Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Coronavirus

Forskerne vil flyve langt mindre i tiden efter covid-19, siger miljøchef

Hvad har vi lært? — Ansatte vil flyve langt mindre i tiden efter covid-19, siger Tomas Refslund Poulsen, der leder Københavns Universitets miljøorganisation Grøn Campus.

Uniavisen: Hvad har corona-nedlukningen betydet for Københavns Universitets energiforbrug?

Thomas Refslund Poulsen: »Sammenlignet med samme periode sidste år er el- og varmeforbruget faldet med 17-18 procent. Det svarer til fire millioner kroner i sparede udgifter (Københavns Universitet bruger 180 millioner kroner om året på energi, red.). Så kan man spørge: Burde faldet ikke være større? Men en stor del af universitetets energiforbrug skyldes ventilation og laboratoriernes udstyr, og meget af det kører fortsat.

Lærte vi i det mindste noget

Vi har lyst til at give en knytter til den næste, der siger, at intet er så skidt, at det ikke er godt for noget.

Alligevel har vi spurgt: Hvad har vi i det mindste lært af at sidde herhjemme i månedsvis? Om undervisning? Om at blive grønne? Og om at være online?

Læs også:

It-chef efter corona-nedlukning: Ja, vi kom online, men vi skal lære at være digitale forfra

Underviser: Det er ikke fedt, men undervisningen kan godt forblive online

Rejseaktiviteten er selvfølgelig påvirket. Sidste år i april fløj Københavns Universitet seks millioner kilometer. Det er 2.800 flyvninger, og det svarer til 1.000 ton CO2. Vi har ikke tallene endnu, men jeg går ud fra, at antallet af arbejdsrejser i april var tæt på nul.

På en normal dag før corona printede man i runde tal 125.000 gange på Københavns Universitet. Det er faldet med 95 procent. Papirforbrug rykker ikke så meget i en klimasammenhæng, men tallet illustrerer den store omstilling, der har fundet sted i denne specielle tid.«

Er energiforbruget bare rykket fra universitetet til hjemmearbejdspladserne?

»Man flytter jo lidt af energiforbruget, når vi alle sidder derhjemme med vores computere. Men det er kun en relativt lille del af besparelsen. Ja, vi brygger vores egen kaffe i stedet for at købe den i kantinen, men man kan ikke sige, at det, vi har sparet på universitetet, blot er flyttet hjem.«

Har covid-19 gjort det lettere for Københavns Universitet at nå sine klimamål?

»Tallene for i år er kun interessante, hvis vi kan bygge videre på energibesparelserne. Det giver ikke mening at fejre reduktioner, der skyldes denne ekstreme situation.«

Har I lært noget, som kan gøre universitetet mere bæredygtigt?

»Jeg er optimistisk. Der er et stort potentiale, hvis vi kan holde fast i de virtuelle møder.

Der vil stadig være behov for at mødes fysisk og for at rejse, men jeg tror, at 20-30 procent af de rejser, der var tidligere, kan klares med de digitale redskaber – måske flere. Der er allerede institutter, der arbejder med at begrænse sig til de mest nødvendige rejser.

Jeg tror, at der tidligere har været barrierer for at holde møder og konferencer virtuelt. Nu er vi alle sammen blevet tvunget til at lære det.«

Seneste