Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Fattige dør foran studerendes private skadestue

KU-studerende protesterede lørdag d. 29. august mod privatisering i sundhedsvæsnet foran betalingsskadestue. Teater var midlet

REPORTAGE – Rige mennesker med champagne og kaviar, fattige mennesker med alverdens sygdomme, en rygsæksrejsende med epilepsi og en studerende med en forstuvet ankel er nogle af dem, der står i kø for at komme på behandling på Skadestuen.info.

Skadestuen.info eksisterer kun i lørdagens politiske teater, men at ophavsmændene har valgt at den skal ligge lige over for virkelighedens private akutklinik Skadestuen.nu på Frederiksberg, er ingen tilfældighed.

Har man penge …

For at komme ind på de studerendes skadestue skal patienterne gennem en auktionsrunde, hvor kun højestbydende får behandling.

Auktionarius, medicinstuderende Ulrik Nykjær Jeppesen, holder åbningstale: »Vores personale er håndplukket blandt landets bedste læger og plejepersonale, og vi sørger selvfølgelig for at de har nået det højeste uddannelsesniveau i det offentlige, inden vi ansætter dem.« Også »Lars Løkkes ekstra millioner« takker auktionarius for.

Nogle af de ventende er smurt ind i blod, mens andre kommer indenfor for at få et helbredscheck eller større bryster. Sygdommen er underordnet – der er behandling til højestbydende. Auktionssystemet resulterer i, at flere fattige patienter dør på fortorvet.

Studerende ønsker debat

Lærke Juul Andersen, medicinstuderende og en af arrangørerne bag demonstrationen, forklarer: »Vi vil gerne have debat, om hvad der sker med hospitalsvæsenet, og hvad det er, vi vil fremover.«

Lærke Juul Andersen er utilfreds med skattefradraget på sundhedsforsikringer og at taksterne, der gives til privathospitaler for behandlinger, er 25 procent højere end dem, det offentlige får. Hun mener desuden, at det er konkurrenceforvridning, at privathospitaler ikke behøver at uddanne medicinstuderende og behandle ressourcekrævende patienter.

Støtte fra SF

Lærke Juul Andersen opfatter ikke dagens aktion som partipolitisk og peger på, at alle partier i Folketinget er blevet inviteret, men det er ikke desto mindre kun Kamal Qureshi fra SF, der har valgt at møde op.

Kamal Qureshi mener, det er fremragende, at de studerende tager et samfundsansvar og skaber debat med lørdagens skadestue-event.

»Jeg tror, det er vigtigt, at de studerende ser sig selv som en naturlig del af en veluddannet gruppe, som ikke kun får en god uddannelse, fordi de selv skal blive klogere, men også for at fortælle samfundet om den viden de har,« siger Kamal Qureshi, der er uddannet læge.

Lærke Juul Andersen mener også, at det er vigtigt, at de medicinstuderende tager stilling – hun vil ikke selv være i læge i et samfund, hvor hun »får en rolle som købmand«.

Seneste