Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Arbejdsmiljø
OK24 — Blandt de universitetsansatte er de ph.d.-studerende særligt sårbare. Derfor er der, ifølge Brian Arly Jacobsen, grund til at glæde sig over et af punkterne i den nye overenskomst.
Efter intense forhandlinger landede der som bekendt i februar 2024 en forligsaftale mellem finansministeren og akademikerne.
For statsligt ansatte betyder den nye overenskomst en markant lønforbedring i perioden, hvoraf første del trådte i kraft 1. april 2024. Men foruden generelle lønstigninger, større fleksibilitet og bedre barselsvilkår for statsansatte, var der også et særligt lyspunkt for de ph.d.-studerende.
LÆS OGSÅ: »Nogle gange hører jeg om arbejdsvilkår, der lyder meget udfordrende«
De ph.d.-studerende er af eksperter ved flere lejligheder blev omtalt som særligt sårbare, hvad angår deres arbejdsforhold og ansættelsesvilkår.
Først på året viste en undersøgelse fra fagforeningen DM, at mere en hver fjerde ph.d.-studerende har overvejet at stoppe. I marts 2024 viste en undersøgelse fra forsknings- og analysecenteret VIVE, at mere end hver tredje kvindelige ph.d.-studerende har oplevet sexisme.
LÆS OGSÅ: Mere end hver tredje kvindelige ph.d.-studerende udsat for sexisme
Brian Arly Jacobsen er formand for DM Universitet og har tidligere peget på længden af ph.d.-ansættelsen, som en meget direkte årsag til den store mistrivsel blandt ph.d.erne.
Jeg er glad for, at vi nu har skabt lidt mere fleksibilitet i længden på uddannelsen
Brian Arly Jacobsen, formand for DM Universitet
Derfor glæder det ham, at der i det i den nye overenskomst er landet aftale om, at en ph.d.-studerendes ansættelsesperiode kan forlænges, hvis der er tale om helt ekstraordinære og individuelle forhold, som det ikke har været muligt at forudse, og som ikke kan tilskrives den ph.d.-studerende selv.
LÆS OGSÅ: »Det her er bare ikke godt nok«
»Mange af de ph.d.-studerende kæmper med stress og overarbejde, og flere overvejer helt at droppe ud – det ved vi. Derfor er jeg glad for, at vi ved overenskomstforhandlingerne er lykkedes med at lette lidt af presset ved at skabe bedre muligheder for at forlænge ph.d.erne, så de i visse tilfælde kan få mere tid til at færdiggøre deres uddannelse,« lyder det fra Brian Arly Jacobsen i en skriftlig kommentar til Uniavisen.
Der kan være mange årsager til, at man bliver forsinket i sin ph.d. Det kan være en barsel, at man pludselig mister data fra mange måneders forsøg eller noget helt tredje, siger Brian Arly Jacobsen, der dog også påpeger, at DM i 2021 lykkedes med at sikre forlængelse med løn ved barsel til de ph.d.-studerende.
»Helt generelt er vi i DM optaget af at sikre gode arbejdsforhold for de ph.d.-studerende ude på universiteterne,« skriver han og fortsætter:
»Ingen skal blive syge af at gå på arbejde, men vi risikerer også at gå glip af vigtig viden, der kunne have bidraget til samfundsudviklingen, hvis vi mister vores forskertalenter på gulvet, inden de er kommet ordentligt i gang. Derfor er jeg glad for, at vi nu har skabt lidt mere fleksibilitet i længden på uddannelsen.«