Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Forskere vil bekæmpe fejlmedicinering med spiselige QR-koder

Nyt studie — En række forskere fra Institut for Farmaci på KU står i spidsen for et nyt opgør med fejlmedicinering. Løsningen? QR-koder, der kan spises.

Nok er ’Spis dig rask’ titlen på en bog og mindst en snes klummer om sundhed, men det var nok de færreste, der havde forestillet sig, at det, de skulle spise, var QR-koder.

Ikke desto mindre er det konklusionen i et nyt studie, som forskere fra Københavns Universitet og Åbo Akademi University i Finland står bag.

I et forsøg på at komme fejlmedicinering til livs har forskerne skabt spiselige QR-koder ved hjælp af printere, der tegner med medicin i stedet for almindeligt blæk. Og trykker på hvidt spiseligt stof i stedet for papir.

Scan din medicin

Natalja Genina, der er adjunkt på Institut for Farmaci på KU, fremhæver, at man ved hjælp af QR-koderne kan skræddersy medicinen til den enkelte patient.

»Teknologien kan sørge for, at patienterne tager de helt rigtige doser på det helt rigtige tidspunkt. Koderne indeholder selv medicinen, og hvis man scanner dem, kan patienterne se præcis, hvad de indtager. Det betyder, at man både kan gøre medicineringen mere præcis og komme falske produkter til livs,« siger hun.

»QR-koderne kan muliggøre innovativ produktion af personlig medicin og kræve, at vi gentænker hele produktionskæden.«
Jukka Rantanen, professor, Institut for Farmaci, KU

Man kan nemlig ikke blot spise QR-koden, man kan også scanne den med sin smartphone. Mønstrene på medicinen rummer forskellig data om lægemidlet, fx hvad det hedder, hvor det er lavet, og hvad det præcist indeholder. Tilmed vil en indbygget alarm minde patienterne om, hvornår de skal spise koderne.

Natalja Genina erkender dog, at patienternes sygdomsforløb skal følges tæt, hvis doserne i QR-koderne skal være så præcise, som forskerne lægger op til. Og det er ikke alle, der ønsker at følge intenst med i deres egen tilstand.

»Nogle vil gerne holde sygdommen på afstand, og nogle vil helst have opdateringer konstant. Det bliver i det hele taget interessant at se, hvordan patienterne reagerer, når deres pille bliver skiftet ud med en QR-kode,« siger hun.

Hvad med de ældre patienter – vil de være i stand til at gennemskue teknologien?

»Jeg tror ikke, at min bedstemor ville, nej. Men det ville min mor til gengæld. Allerede i dag ser man QR-koderne rundt om i samfundet, fx på busstoppesteder. Så jeg tror, det er et spørgsmål om tid.«

Produktionskæden skal gentænkes

Hendes kollega fra Institut for Farmaci Jukka Rantanen håber, at de spiselige QR-koder vil udfordre den masseproduktion, der er normen i medicinalindustrien.

»Hvis vi lykkes med at overføre metoden til relativt simple printere, kan det muliggøre innovativ produktion af personlig medicin og kræve, at vi gentænker hele produktionskæden,« siger Rantanen til KU’s hjemmeside.

Endnu er den spiselige QR-kode dog et stykke fra at gøre sin entre i det danske sundhedsvæsen, men i håbet om at udbrede metoden til flest mulige printere, er forskerne nu gået i gang med »at forfine metoderne«.

Ifølge Natalja Genina er det mest sandsynlige scenarie, at patienter kan hente koderne på landets apoteker, men hun lufter også ideen om, at de kan få medicinen leveret direkte i hjemmet ved hjælp af fjernstyrede printere.

Hun tør dog ikke at gætte på, hvornår sådanne scenarier er realistiske.

Se en video om de spiselige QR-koder herunder:

Seneste