Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Debat
Beliggenhed, Beliggenhed, Beliggenhed — Rektoratet rejser land og KUA rundt for at finde den rette bolig til 18.000 studerende. Desværre er de villige til at gå på kompromis med det vigtigste; at vi kan være der.
Endnu en gang er det de studerende og studiemiljøet, der står for skud for uklare planer og en ledelse, som ikke har inkluderet os. Det giver os grå hår i frustration over den manglende interesse for vores stemmer, som tydeligvis findes hos ledelsen.
DEBATINDLÆG
Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribenternes egen holdning.
Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.
Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.
Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.
For udflytningen til KUA er ikke et nyt projekt for KU. Faktisk har det været så lang tid undervejs, at man kunne have undgået at lave studieliv om til burpladser – hvis man havde haft lidt mere fremsyn, prioritering, og inddragelse undervejs.
Nu bliver det i stedet en hastigt gennemtvunget flytning uden planer om nybyg, som det er svært at se som andet end et indhug i vores undervisningskvalitet og studieliv.
Studiemiljøundersøgelserne fra TEO, HUM, SAMF og JUR viser, at henholdsvis 26, 27, 29 og 31 procent af de studerende er ’uenige’ eller ’helt uenige’ i, at de engagerer sig i deres studiemiljø. Det kan der være mange årsager til, men vi forudser, at disse procenter kun vil stige, når man presser flere studerende ind på samme plads, hvor der i dag allerede er godt fyldt op.
Kigger man på fakulteternes studiemiljøhandleplaner for 2021, (se SAMF, TEO, JUR og HUM her, red.) er støtte til studenterdrevne initiativer en gennemgående tematik for alle fire fakulteter. Man vil understøtte studiefællesskaber, foreninger og aktiviteter og skabe et inkluderede og sikkert fællesskab.
Hvordan skal det lykkes med de planer, som maser os mere sammen? Vi mangler svar! Vi mangler en åben, ærlig dialog. Men endnu vigtigere mangler vi, at studerende bliver inkluderet. Så få os med i samtalen, og inddrag os i arbejdet. Lyt til os, og brug de fora, I allerede har, på og mellem fakulteterne.
For uden den inddragelse skal de studerende måske snart til at vænne sig til navne som ’Hippo-Helga’, ’Parakatten’ eller ’Jacques-saden’. Det er den fremtid, vi frygter, hvis inddragelsen udebliver.
Der er allerede meget få steder på KUA, som er specifikt indrettet til studiemiljøet. Skal de sløjfes?
Som for eksempel Parakaffen på Jura, som i den nye lokalplan bliver til administrationslokaler. Det er et frirum, hvor studerende kan slappe af med brætspil eller hyggelige rammer for gruppearbejde med kaffe lige ved hånden. Der arrangeres begivenheder, afholdes afslappende fredagsbar, for eksempel Baumbar, som styrker trivslen på tværs af alle årgange. Disse foreninger må flyttes eller helt lukke som følge af den nye lokalefordeling.
Studiemiljøet vil blive rykket til små lokaler og gangarealer, hvor vi er bange for, at det langsomt vil dø hen. Men det er jo ikke underligt, at planen bliver sådan, når kantiner og gangarealer er medregnet som areal for fælles studiemiljø i den nye plan. Det, synes vi, er meget kritisabelt.
Uanset alle de uacceptable omstændigheder, står vi sammen om vores inddragelse, vores studiemiljøer og vores ret til at være her.
Uanset, om vi får lange forklaringer og undskyldninger, når vi stiller spørgsmål til flytningen. Uanset, om ledelsen ikke vil sige noget, før arkitekterne er færdige. Uanset, om vi får at vide, at der først skal regnes på, hvor meget en studerende fylder. Uanset, om ledelsen fra den ene dag til den anden har en plan, uden at vi har været med. Uanset, at ingen rigtigt kan bekræfte noget.
Vi står sammen som studerende. Vi vil ikke kæmpe mod hinanden om pladsen til et studiemiljø. Det er ikke alle mod alle. Studerende, vores foreninger og vores fakultetsråd står sammen for studievilkår, som er et universitet som KU værdigt.
Studenterrådet er lykkedes med at få det på dagsordenen i universitetsbestyrelsen. Men de og vi har brug for jeres opbakning. Så skriv under her og vær med til at beskytte vores fagråd, foreninger og studiemiljø.
Univalget finder sted fra den 25. til den 29. november, og du kan stemme her.