Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
Universitetslovens bliver evalueret, men først i 2009 og ikke i 2007 som krævet af oppositionen. Socialdemokraterne sprang fra og stemte i stedet for regeringens beslutningsforslag
Forskningsfriheden og den frie debat gisper efter luft i Danmark. Det viser en undersøgelse blandt lektorerne på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og Aalborg Universitet (AAU) lavet af dagbladet Information.
Halvdelen føler at deres forskningsfrihed er blevet begrænset efter universitetsloven blev lavet om i 2003. 77 procent på AAU og 48 procent på DTU mener samtidig at deres forskningsvilkår er blevet forringet og at de er blevet mere afhængige af eksterne forskningsmidler.
Resultatet fik Enhedslisten, SF, De Radikale og Dansk Folkeparti til med en forespørgselsdebat at forsøge at puste liv i forskningsfriheden ved at gennemtrumfe en evaluering af loven senest i 2007 med henblik på at få den revideret hurtigst muligt.
»Konsekvensen af loven er at den fri debat er truet, og forskerne har fået forringede muligheder for at kritisere universiteternes ledelse,« sagde Enhedslistens forskningsordfører, Per Clausen, under debatten.
Hurtigt er i 2009
Regeringen fik flertal for at vente til 2009 med støtte fra Socialdemokraterne selv om partiets ordfører Rasmus Prehn forinden havde udtalt i Information at han ville have loven evalueret hurtigst muligt. Det fik Per Clausen til at bede om en forklaring på at ‘hurtigt’ åbenbart først er i 2009.
»Vi har i samarbejde med regeringen fundet at 2009 er en rimelig tidshorisont da loven også lige skal have tid til at virke. Jeg vil i mellemtiden personligt være garant for at bringe det op i forligskredsen hvis nogle føler at deres forskningsfrihed eller ret til at debattere er blevet krænket,« lovede Rasmus Prehn.
Uforstående minister
Videnskabsminister Helge Sander havde mere end svært ved at forstå kritikken, men indvilgede stærkt presset i at få loven evalueret.
»Jeg ved ikke rigtigt hvad jeg skal gøre mere da det står helt klart i loven at forskningsfriheden er uantastet. Jeg forsømmer ikke en lejlighed til at sige at vi forventer at universiteternes forskere tager del i debatten. De klager jeg får, er forsvindende få, så hvor er den udbredte kritik,« spurgte ministeren.
Enhedslistens Per Clausen var ikke tilfreds med regeringens oplæg til evalueringen af universitetsloven.
»Der står ikke ord om at de studerende og lærerne skal være med til at evaluere, så jeg har absolut ikke tiltro til at alle bliver hørt,« sagde han.
Rasmus Prehn havde derimod svært ved at forestille sig at man kan belyse de studerende og medarbejdernes forhold uden at tale med dem, så han forventer at de også vil blive spurgt.