Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Forlag som hobby

At drive virksomhed ved siden af studierne er en fantastisk mulighed for at prøve sine faglige værktøjer af på virkeligheden, mener to studerende der har startet eget bogforlag

“Mørket kommer svingende ind – luften knitrer som papir.” Digteren Rolf Steensig holder en lille pause i oplæsningen mens billedkunstneren Henrik Dresher lader en hybrid af menneske og dyr tone frem på endevæggen.

Publikum kan tælles på tre-fire hænder, men det er tydeligt at de alle har læst Steensig og Dreschers bog Spejle og Røg indgående. Der bliver stillet mange spørgsmål til tilblivelsesprocessen, og efter forelæsningen skal alle op og have autografer.

Litteratur skal opleves
Det er Anne Ø. Laursen og Kristian Schou som begge er studerende på Det Humanistiske Fakultet der står bag aftenens arrangement på Paludans Bogcafé. Sammen med forfatteren Vagn Remme driver de Forlaget Nord som har udgivet Spejle og Røg.

På hjemmesiden præsenterer Nord sig som det eneste forlag der udover at udgive bøger, arbejder med litterære koncepter og arrangementer »fordi god litteratur ikke kun skal læses, men også opleves.«

Fordelen ved at være studerende når man starter virksomhed, er ifølge Anne og Kristian at man kan administrere sin tid som man vil.

»Indtil videre er forlaget mest en hobby, men som studerende kan vi være mere fleksible end hvis vi også havde et fuldtidsjob,« forklarer Anne der forventer at blive cand.mag. i dansk om et års tid.

»Men det kan af og til være svært at finde tid til studierne. Jeg har efterhånden ikke læst seriøst i et års tid,« tilføjer Kristian som mangler at færdiggøre nøjagtig syv ottendedele af sit studie på litteraturvidenskab.

Fra korrektør til redaktør
Det var kollegaen Vagn Remme der fik Anne og Kristian ind i forlagsbranchen.

»Da jeg begyndte på Litteraturvidenskab gik Vagn der også, og så fik han mig ind som korrekturlæser i Forlaget Bændelormen som han var medejer af dengang,« beretter Kristian, og Anne fortæller at hun på det tidspunkt havde en kæreste der kendte Vagn og Kristian:

»På et tidspunkt læste jeg en af Vagns noveller. Der var virkelig mange kommafejl, så jeg tilbød at læse korrektur for ham,« siger Anne og ler.

Efter et stykke tid tilbød Vagn Remme Anne og Kristian job som redaktører på Bogforlaget Bændelormen, men da de begyndte at tale om hvilken retning Bændelormen skulle bevæge sig i, blev de enige om at starte et helt nyt forlag op med en anden profil.

Hurtigt måtte Anne og Kristian indse at det at drive et forlag ikke bare handlede om at få ideer og redigere manuskripter.

»Da vi gik ind i det her, tror jeg ikke nogen af os havde tænkt over at det også indebar så meget jura og økonomi,« understreger Anne med et lille smil:

»Det var som om at hver gang man åbnede en dør, var der ti andre der også gik op. Der kunne vi godt have brugt en manual.«

To klodser
Anne og Kristian syntes i første omgang der var meget langt mellem den verden man lever i som studerende til rollen som selvstændige.

»Universitetet og virkeligheden er to klodser man skal have til at passe sammen. Det kan de også godt, men man skal lige famle sig frem lidt,« mener Kristian der synes at rollen som selvstændig er en fantastisk mulighed for at prøve sin viden af i et helt andet tempo end man er vant til på universitetet hvor der er mere tid til at sidde og nørkle.

Hverken han eller Anne har benyttet sig af nogle af de iværksætterkurser der bliver udbudt på fakultetet, og hvis Kristian skal give et råd til andre studerende der gerne vil starte virksomhed, er det at de skal gøre forarbejdet bedre.

»Alt hvad der har med forretningsgang at gøre, kunne vi godt have været rustet bedre til,« understreger han:

»Det er en fantastisk oplevelse at se forlaget vokse, men det har også været hårdere end vi nogensinde havde drømt om. Og man skal være indstillet på at give afkald på sit privatliv.«

»Ja, der er ikke noget som hedder 9-16,« supplerer Anne: »Jeg er hele tiden forlagets kvinde og skal pludselig kunne tage stilling til et eller andet kl. 12 om natten eller en søndag hvor man troede man skulle slappe af.«

Nul løn
Noget andet der ifølge de to redaktører er vigtigt, er på forhånd at overveje hvor mange penge man vil skyde i projektet.

Selv har de en privat investor hvilket har betydet et mindre stresset forhold til økonomien. Der har dog endnu ikke været råd til at Anne og Kristian har sat sig selv på lønningslisten.

»Økonomisk har det været en lang kamp. Og det er faktisk først inden for de sidste par måneder forlaget er holdt op med at give underskud,« understreger Kristian der skyder på at han i travle perioder bruger 20-30 timer om ugen på redaktørjobbet.

»Der er stadig lang vej til at kunne leve af Forlaget Nord,« konstaterer Anne. Selv om det hele tiden har været en drøm for Kristian og hende at blive fuldtidsredaktører, har hun svært ved at sige om det nogensinde bliver realistisk:

»Det går godt. Der er mange som gerne vil arbejde sammen med os. Men vi er alle tre enige om at vi også vil lave andre ting ved siden af. Under alle omstændigheder skal Kristian og jeg gøre vores studier færdige først,« konkluderer hun.

Seneste