Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
NYHEDSOVERBLIK ONSDAG - Forskere snyder meget mere end de fejler med videnskabelige artikler - Her er regeringens lovforslag på uddannelsesområdet - Morten Østergaard: Jeg har ikke kritiseret Højteknologifonden - KU tildelt ni ud af 27 Sapere Aude-bevillinger.
Videnskabelig uredelighed er årsag til 67,4 procent af alle tilbagetrækninger af artikler fra videnskabelige tidsskrifter, mens uheld, misforståelser eller fejlinformation kun er forklaringen i 21,3 procent af tilfældene. Det viser den hidtil grundigste undersøgelse på området, hvor 2.047 tilbagetrækninger er blevet gransket, skriver Berlingske. Det sker også stadig oftere, at en artikel trækkes tilbage på grund af videnskabelig uredelighed, og tilmed oftere end tidsskrifterne selv har været villige til at indrømme, viser undersøgelsen.
Altinget.dk giver overblik over regeringens planlagte lovforslag på uddannelsesområdet i folketingsåret 2012/2013. Mest relevant for universiteterne er de syv punkter under ‘Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser’ . De omhandler ting som: Hjemmel for universiteterne til at formidle visse boliger og studielån i forbindelse med internationale uddannelsessamarbejder, Lovgivning om ankenævnet for statens uddannelsesstøtteordninger, Ændring af SU-loven samt Lovgivning om akkreditering af videregående uddannelsesinstitutioner.
En reduktion af Højteknologifondens bevilling tidligere i år er ikke et udtryk for kritik af fondens arbejde, men udelukkende et udtryk for en prioritering af regeringens satsning på uddannelseskvalitet, skriver uddannelsesminister Morten Østergaard i en pressemeddelelse på Uddannelsesministeriets hjemmeside. Ifølge ministeren ‘har Højteknologifonden vist gode resultater og har opfyldt sit virke ved at skabe samarbejde mellem private virksomheder og offentlig forskning’. Det har altså ikke været nok til redde fonden fra en barbering af dens budget på cirka 40 procent.
Det Frie Forskningsråds karriereprogram, Sapere Aude, giver unge forskere mulighed for at lede et forskningsprojekt i en periode på op til fire år. I år har forskere på KU fået ni af programmets bevillinger. Pengene er givet til forskning i så forskellige emner som modersmålsundervisning og resistens mod lægemidler (link til KU’s intranet).