Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Flere studerende udsat for tasketyverier i området omkring Søndre Campus

Søndre Campus — Flere studerende har fået stjålet deres tasker, mens de cyklede i området omkring Søndre Campus i løbet af de sidste måneder. Politiet mener ikke, at de studerende har øget grund til at føle sig utrygge.

Klokken fire om eftermiddagen fredag den 11. maj forlader Iluís Ibáñes Juncosa Søndre Campus (det gamle KUA1), hvor han har besøgt sin kæreste Katrine, der i øjeblikket er ved at skrive speciale. Han er lige kommet hjem fra Napoli – Europas ukronede højborg for kriminalitet og tyverier – og er glad for at være tilbage i trygge Danmark. Men som han selv beskriver det, så spiller stereotyp-guderne ham et pus den eftermiddag. For da han krydser Njalsgade på cykel, fornemmer han, at nogen er meget tæt på ham. Lidt for tæt på. Han ryster det af sig og fortæller sig selv, at han skal slappe af. Han er jo ikke i Napoli længere.

Men da han er kommet over på den anden side af gaden, skubber en ung mand først i 20’erne til Iluís’ arm. Iluís formår at holde balancen på cyklen, så han ikke vælter ud på gaden.

»Jeg var heldig, for hvis jeg var væltet … Ja, så kunne det godt have været farligt,« fortæller han efterfølgende.

Desværre giver skubbet forulemperen tid nok til at snuppe Iluís’ taske op af hans cykelkurv. Han cykler ned mod Amagerfælledvej, inden han og en anden ung mand fortsætter østpå mod Amager Boulevard. Heldigvis var der ikke store værdigenstande i rygsækken, og Iluís’ største udfordring ligger i at skulle fortælle bibliotekarerne, at nogle af deres bøger er forsvundet – de lå nemlig i hans rygsæk.

Men altså, bare tanken om at de havde fået fat i min computer med mit speciale på … Puha!
Signe Kirk, Kandidatstuderende i Interkulturelle Markedsstudier

Den ene dag, hvor tasken ikke var spændt fast

Signe Kirk læser interkulturelle markedsstudier og er ligesom Iluís’ kæreste ved at lægge de sidste kræfter i sit kandidatspeciale. For to uger siden forlader hun KUA2 ved 16-17-tiden og sætter sig op på jernhesten efter en lang dag. Hun cykler som altid langs kanalerne, der forbinder Søndre Campus og DR Byen, og det er her hun fornemmer, at to unge mænd cykler meget tæt på hende. Normalt spænder hun sin taske fast til cyklen, men hun har ikke før følt, at det var nødvendigt i området omkring Søndre Campus.

»Det var mere inde omkring Indre by, at man skulle huske sådan noget,« forklarer hun.

Alligevel giver de to unge mænd hende tilstrækkelig uro i maven, og hun stopper op sikrer tasken. En god beslutning, viser det sig.

Da hun kommer ud på Amagerfælledvej, er den ene af de to nærgående cyklister forduftet. Der er kraftig modvind den eftermiddag, så hun cykler langsommere end ellers. Derfor tror hun også først, det er vinden, der hiver i hendes cykel. Det viser sig at være den anden unge mand, som forsøger at hive fat i hendes nu fastspændte taske. Signe giver ham nogle vrede tilråb med på vejen, inden han vender om og cykler tilbage mod Søndre Campus.

»Han så faktisk sådan helt trist ud,« fortæller Signe med et grin. »Jeg tror, de har set mig komme fra KUA og har tænkt, at jeg var et let offer. Og når man kommer ude fra universitetet, har man jo ofte sin computer og pung liggende i tasken, så …«

Flere tyverier om sommeren

Både Signe og Iluís beskriver de mistænkte som to unge mænd først i 20’erne, omkring 170 cm. Begge vidner siger, at mændene ligner romaer.

For Signe har episoden sat nogle spor: »Det er bare så træls, at man skal gå og kigge sig en ekstra gang over skulderen, selv herude. Men altså, bare tanken om, at de havde fået fat i min computer med mit speciale på … Puha!«

De to episoder minder meget om hinanden og er desværre ikke enkeltstående. Inde på KUA’s åbne Facebookgruppe har flere studerende delt deres oplevelser. Politiet ser dog ikke en stigning i antallet af tyverier i området omkring Søndre Campus, sammenlignet med andre steder i København.

»Vi har ikke umiddelbart fået flere henvendelser fra lige det område, men der er generelt en stigning i lommetyverier om sommeren,« siger Brian Belling, vicepolitiinspektør ved Københavns Politi.

Selv om flere studerende, Uniavisen har talt med, synes, det virker organiseret, er det heller ikke noget, som Brian Belling kan genkende.

»Men det kan selvfølgelig være, at der lige er nogen, der har fået en fidus derude,« forklarer han.

Derfor mener han heller ikke, at der er øget grund til, at de studerende føler sig utrygge. Dog anbefaler han, at man tager sine forholdsregler og eventuelt investerer i et net til sin cykelkurv.

Seneste