Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Glimmer og flimmer til årets awardshow på Amager

Filmfestival — Film- og medievidenskabs årlige filmfestival, Hugo Awards, er en fejring af de studerendes produktioner. 28 film deltog i 2017, og syv priser blev præmieret af en jury af professionelle filmfolk.

Hvis du har din gang på Søndre Campus, har du sikkert set klistermærkerne på toiletdørene eller plakaterne på væggene: et mystisk, halvskummelt rødt logo med ordene HUGO AWARDS ’17.

Hugo Awards er en årlig filmfestival og prisuddeling, der arrangeres af førsteårsstuderende på Film- og medievidenskab. En stolt og langvarig tradition, der startede tilbage i 1982. »Den har en særlig plads i vores hjerter,« siger Rasmus Tranberg, der læser Film- og medievidenskab.

Det er årets begivenhed for os

Lasse Gravesen, arrangør

Siden begyndelsen har mange giganter i den danske filmindustri været en del af Hugo Awards. Lars Von Trier, Peter Aalbæk og Ghita Nørby er blandt de kendteste, der har været en del af juryen på et tidspunkt.

HUGO-nomineringer

Projekterne bliver indsendt og vist til alle, der er interesserede i at se dem. Senere vælger præjuryen nominerede i syv forskellige kategorier. Filmene bliver derefter alle lagt ud på Hugo Awards hjemmeside.

Til sidst vælger den endelige jury, som består af anerkendte professionelle i filmindustrien, vinderne blandt de nominerede.

»Det er årets begivenhed for os. På Film- og medievidenskab bruger mange af de studerende deres fritid på at lave film, så det er en fed mulighed for, at de kan fremvise, hvad de kan og blive anerkendt for det,« bemærker Lasse Gravesen, en af HUGOs 40 arrangører.

»Mette Blomsterberg – du er lækker!«

Ud over filmene og priserne, der er hjertet af programmet, kunne publikum til årets Hugo Awards også opleve dansere, en rap-battle, kendte ansigter og et komedieplot, der bandt det hele sammen.

Plottet var inspireret af Netflix-serien Stranger Things. Ligesom i serien betød det en forsvunden dreng (ved navn Hugo, selvfølgelig), hans venner (showets værter) på en mission for at finde ham, en pige med superkræfter (og tilhørende næseblod, hver gang hun bruger dem) og et dystert parallelunivers.

Der var også søde hapsere, gratis vin, en bar, en DJ og et dansegulv. I løbet af showet spillede et upcoming band sange inspireret af 80’erne: årtiet, der danner rammen for aftenens tema. Bandet hedder Reliks, og ét af medlemmerne, Felix Fleischer, er selv i gang med sin kandidat i Film- og medievidenskab.

Der var gang i det begejstrede publikum, der på et tidspunkt råbte i kor og trampede så hårdt i gulvet, at Dansehallerne rystede, da værterne nævnte et bestemt navn – formentlig en særligt elsket underviser på Film- og medievidenskab. Da kendiskonditor Mette Blomsterberg skulle præsentere en pris, blev hun også mødt af en højlydt kompliment: »Mette – du er lækker!«.

Men tilbage til showets kerne, filminstruktørerne.

Filminstruktørerne

»Jeg var til middag med min familie og det var min 21 års fødselsdag. Min bror var lige blevet forfremmet på jobbet, og mine forældre var, selvfølgelig, meget interesserede i det. Så min bror talte det meste af tiden – på en dag, hvor du ligesom forventer at være i centrum. Det var den situation – og den jalousi den affødte – der inspirerede mig til at skrive Brormand,« fortæller Morten Viberg-Holde hen over et højt, rundt barbord.

Han er faktisk ikke studerende på KU. Brormand er hans afgangsfilm fra KBH Film og Fotoskole. Men hans producer, Søren Gustafson, er førsteårsstuderende på Film- og medievidenskab, og det kvalificerer deres film til årets Hugo Awards.

På trods af alle udfordringerne ved produktionen, er Hestetraileren det bedste, jeg nogensinde har lavet

Tanne Sommer, manuskriptforfatter og instruktør

»Vi havde en meget stram deadline, så der gik kun to uger fra Morten blev færdig med det første udkast til vi begyndte optagelserne. I det vindue indsamlede jeg 12.000 kroner til projektet oven i de 4.000, Morten fik fra Film- og Fotoskolen,« siger Søren om projektets omkostninger.

Morten og Søren var roommates på European Film College i Ebeltoft, og det var også der, de mødte Andreas Ascanius Lundmark Jakobsen, filmfotograf på Brormand. Hans præstation landede dem en nominering for bedste æstetik til Hugo Awards.

En hestetrailer fuld af hash

Filmfotografen på Brormand var ikke den eneste Hugo-nominerede uden for KU: Tanne Sommer, instruktør og manuskriptforfatter på Hestetraileren tog timer på Film- og medievidenskab sidste år gennem Åbent Universitet. Her mødte hun Simon Vinholdt, som senere blev producerassistent på filmen.

Og vinderne er

Bedste idé: Bob
Bedste skuespilspræstation: Poul Storm i Sukkerfar
Bedste manuskript: Koldt på toppen
Bedste æstetik: Fukai Mori
Bedste kortfilm (fiktion): Hestetraileren
Bedste kortfilm (fakta): Solvognens Rejse
Publikumsprisen (Årets Hugo): Stille bjerg

Deres 30-minutters kortfilm fortæller historien om en pige og to fyre, der beslutter sig for at tjene penge på deres hashmarker og drager mod Tyskland med en hestetrailer fuld af hash. Det er en komedie med et budget på 30.000 kroner, men Tanne fortæller, at beløbet ikke rakte til at dække alle omkostninger:

»Heldigvis var der en fyr, en spejder, som var villig til at låne os sin hytte gratis. Vi klemte os alle 30 ind på relativt lidt plads, og vi sov der, så vi levede stort set ligesom karaktererne i filmen. Men på trods af alle udfordringerne ved produktionen, er Hestetraileren det bedste, jeg nogensinde har lavet. Det var rent hippie.«

Tannes road trip-komedie vandt prisen for bedste kortfilm (fiction), som inkluderede en pengepræmie på 2.500 kroner.

Hugo Awards 2017
billede: Soma Biro
Hugo Awards 2017
billede: Soma Biro
Hugo Awards 2017
billede: Soma Biro
Hugo Awards 2017
billede: Soma Biro

Bedste skuespilspræstation

Hugo Awards ’17 havde også en kategori for skuespillere. En af de nominerede til bedste skuespilpræstation var Alex Høgh Andersen. Måske har du ikke hørt om ham, men du har sikkert hørt om det historiske drama Vikings på HBO, der nu kører på femte sæson. Alex spiller en karakter ved navn Ivar the Boneless i Vikings. Han spiller også hovedrollen i kortfilmen, der vandt for bedste manuskript til årets Hugo Awards – en mockumentary om Alex selv og hans rejse mod stjernerne.

»Alex’ karakter er en parodi på stereotypen af den opmærksomhedskrævende, selvoptagede person, som mange forbinder med unge skuespillere,« svarer Christoffer Dibbern, en af folkene bag projektet, på spørgsmålet om, hvor tæt den fiktionelle Alex ligger op ad den rigtige. »Men nej, karakteren var aldrig en parodi af den rigtige Alex.«

Alle i cast og crew arbejdede gratis

Christoffer Dibbern

Christoffer var ikke alene om den produktion: Han og Mikkel Hjort-Pedersen producerede, skrev, instruerede og klippede Koldt på toppen sammen. Det er deres fælles bachelorprojekt på Film- og medievidenskab.

»Det var en meget hektisk produktion. Vi havde alle sammen almindelige jobs eller skemaer at holde styr på, så vi havde kun fire dage med egentlig optagelse. En anden udfordring var vores brug af improviseret dialog. Ingen af scenerne var skrevet på forhånd udover en generel rammesætning, så vi tilføjede eller ændrede dialog i hver scene. Vi måtte tit tage scener om flere gange for at få dialog, der fungerede,« fortæller Christoffer.

I modsætning til de fleste andre hold havde de et meget stramt budget – cirka 4.000 kroner. Christoffer fortæller, at »alle i cast og crew arbejdede gratis, så den eneste reelle udgift var vores flybilletter til Dublin

8 faktafilm

Det var ikke kun fiktionsfilm, der rullede over skærmen til Hugo Awars – 8 ud af de i alt 28 film hørte under kategorien kortfilm (fakta). To af disse blev lavet under vejledning af Rasmus Tranberg fra Film- og medievidenskab. Begge korte dokumentarer, der tegner hver deres portræt af en person fra gaming-verdenen.

Den ene følger Luna – en kvinde, der streamer sin gaming. I den anden film møder vi Torbjørn: en professionel gamer, der leder et gaming-hold med flere store sponsorer.

»Gaming er hurtigt voksende subkultur i Danmark. Store firmaer investerer i gamere. Det ville jeg gerne undersøge – også for at give en stemme til en del af samfundet, som jeg ikke synes bliver hørt. Og for at vise at gamingverdenen ikke kun består af umodne teenagedrenge med akne og dårlige sociale færdigheder,« siger Rasmus efter awardshowet.

Han tilrettelagde de to kortfilm og fungerede som en slags instruktør, da optagelserne begyndte med en producer og filmfotograf om bord.

»Jeg var i praktik et sted, der hedder Brain Gain Group, og de blev hyret af TV2 Øst til at lave tre korte dokumentarer om gaming i Danmark. Brain Gain Group satte mig i spidsen for det, fordi de vidste, at jeg med min uddannelse i Film- og medievidenskab havde en masse teoretisk baggrundsviden om tv-tilrettelæggelse. Jeg fik stort set helt frie rammer til at udfolde min kreativitet.«

TV2 Øst gav Rasmus et budget på 25.000 kroner per film. En af dem blev nomineret i kategorien bedste kortfilm (fakta).

Kendte gæster

Blandt prisuddelerne var Sara Hjort Ditlevsen, der for nylig medvirkede i Kanal 5-serien Gidseltagningen om et terrorangreb i metroen i København.

»Sidste år kunne jeg ikke, så denne gang sagde jeg ja. De tilbød mig et ophold på et fransk slot – det er den sande grund til, at jeg valgte at gøre det,« jokede hun på vej til salen kort før showstart.

»Jeg skal have en smuk silkemorgenkåbe på og spise croissanter til morgenmad,« sagde en veloplagt Sara Hjort Ditlevsen, der uddelte prisen for bedste idé sammen med skuespiller Morten Vang Simonsen.

Ikke alle var enige i juryens endelige valg:

»Jeg synes, at Brormand skulle have været nomineret for bedste manuskript,« siger Lasse Gravesen. Men som Rasmus Tranberg sagde: »Det er dét, der er så fedt ved film. De værste set med nogles øjne er de bedste i andres.« Bettina, der også er studerende på Film- og Medievidenskab, havde denne feedback til awardshowet: »Jeg er nødt til at give arrangørerne ekstra credit for at få Ina Svenningdal fra SKAM til at uddele en pris. Godt gået. Jeg var også vild med under-sæde-tricket.« Der var nemlig gemt overraskelser under alle sæderne i salen, som blev afsløret under showet: vafler pakket ind i plastik.

Se her for mere information, film og historien bag den mangeårige tradition.

Hugo Awards 2017
billede: Soma Biro
Hugo Awards 2017
billede: Soma Biro

Seneste