Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Videnskab
KARRIEREVEJ - Det Frie Forskningsråd har netop fordelt 144 millioner kroner til yngre forskere, de såkaldte postdocstipendier, men det er langt fra nok til at dække behovet, mener rådets formand Jens Christian Djurhuus
144 millioner kroner til 71 postdocstipendier til yngre forskere lyder umiddelbart som en pæn slat penge, men det rækker langt fra til at sikre de mange danske forskningstalenter ordentlige karrieremuligheder, mener Jens Christian Djurhuus, formand for Det Frie Forskningsråd (DFF), der netop har fordelt de mange millioner.
Se her hvilke forskere, der har fået støtte på Københavns Universitet
Formanden ser en tendens til, at Rådet må påtage sig en større og større rolle i arbejdet med at forbedre yngre forskeres karrieremuligheder og dermed sikre vækstlaget. Samtidig beskærer politikerne Rådets midler. Således mistede DFF 40 millioner kroner på årets finanslov og 22 millioner kroner i forbindelse med regeringen og Dansk Folkepartis genopretningsplan, og »der er helt sikkert flere nedskæringer på vej,« siger Jens Christian Djurhuus.
»Rådet må påtage sig en mere og mere markant rolle, når det gælder den kommende forskergeneration. Der er et stort behov for, at de yngre forskere får mulighed for at udvikle deres forskning i præcis den retning de ønsker, så vi søger talenter med originale og frække ideer, som bygger på deres egen nysgerrighed, og som samtidig er gennemførlige. Så er sandsynligheden for, at man en gang imellem støder på guld og får en Nobelpris langt større,« siger Jens Christian Djurhuus.
Læs mere om problemerne med at sikre midler til talenterne her
DFF er på grund af nedskæringerne på få år gået fra at kunne sige ja til én ud af fire forskere, der søgte om støtte, til at det nu kun er hver tidende der får penge til sit forskningsprojekt indenfor nogle områder. Det er ifølge formanden alt for lidt.
Han peger på, at Danmark bruger langt færre penge på forskning end for eksempel USA og en række lande i Asien, men alligevel hører dansk forskning til i den absolutte top internationalt.
»Jeg ser det som udtryk for, at danske forskere har et kæmpe potentiale, som bare venter på at blive forløst. Det optimale ville være, hvis DFF kunne give støtte til en ud af fire forskere, der søger. Det kunne vi sagtens have uden at gå det mindste på kompromis med kvaliteten af forskningsprojekterne,« siger Jens Christian Djurhuus.
DFF har for nyligt offentliggjort sine opslag for efteråret 2010, hvor der blandt andet igen kan søges om støtte til postdocstipendier. Der er også mulighed for at søge DFF-Ung Eliteforsker, som er første trin i DFF’s forskerkarriereprogram Sapere Aude (Vov at vide).
clba@adm.ku.dk
Bliv opdateret med nyheder om Københavns Universitet i Universitetsavisens nyhedsbrev.