Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Go’nat på museet

GRØN CAMPUS?

Selv på Geologisk Museum har vi set lyset og vil gerne være med på bølgen med at spare på de begrænsede reserver af fossile brændstoffer. Belejligt var det derfor, at vores leverandør af lampepærer til udstillingerne en dag kom og meddelte os, at vi bruger for meget strøm:

Skift dog ud til de moderne, langtidsholdbare LED-pærer, som andre museer allerede bruger. Lyskvaliteten er god – lad det komme an på en prøve.

Vi lånte nogle pærer hjem. Lyskvaliteten blev godkendt af vores egne udstillingssagkyndige uden forbehold, og vi talte op og lavede en beregning. Fra det tidspunkt, der investeres cirka 100.000 kroner i anskaffelse af nye moderne pærer, der blot skal skrues i de fatninger, der allerede eksisterer, vil der hvert år være sparet cirka 25.000 kWh i strømforbrug. Investeringen vil således have tjent sig ind på to til tre år med dagens strømpriser.

Pærerne holder i mindst ti år, så det ganske omfattende, dagligt tilbagevendende arbejde med at skifte pærer, slipper vi også for. Hvorfor så ikke straks gå i gang?

Nej, for vores fattige museum har ikke noget incitament til at investere 100.000 kroner i LED-pærer, for
strømforbruget betales af Bygningsdriftens budget – og det er en anden kasse. Besparelsen vil komme Bygningsdriften, ikke museet, til gode.

Derfor henvendte vi os til Bygningsdriften, der loyalt søgte videre op i systemet til Grøn Campus. Grøn Campus skulle nemlig have midler til netop den slags. Projektet har ligget til vurdering siden sidst i maj, men det selvfølgelige ja til en bevilling lader vente på sig, og vi undrer os.

Så mens KU brander sig som grønt universitet, og Statens Naturhistoriske Museum snart åbner en klimaudstilling, er det paradoksalt, at Grøn Campus tilsyneladende ikke har spor travlt med at investere i denne oplagte vindersag.

Læs svar her.

Seneste