Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Flertal tegner sig for at tillade pause mellem bachelor og kandidat

Retskrav — På Christiansborg er der ved at opstå et flertal for at tillade universitetsstuderende at holde tre års pause mellem bacheloren og kandidaten uden at miste deres retskrav på at blive optaget. I dag må de slet ikke holde pause inden kandidaten.

Det ser nu ud til, at universitetsstuderende får mulighed for at tage et pusterum fra studierne, når de er færdige med deres bacheloruddannelse – uden at miste deres retskrav på at komme ind på kandidaten efterfølgende.

Af en artikel i Berlingske fremgår det, at politikerne på Christiansborg diskuterer det såkaldte retskrav på livet løs. Det kan betyde, at politikerne både vil gøre retskravsordningen mindre stram og samtidig vil udvide den til at gælde i flere år til fordel for de studerende.

Et muligt sted, retskrav-pilen kan lande, er på tre år. I så fald vil de studerende altså kunne holde uddannelsespause i op til tre år efter bacheloren og alligevel beholde kravet på at kunne komme ind på overbygningen til deres bacheloruddannelses fagområde.

Venstre ser på det med »meget positive øjne«

I dag omfatter retskravet kun, at de studerende har krav på en bestemt kandidatuddannelse, hvis de går direkte fra deres bacheloruddannelse til kandidaten. Det er ikke muligt for dem at holde nogen form for pause.

Både Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti bakker imidlertid nu op om at støtte et forslag fra SF om at udvide retskravet. Helt afgørende ser også regeringspartiet Venstre »med meget positive øjne« på SF’s forslag, siger uddannelsesordfører Mads Fuglede til Berlingske. Dermed tegner der sig et flertal for det.

Ifølge en pressemeddelelse fra SF’s uddannelsespolitiske ordfører Jakob Mark ønsker SF at udvide retskravsordningen til at gælde i fem år, men det ligger ikke fast endnu, at der tegner sig et flertal for så lang en periode.

»Folk skal have lov til at gå ud i verden«

I Venstre mener Mads Fuglede, at det bør være op til embedsmænd i ministerierne at beslutte, hvor længe og hvor mange uddannelser et udvidet retskrav bør gælde. Han mener selv, at der er flest fordele ved forslaget.

»Det blinde fokus på, at en uddannelse kun er en kandidatgrad, er en tænkning, vi skal gøre op med. Folk skal også have lov til at gå ud i verden og opleve noget og komme tilbage endnu dygtigere. Bekymringen kan dog være, at nogle studerende vil bruge længere tid på at blive færdige,« siger han til Berlingske.

Også Charlotte Rønhoff, underdirektør i Dansk Industri, ser fordele ved, at bachelorstuderende kan udveksle viden med en virksomhed i et år eller to, inden den studerende tager sin viden fra virksomheden med tilbage til universitetet for så at tage sin kandidatuddannelse.

Seneste