Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Gør social mobilitet til universiteternes ansvar igen

Det skal igen blive et mål for universiteterne at skabe social mobilitet for de studerende, skriver Lauge Hansen fra Frit Forum. I første omgang ved at forske i emnet.

Dine forældres baggrund skal ikke afgøre din fremtid. Det kan de fleste blive enige om.

Derfor bør det vække stor bekymring på alle universiteter, når Tænketanken DEA’s nye rapport ‘Social mobilitet på videregående uddannelser’ viser, at universiteterne er markant dårligere til at fremme den sociale mobilitet end erhvervsakademier og professionshøjskoler.

LÆS OGSÅ: Nu er den er den sociale arv i uddannelse lige så stor som i USA. Så hvad kan Københavns Universitet gøre?

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribenternes egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Konkret fokuserer rapporten på unge, som har fået det samme karaktergennemsnit i gymnasiet, men har forældre med forskellig uddannelsesmæssig baggrund. Konklusionen er klar:

Unge med højtuddannede forældre har 20 procent større sandsynlighed for at gennemføre universitetet end klassekammerater, hvis forældre ikke er højtuddannede – altså selv om de to grupper unge fik samme karaktergennemsnit i gymnasiet.

Vi skal have social mobilitet som et mål ind på universitet igen og gøre en bedre indsats for at tage hånd om de studerende, som har brug for det.

I 2014 gjorde daværende uddannelses- og forskningsminister, Sofie Carsten Nielsen (R), social mobilitet på universiteterne til et pligtigt mål i uddannelseskontrakterne for perioden 2015-2017. Dette mål blev dog fjernet kort efter, at venstremanden Esben Lunde Larsen efter et regeringsskifte overtog ministerposten.

At afskaffe social mobilitet som et fokuspunkt på universiteterne var en fejltagelse begået af den borgerlige regering, og det bør være et mål for den nuværende socialdemokratiske regering at genindføre det.

Penge gror ikke på træerne, og ressourcerne til universiteterne er i forvejen begrænsede. Derfor skal vi være påpasselige med de skridt, vi tager, når der skal findes løsninger på denne problemstilling.

Derfor mener vi i Frit Forum, at første skridt skal være at øge forskningen i social mobilitet. Vi har begrænset viden om effekten af de initiativer og værktøjer, der er til rådighed for at fremme social mobilitet på uddannelserne. Med en konkret forskningsindsats i social mobilitet, bliver vi i stand til bedre at sætte ord på og foreslå konkrete initiativer til at sikre social mobilitet.

Med en konkret forskningsindsats i social mobilitet, bliver vi i stand til bedre at sætte ord på og foreslå konkrete initiativer til at sikre social mobilitet.

Et andet fokusområde skal være en målrettet indsats for at skabe læringsorienteret feedback og bedre kontakt til studerende. Vi skal i højere grad blive anderkendt for vores styrker og lære af vores fejl, så alle studerende har samme forudsætninger for at udvikle sig.

Vi skal gøre det bedre. Det skal være unges egen lyst til at lære og vilje til at dygtiggøre sig, som skal afgøre grundlaget for tiden på universitetet. Derfor er der behov for et opgør med det svigtende fokus på social mobilitet på universiteterne.

Universitetet skal være for alle, uanset hvilken baggrund de kommer fra.

Seneste