Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
NYHEDSOVERBLIK FREDAG - Forslag: Indloger de studerende i containere - Sådan får du penge retur fra din nærige udlejer - Statsadvokaten skal vurdere Penkowa-sagen - Universiteter risikerer straf for at være effektive - Demokratisk underskud: Hvorfor er det jeg skal læse det her? - Danske stamcelleforskere har udviklet toti-celler - Forskere opdager ny årsag til livstruende sygdomme.
For at undgå hjemløse studerende ved studiestart skal alt tages i brug som midlertidige boliger i Aarhus: fra plejehjemsboliger til containere. Ifølge Jyllands-Posten kalder prorektor Søren E. Frandsen ved Aarhus Universitet det et ‘spændende forslag’. Blandt aarhusianske byrådspolitikere er det dog ikke alle, der er lige begejstrede for ideen.
Studerende kan ofte være henvist til at bo til leje, hvis de ikke kan finde anden bolig ved studiestart. Desværre er der sket en fordobling i antallet af udlejere, der ikke efterkommer Huslejenævnets afgørelser om, at lejeren for eksempel skal have pengene tilbage, hvis huslejeren har været for høj. Hvad gør man så? MetroXpress har lavet en guide, der måske kan hjælpe den trængte studerende med at få nogle af deres penge tilbage.
Københavns Universitet har nu sendt en klage af sted til Statsadvokaten over politiets afvisning af at føre sag mod Milena Penkowa, meddeler KU i en pressemeddelelse. Klagen er sendt af sted efter, at KU har rådført sig med Kammeradvokaten og med universitetets egne jurister.
De såkaldte taxameterpenge, et beløb fra Uddannelsesministeriet til universiteterne pr. studerende, kan ende med at blive beskåret, hvis flere studerende end forventet består deres eksamener på et universitet. Den besked fik universiteterne allerede sidste år, skriver Information. Siden har de forsøgt at få et svar på, hvad den udmelding betyder. Senest har Danske Universiteter måttet sende et brev til uddannelsesminister Morten Østergaard (R) om sagen.
Hvad er lige meningen med, at jeg skal læse det her? Værdien af det spørgsmål er undervurderet, står der i en artikel i Jyllands-Posten. Biskopper, filosoffer og samfundsforskere siger nu, at det er en fejl, at der i dag er stor fokus på, at man skal uddanne sig for samfundets skyld, og at vi er ved at glemme at skabe oplyste, reflekterede samfundsborgere, der kan bidrage til demokratiet.
Inden for stamcelleforskningen er såkaldte toti-potente celler noget ganske særligt. Det er celler, der både kan blive til et lille nyt menneske, og som samtidig kan blive til det livgivende miljø omkring fosteret. Nu er det lykkedes forskere fra KU at føre foster-stamceller tilbage til deres udvikling fra lige efter befrugtningen af fosteret, så cellerne “tror”, at de er de få dage gamle toti-potente celler. Joshua Brickman, professor ved stamcellecentret DanStem ved KU, siger til Berlingske, at forskerne med opdagelsen har omstyrtet et paradigme, der siger, at det kan man ikke. En beskrivelse af metoden publiceredes torsdag aften i det videnskabelige tidsskrift Cell Reports.
I samarbejde med kollegaer i både Danmark og Frankrig har lektor Søren Tvorup Christensen fra Biologisk Institut, og professor Lars Allan Larsen fra Institut for Cellulær og Molekylær Medicin, begge KU, opdaget en mekanisme, der gør det muligt for celler i kroppen at kommunikere med hinanden. Det kan gøre det muligt at forstå, hvorfor nogle nyfødte børn fødes med svære misdannelser, samt at forstå baggrunden for udviklingen af livstruende sygdomme hos både børn og voksne, skriver nyheder.ku.dk.
anfj@adm.ku.dk