Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Uddannelse
LÆGEMIDLER - Stor interesse for en ny farmaceutuddannelse har ikke afholdt ansøgerne fra at flokkes om farmaceutuddannelsen på Københavns Universitet (KU)
Denne sommer rystede de i bukserne på Det Farmaceutiske Fakultet (Farma) på KU. Konkurrencen om de studerende er blevet betragteligt større, idet Danmark fra og med i år har fået sin anden farmaceutuddannelse – oven i de i forvejen eksisterende lægemiddelorienterede uddannelser på landets universiteter. Den nye farmaceutuddannelse udbydes af Syddansk Universitet (SDU).
Og da ansøgertallene fra den spritny SDU-uddannelse den 6. juli indløb, var det tydeligt, at de I et KU-perspektiv var alarmerende gode. Over 210 studenter havde søgt SDU’s netop godkendte uddannelse.
»Da vi så det tal fra SDU,« siger kommunikationschef på Farma Jesper Munck, »vel vidende, at vi sidste år måtte ud i en runde med at afsætte ledige pladser, tænkte vi: Hvordan går det så med os?«
Men frygten er blevet gjort eftertrykkeligt til skamme. Ikke blot har Farma fået del i den generelle fremgang i ansøgertallet for landets universiteter på cirka 11 procent. Der har været så mange ansøgere, at fakultetet har indført en en adgangskvotient på 6,8 i år på farmaceutuddannelsen.
»Vi har fået omkring 30 procent flere ansøgere i år, og vi har desværre måttet afvise nogle,« siger Jesper Munck, som påpeger, at der alt i alt er sket en kolossal fremgang for de lægemiddelorienterede uddannelser i Danmark. »Med 95 optagne på uddannelsen på SDU, får samfundet eksempelvis små 100 farmaceuter mere at gøre godt med om året.«
Københavns Universitet optager 230 studerende på farmaceutuddannelsen hvert år. 10-15 procent af dem får arbejde på apotekerne, mens størsteparten finder job i lægemiddelindustrien.
Mens medicinalvirksomhederne ansætter kandidater med mange typer færdigheder, er det kun farmaceuterne, der er kvalificerede til at få apoteksbevillinger. Og her er de eftertragtede. I de senere år har apoteker, især i udkantsområder, måttet lukke, fordi de ikke har kunnet finde bemanding.
I det hele taget har arbejdsudsigterne vist sig at være gode for kandidater med lægemiddelfærdigheder. Det er også den primære årsag til den store søgning i år, mener Jesper Munck.
Universiteterne har i år afvist cirka en fjerdedel af alle kvalificerede ansøgere, og det har sat gang i en principiel debat om sammenhængen mellem regeringen og Folketingets ofte gentagne paroler om uddannelse til alle og den kedelige realitet, at efterspørgslen er større end udbuddet af studiepladser.
Både Dansk Industri og videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) har efterlyst større fleksibilitet på universiteterne og villighed til at lukke flere studerende ind. Det lader sig ikke gøre på Farma, mener Jesper Munck.
»Vi udvidede kapaciteten fra 200 til 230 pladser i 2005, og på det tidspunkt måtte vi tage alle kvadratmeter i brug. Vi har nået bristepunktet med de nuværende lokaleforhold,« siger han.
chz@adm.ku.dk
Bliv opdateret med nyheder om Københavns Universitet i Universitetsavisens nyhedsbrev.