Netflix. Og der er ingen grund til at spilde de 89 kroner, du sparede ved at fryse tandpasta ned, på ’Narcos’ og ‘F for Får’. Man kan nemlig have op til fem enheder tilsluttet én enkelt Netflix-konto. Opsig derfor dit abonnement og ring til en ven. Med gråd i stemmen fortæller du, at din konto af uransagelige årsager ikke virker, hvorefter du spørger, om du ikke liiige kan låne dig til et login. Vi lover, at det er glemt efter en uge, og du er til evig tid sikret gode serier og film.

7. Vask tøj hos de gamle

Ventetider på københavnske vaskerier kan få tilværelsen til at virke meningsløs. Og så er det samtidig halvdyrt. Slå to fluer med et smæk og hiv vasketøjskurven hjem til dine gamle forældre. Her slynger du dig til rette i sofaen, mens mutti sørger for rent tøj og varm mad – what’s not to love?
NB: Bor dine forældre ikke i en acceptabel transportafstand, så afprøv tippet hos din yndlingsmoster eller bedstefar.

8. Skrald dig til gratis mad

Man opnår ikke megen street cred i spareverdenen, hvis ikke man har skraldet sig gennem de hårde tider sidst på måneden. Hop over hegnet i baggården til dit yndlingssupermarked og skrald løs i fancy skiveskåret pålæg, du førhen kun turde drømme om.

9. Byt dig ud af den økonomiske hovedpine

Kan du huske dengang du byttede Pokemon-kort og klistermærker i skolegården? Kan du så også huske, hvorfor du droppede bytteriet og gik over til at bruge penge? Nej, vel? Bytteøkonomi er det nye sort, og skuffen derhjemme er sikkert fuld af gode bytteobjekter. Bliver du beskyldt for at være kikset, smider du CO2-argumentet og fremhæver, at verden ikke længere kan holde til vores dekadente overforbrug. Det argument ryger selvfølgelig i skraldespanden, så snart der igen står penge på kontoen.

Vi er ret sikre på, at listen er udtømmende, men hvis der skulle eksistere flere spareråd, hører vi gerne om dem på uni-avis@adm.ku.dk

arn@adm.ku.dk

Artiklen er opdateret 1/10.

Seneste