Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Studieliv
Videndeling — Find en niche, ræk ud og hav et praktisk perspektiv. Sådan lyder et par tips fra tre statskundskabsstuderende, hvis bacheloropgave om national cybersikkerhed sendte dem direkte op til beslutningstagerne.
I december 2022 afleverede Morten Hybschmann, Emil Stephens og Max Pontoppidan bachelorprojekt på Statskundskab. Opgaven skabte kæmpe interesse blandt både fagfolk og politikere, og snart blev de inviteret til at give input til en national strategi for cybersikkerhed. Du kan læse deres historie her.
Her deler de tre deres vigtigste erfaringer fra opgaveskrivningen:
»Det, at vi valgte emne i meget god tid, gav os den fornødne tid til at spore os ind på det rette emne. Vi havde virkelig en zigzagget vej, så det var vigtigt, at vi startede tidligt, for vi kunne nå at skifte spor flere gange,« siger Max Pontoppidan.
Emil Stephens tilføjer:
»Få lavet interview så tidligt som muligt, for så har du meget mere tid til at skrive. Man lærer virkelig meget af at lave interview, og mange af de indsigter interviewpersonerne gav os var med til at spore os i retning af, hvad vi egentlig skulle skrive om.«
»Brug de styrker du har. Hvis du har et studiejob, skal du ikke være bleg for at kontakte folk derigennem. Vi valgte faktisk emne efter, hvor vi havde kontakter, fordi vi gerne ville lave interview. Og den ene interviewperson pegede os i retning af den næste,« siger Max Pontoppidan.
»Der var kun en person, der ikke ville snakke med os. Der skulle vi virkelig klø på og bede de andre interviewpersoner ringe til ham og lægge et godt ord ind for os. Men det lykkedes til sidst,« siger Morten Hybschmann og fortsætter:
»Ræk ud og se, hvad der sker. Det er en klar anbefaling, at man ikke skal være forlegen. Vær proaktiv og grib fat i folk. Hvis du gør det nok og med en god attitude, skal de nok hjælpe. Folk vil gerne fortælle om, hvad de laver.«
»Find en niche at skrive om. Vi kunne kun finde to universitetsopgaver og et par kapitler i en bog om vores emne. Derfor kunne vi nemmere skabe ny viden på området,« siger Morten Hybschmann.
»Derudover var det et mål for os at lave politiske anbefalinger i opgaven, så den blev virkelighedsnær og let anvendelig snarere end et teoretisk forskningsbidrag,« siger Emil Stephens.
»Selv om det bare er en universitetsopgave, må man godt stå ved, at ens faglighed er god nok. Man skal ikke være bange for at skrive om noget, der har efterklang ude i samfundet. Opgaven behøver ikke bare være noget, der afleveres for derefter at blive glemt,« siger Morten Hybschmann.
»Der er ikke kun en måde at gå frem på. Vi var ret heldige. Først midt i processen fandt vi ud af, at vi havde fat i et aktuelt og vigtigt emne med kød på. Det er jo lidt ude af ens hænder i starten, for man kan umuligt researche alt eller forstå det hele, før man rent faktisk har skrevet store dele af opgaven. At vi formåede at lave en opgave med samfundsmæssig relevans, vil jeg nærmere tilskrive held end forstand,« siger Max Pontoppidan.
»Vi var også heldige med vores vejleder. Han gav god, konkret feedback, var meget tilgængelig, og det var tydeligt, at han havde læst, hvad vi havde skrevet,« siger Emil Stephens.
LÆS OGSÅ: »Det er vildt, at vi sidder her. Vi har jo bare skrevet en universitetsopgave«