Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Forskere finder motion i pilleform

Verdenspressen skriver løfterigt om en ny motionspille som har samme effekt på musklerne som fysisk aktivitet. KU-ekspert fortæller om forskning med fordele, ulemper og etiske overvejelser

Hvad er en motionspille?

»Den ‘pille’ som er i tale har vist sig at aktivere processer i muskler som gør at muskulaturen ændrer sig på samme måde som ved fysisk aktivitet. Man kan sige at kroppen derved ændrer sig mod en sundere sammensætning. Ved at aktivere enzymet “AMPK” får man tilsyneladende de samme gavnlige effekter som ved fysisk aktivitet. I hvert fald i muskulaturen.«

Hvorfor forskes der i enzymet AMPK?

»Vi forsker af grundvidenskabelig interesse men naturligvis er det her et eksempel på at grundvidenskab kan få store konsekvenser for mennesker generelt. Vi ønsker at finde ud af hvilke mekanismer der regulerer eller styrer de ændringer der sker i kroppen når man er fysisk aktiv. Med den viden kan man gøre sig håb om en pille som folk der ikke kan være fysisk aktive, kan få glæde af. Det kan for eksempel være personer der sidder i kørestol eller svært overvægtige.«

Rejser tanken om en motionspille ikke nogen vigtige etiske overvejelser?

»Jo. Stoffet er blevet prøvet på mus, og det viser sig at enzymet AMPK gør at musene bliver bedre til at foretage sig fysisk aktivitet. De får ikke større muskler, men de kan arbejde i længere tid. Præstationsfremmende stoffer har desværre vist sig at have en anden målgruppe – nemlig sportsudøvere. Stoffet vil måske kunne blive brugt til doping. Men det er en etisk problemstilling mange lægemidler medfører.«

Hvordan fortsætter du forskningen?

»Vi leder videre i muskelcellen efter de mekanismer der gør at musene bliver mere udholdende, og naturligvis om det er de samme forhold der gør sig gældende hos mennesker. Desuden er der et andet aspekt af AMPK der har vores store interesse: De folk der lider af type 2 diabetes har svært ved at optage sukker i blandt andet muskulaturen. Enzymet – AMPK – kan aktivere og forbedre den funktion der er nedsat hos disse patienter. Så aktivering af AMPK er sandsynligvis en farbar vej i behandling af type 2 diabetes. Man ved jo også at type 2 diabetes er en livsstilssygdom som i mange tilfælde kan forhindres eller bedres ved fysisk aktivitet. Da fysisk aktivitet netop aktiverer AMPK, tror vi at AMPK spiller en vigtig rolle i den forbindelse. Det er værd at undersøge.
Noget andet er, at rødvin, grøn te og mørk chokolade alle indeholder stoffer som angiveligt er sundhedsfremmende. Celleforsøg har vist at nogle af de stoffer man taler om, aktiverer AMPK. Det vil vi også gerne undersøge nærmere for i så fald er AMPK helt central i forebyggelsen af sygdomme og opretholdelsen af en sund krop.«

Hvad blev der ellers diskuteret på konferencen i København?

»Noget af det der blev diskuteret er AMPKs funktion i forbindelse med kræft. Ved en aktivering af AMPK er risikoen for visse kræftformer væsentlig nedsat og kræftsvulsters vækst bliver hæmmet. Man ved også at risikoen for at få visse kræftformer er nedsat når man er fysisk aktiv. Derfor spørger vi nu os selv om det mon skyldes AMPK. Kræftforskning er ikke det som vores forskningsgruppe gør det mest i, så den del af AMPK lader vi nok andre om at undersøge selvom vi synes det er interessant.«

Hvornår er motionspillen på gaden?

»Godkendelse af nye lægemidler er en lang proces. Desuden er selve pillen en tænkt situation. Forsøgene er indtil videre kun gjort med mus, og det er ikke sikkert at enzymet virker præcis på samme måde i mennesker. En anden ting er at man jo ikke har kunnet snakke med de mus som har fået behandlingen så selvom det ikke har set ud til at være problematisk, så ved man ikke om behandlingen har nogle bivirkninger. Så der er lang vej.
Desuden skal man huske på at man både opnår psykiske og fysiske effekter af at være fysisk aktiv, og der er slet ingen der siger at man kan eftergøre alle effekter af fysisk aktivitet med en pille. Motionspillen er ikke en slankepille. Folk spiser generelt for meget, og hvis der kommer en ‘motionspille’ på markedet, kunne man jo frygte at folk spiser den men i øvrigt bliver liggende på sofaen – og den går slet ikke. Det er et vigtigt budskab at få frem. Ellers kan vi ødelægge mange års forebyggelse og informationsarbejde omkring fysisk aktivitet.«

Seneste