Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Fem professorer forsvarede Flemming Besenbacher. Nu svarer de på Heine Andersens kritik

Genmæle — Heine Andersen har bedt professorerne Vincent F. Hendricks, Jens Hjorth, Bente Klarlund, Birger Lindberg Møller og Eske Willerslev tage stilling til Carlsbergfondets Flemming Besenbachers handling i skandalesag. Her er deres svar.

Tak for muligheden for at svare på Heine Andersens balancerede indlæg i Uniavisen. Det har ikke været vores intention blindt at billige Flemming Besenbachers handlinger i de pågældende sager.

LÆS OGSÅ: Fem KU-professorer skylder at tage stilling til det, som Besenbacher har gjort

Det skrev de

»Ingen tvivl om, at alle kan slå sig hårdt på Besenbachers facon, direkte modus og no-nonsense fremtrædelsesform. Liden tvivl om, at der hersker et temperament, som kan løbe over på en måde, der er helt upassende og med gloser som ikke har hjemme nogen steder og slet ikke i officielle email. Dette har bestyrelsesformanden nu også indrømmet og undskyldt for og må tage ved lære af. Og ingen tvivl skal der herske om, at målet aldrig må hellige de midler, der bruges til at nå det.«

Se hele indlægget her.

 

DEBAT

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Der skal ikke herske tvivl om, at vi mener hans opførsel ikke er i orden. Det skriver vi også i vores indlæg i Science Report.

Vores hensigt med indlægget var at nuancere billedet.

Vores svar på Heine Andersens to spørgsmål til os er derfor, at det det ikke er i orden, at en formand for en bevillingsgivende fond intervenerer i interne anliggender eller søger at stoppe kollegial kritik blandt forskere på en forskningsinstitution.

På den anden side kan det være i orden, at en ansat, kollega eller ven sender en privat e-mail til lederen af forskningsinstitutionen, specielt hvis vedkommende er af den opfattelse, at der finder ukollegiale manøvrer eller mobning sted.

Den væsentlige pointe i vores indlæg i Science Report var imidlertid, at dette meget uheldige sagskompleks omkring Flemming Besenbacher nu ikke, som ellers fremført i flere andre udtalelser omkring denne sag, må resultere i politiske initiativer til at begrænse de store danske private fondes virke og villighed til at bidrage med finansiel støtte til dansk grundforskning.

Artiklen vi indsendte til ScienceReport havde derfor også titlen Oprørte vande i dansk forskning.

Seneste