Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Farvel Købmagergade, velkommen Søndre Campus!

Forandring — Efter 45 år på Købmagergade er Det Teologiske Fakultet flyttet ud af Indre By. I de nye lokaler på Amager skal studerende og ansatte vænne sig til forandringen. Nogle er nostalgiske, andre forventningsfulde. Vi sendte en teologistuderende reporter ud for at følge skiftet.

Det var, om ikke en palads-, så i hvert fald en pladsrevolution, skrev Mogens Müller i sin skitse om Det Teologiske Fakultets flytning til Købmagergade 44/46, som skulle vise sig at blive dets hjem i næsten et halvt århundrede.

Året var 1971, da det tidligere stormagasin nær Rundetårn blev stedet, hvor teologiske ideer fødtes og udvikledes. Før det havde rammerne for forskningen og undervisningen været en lille håndfuld rum i Studiegården – nu fik hver afdeling hele etager at brede sig på.

2017 markerer endnu en stor forandring for KU’s teologer, når de – sammen med juristerne – flytter ud til humanisterne på Søndre Campus. Her har de netop, ved semesterstart den 6. januar, taget en skinnende ny bygning i brug.

Men forandringer er aldrig lette. Hvordan husker de studerende og ansatte ved fakultetet de gamle bygninger i centrum? Hvad mener de om flytningen? Uniavisen tog til Amager for at besvare spørgsmålene.

Sjælen i Købmagergade

En travl gade i midten af København. Kun en kort gåtur fra Frue Plads og et stenkast fra Trinitatiskirken. Et diskret skilt over en port, DET TEOLOGISKE FAKULTET, klemt mellem butiksfacader, markerer indgangen til en meget kompliceret bygning.

Det var aldrig let for en nytilkommen studerende eller ansat at finde vej (eller finde sig selv) i den snørklede labyrint af trapper og gange, der udgjorde Teologis gamle bygning. Men alligevel havde den arkitektoniske rodebutik en vis form for charme. For mange var det meget mere end bare en samling af kontorer og klasseværelser.

»Jeg har haft fakultetet i Købmagergade som daglig arbejdsplads i tretten måneder, uge efter uge,« siger Samuel Nwokoro, kandidatstuderende på Teologi. »Og i den periode har denne fire-etagers blok af auditorier og biblioteker forvandlet sig til en arena for intellektualisering, venskab, interaktion og andre grader af sjælfuldhed, som karakteriserer den slags læringsmiljøer.«

»Tak, Købmagergade 44-46, for at have været et sted med visdom, undren og fester gennem hele min bachelor,« siger Linette Floutrup, en teologiveteran med næsten fem års studieerfaring. »Og TeoBar, åh, en særlig stor tak til dig! Jeg har besøgt dig til julefesterne, Halloweenfesterne,  de afslappede fredage med kun få gæster, men en fed vibe, 90’er-festen i 2013, som nok var en af de bedste fester, der blev holdt dernede, og frem for alt, tak for de vidunderlige folk bag baren, som har hældt øl og drinks på os og fortalt os, hvornår det var på tide at tage hjem og sove det ud.«

Jeg er sikker på, at flytningen til Amager vil vende det på hovedet: Miljøet vil være meget mindre charmende, og bygningerne væsentligt bedre

Martin Ehrensvärd, lektor ved Afdeling for Bibelsk Eksegese

Studerende ved Teologis kandidatuddannelse i Religious Roots of Europe (RRE) og ved fakultets Centre for African Studies har også varme minder om deres tid på Købmagergade.

»Jeg tror, de bedste minder stammer fra det rum, hvor vores gruppe studerede, mødtes, slappede af og spiste. Vi havde ikke rummet fra starten, men vores koordinator bad bestyrelsen om det, og det var en fantastisk ide. Det fik os til at føle os hjemme på fakultetet,« siger Nashwa Hasani, en af de studerende på RRE.

Og mens nogle studerende ikke brød sig om selve bygningen, priste de omgivelserne i høje toner.

»Jeg flyttede til København, lige da RRE var startet oprettet i 2009 og fik en stilling på fakultetet med det samme. Jeg har aldrig været særligt glad for bygningerne på Købmagergade, men jeg har altid elsket miljøet i indre by. Jeg er sikker på, at flytningen til Amager vil vende det på hovedet: Miljøet vil være meget mindre charmende, og bygningerne væsentligt bedre. Jeg arbejder meget med teknologi og videokonferencer, og dér satte Købmagergade bemærkelsesværdige begrænsninger,« siger Martin Ehrensvärd, lektor ved Afdeling for Bibelsk Eksegese.

Flyttetid!

Et mere stilfærdigt nabolag, tæt metrostation Islands Brygge. Et imponerende miks a glas og beton, der siger: det her er et seriøst sted. Og at finde vej i den nye bygning lader til at være så udfordrende som i Købmagergade, og den sære nummerering af lokalerne – som 8B-0-54 – gør det ikke lettere.

Det er ikke så mærkeligt, hvis nogle af de studerende er usikre ved flytningen.

»Jeg har kun to måneder tilbage af specialeskrivningen, og jeg har vænnet mig til det gamle sted. Jeg er ikke ret begejstret over at flytte for et par måneders studier. Det havde været smartere, hvis de havde lagt flytningen i sommerperioden,« siger Despina Baxevani, som netop bestod sit næstsidste semester.

»Jeg har faktisk ikke besøgt den nye bygning, så jeg kan ikke sige meget. Men beliggenheden er ikke så praktisk, som da fakultetet var inde i byen,« siger Alice van den Bosch, »men jeg tænker, at det på visse punkter giver mening at være tæt på humanioras biblioteker og bygninger.«

Men usikkerheden aftager, så snart man træder ind på den endnu unavngivne markedsplads. De blanke interiører i undervisningslokaler og kontorer, en designertrappe og et totalkig til den indre gårdhave giver løfter om en fremtid med masser af liv.

Omhyggeligt anbragte borde på første sal indbyder til at læse blandt venner og kolleger, og gamle sofaer og lænestole bidrager med et strejf af hyggelighed fra den gamle teo-bygning.

Dekanen, Kirsten Busch Nielsen, gør sit bedste til at gøre stedet imødekommende. Hun siger, at hun håber, at den nye bygning, hvor undervisningslokaler ligger dør om dør med kontorer, kan bringe studerende og forskere tættere sammen.

Den nye professionelt drevne café er tænkt som et mødested for alle med en studenter-hub ved siden af.

Smukke nye hyldemeter står klar til at bære en del af bogsamlingen fra det gamle bibliotek, frit tilgængeligt på gangene. Og der vil være et åbent studiemiljø med skabsplads til dem, der har brug for det.

Men det, der sandsynligvis optager studerende mest, er fremtiden for TeoBar. Og her er der ingen grund til uro, for den legendariske fredagsbar får sit eget hjørne i den nye bygning. En stribe indflytterevents er planlagt i februar måned, mens fejringen af flytningen finder sted i marts. 10. februar fra 15.30-17.00 er der en velkomst for studerende, og den officielle indvielse af de tre fakulteter Humaniora, Jura og Teologi på Søndre Campus finder sted i løbet af foråret.

Flytningen af biblioteker afslutter processen i begyndelsen af februar. Og dermed slutter et kapitel i KU’s historie. Til dem, der endnu har til gode at besøge det nye hus, har dekanen lagt en video ud på KU’s intranet, hvor der også findes en særlig side med svar på nogle af de mest oplagte spørgsmål.

Som Linette Floutrup siger: »Vi vil forsøge at omfavne de nye bygninger, men når jeg bliver gammel og sidder og fortæller børnebørnene mine historier om og om igen, vil jeg sige, at jeg læste teologi i Indre By nær Rundetårn, og at det var et cool sted, hvor jeg opnåede en stor del af min visdom.«

Ryszard Bobrowich er kandidatstuderende ved Det Teologiske Fakultet.

Seneste