Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Folketinget giver 100 millioner til tiltag for kommende dimittender

Pengene skal hjælpe de studerende, der afslutter deres uddannelse i år og har fået laboratorieundervisning eller andre praktiske elementer udskudt på grund af corona. Københavns Universitet modtager 4,5 millioner kroner.

Da uddannelses- og forskningsordførerne mødtes i et åbent samråd tirsdag, stod de i kø for at udtrykke deres bekymring for de studerende på landets videregående uddannelser, der ifølge undersøgelser er hårdt ramt af ensomhed og mistrivsel under nedlukning.

»Det er hårdt både fagligt og psykisk at kigge ud i uvisheden,« sagde De Konservatives Katarina Ammitzbøll.

Onsdag, dagen efter samrådet, har et enigt Folketing indgået en aftale, der skal gøre den nærmeste fremtid lidt lysere for et udsnit af de studerende.

LÆS OGSÅ: Ordførere efterlyste en genåbningsplan på samråd om trivsel

Det gælder studerende på praksisrettede uddannelser, der afslutter deres uddannelse i år, men som følge af corona har fået udskudt fx undervisning i laboratorier eller andre praktiske øvelser.

I alt har partierne afsat 100 millioner kroner til aktiviteter som ekstra undervisning og vejledning, sommerskoler, forskudte eksaminer og weekendundervisning.

Af den kage snupper Københavns Universitet 4,5 millioner kroner. Ifølge aftaleteksten kan de blandt andet gå til sundhedsvidenskabelige og naturvidenskabelige uddannelser – altså fag, der ofte er rige på praktiske øvelser og laboratoriearbejde.

Med aftalen forlænger partierne samtidig suspenderingen af det såkaldte færdiggørelsestilskud frem til juni, så uddannelsesinstitutionerne ikke rammes lige så hårdt økonomisk, i tilfælde af at studerende får deres studietid forlænget.

»Jeg er glad for, at vi med pengene her skaber mere ro og giver mulighed for ekstra praktisk undervisning og øvelser til studerende, der er i gang med sidste del af deres uddannelse. Vi har en pligt til at sikre, at alle har de bedst mulige betingelser for at blive klar til at komme ud på arbejdsmarkedet,« siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen i en pressemeddelelse.

Ministeren tilføjer, at de 100 millioner ikke løser alle problemer på de coronaramte uddannelsesinstitutioner, og at hun er klar til at se på yderligere tiltag målrettet andre grupper af studerende.

Hun bakkes op af en bred vifte af uddannelsesordførere, blandt andet Venstres Ulla Tørnæs.

»Vi skal gøre alt i vores magt for at undgå, at vi får en ’generation corona’,« siger hun i pressemeddelelsen.

»Selv om aftalen her imødegår problematikken om læringstab, så har vi stadig rigtig meget at gøre for vores unge mennesker på de videregående uddannelser, hvor alt for mange desværre mistrives og føler sig ensomme.«

Seneste