Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Kultur
STUDENTERRADIO - Et nyt semester byder på et gensyn med gamle kendinge og et goddag til nye skud på radiostammen. Sig farvel til P3 og Radio24Syv og lyt med på fem af Universitetsradioens bedste podcasts.
Efteråret er over os, og det betyder, at du nu har en god undskyldning for at brygge en varm kop kaffe og lytte til en masse god radio. På Københavns Universitet er vi heldige at have vores egen radiokanal på frekvens 95,5mhz, der går i dybden med alt fra israelsk kultur til indierock.
En række nye programmer og podcasts har set dagens lys i anledning af semesterstart, mens gamle kendinge fortsætter i samme fine lydspor. Vi har lyttet med og kommer her med vores bud på fem fede programmer fra frekvens 95,5mhz.
’Sart hud og hærdede hjerter’ er taglinjen for denne nye podcast, der sætter fokus på studentermiljø, -kultur og -følelser, altid med en humoristisk vinkel. Sart hud og hærdede hjerter opsummerer ifølge de to værter en studentertilværelse med alt fra sjove fester til svære eksamensperioder. Programmet er endnu nyt og skal som altid lige finde fodfæste og en fast identitet – debuten var dog lovende og indeholdt flere gode takter.
Segmentet ’Den afgørende faktor’ er en tilbagevendende gimmick, der guider dig igennem studielivets svære problemstilling – en slags ’Mads og Monopolet’ i universitetsformat. Faktor 30 er kulturradio i de studerendes øjenhøjde, og derfor er der god grund til at holde øje med dette program i løbet af efteråret.
Savner du en tour de force i europæisk historie krydret med aktuelle politiske emner, er EuropaAkademiet værd at lytte til. I elleve timelange podcasts tages lytterne med på tur til et udvalgt europæisk land, hvor eksperter og connaisseurs gør dig klog på befolkningens egen selvforståelse.
EuropaAkademiet sagde farvel til sendefladen ved slutningen af sidste semester, men de elleve podcasts om bl.a. Rusland, Rumænien, Italien og Færøerne kan stadig findes på radioens Soundcloud. En lækker måde at drømme sig væk fra lektierne og samtidig blive klog på vores mangfoldige og sammensatte kontinent.
Denne her går ud til storforbrugerne af Instagram, kendisblade og popmusik. I ’Poptimisterne’ siger værterne farvel til nicherne og dyrker fascinationen af den brede mainstream-kultur. Er du mere til Rihanna end Sufjan Stevens? Har du prøvet at lytte til P6 Beat, men kan ikke lade være med at tune tilbage til P3? Fortvivl ikke, for i ’Poptimisterne’ har du et program, der tør tale populærkulturen op.
Den første podcast så dagens lys for få dage siden, og her er fokus på massemoden og populærkunstnernes tøjkultur.
Diburim er et af den slags programmer, der aldrig ville kunne klare sig på kommercielle vilkår, og samtidig for smalt til at kunne kategoriseres som public service. Men det er stadigvæk super sejt, så tag og giv det en chance. Diburim betyder snakke på hebraisk. Denne podcast sætter hver anden torsdag fokus på det hellige land, der i årtusinder har været knudepunkt for religiøse konflikter og geopolitiske kriser.
Den nyeste podcast handler om den tjerkessiske minoritet i Israel og er nørderi på højt niveau. Vil du vide mere om Tempelbjerget, koshermad og bosætterbevægelsen, er Diburim et godt sted at starte.
Nosferatu er en gammel kending af høj kvalitet på Universitetsradioen. Podcasten, der også udkommer som onlinemagasin, er filmnørderi og anmeldelser fra eksperterne på Film- og Medievidenskab. Hver torsdag får du to timers radio med dugfriske anmeldelser og geekede temaer. Ofte er eksperter og prominente filminstruktører en del af gæstebestanden, hvilket siger lidt om det ry, Nosferatu efterhånden har opbygget.
Lyt eksempelvis til den seneste podcast, hvor Nosferatu besøger Carl-Mar Møller for at tale om venskab og manderoller i anledning af ’Klovn Forever’.
Hør mere på dette link: http://www.nosferadio.dk/category/podcasts/
Anton Hagedorn, redaktør for Universitetsradioen, har sammensat en top 10 over de bedste online radioprogrammer eller podcasts lige nu til vores engelske site. Læs den her (og ja, teksten er af gode grunde på engelsk):
arn@adm.ku.dk