Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Campus
BLOD, SVED OG BOLD – Glem Barca vs. Real, United vs. City, Galatasaray vs. Fenerbache. Arvefjendeopgøret over dem alle udspillede sig i første runde af DBU's landspokalturnering, hvor Jura og Økonomi tørnede sammen. En kamp, der udover deltagelse i europæisk fodbold, drejede sig om en helt afgørende ting: håneretten i det københavnske studiemiljø.
Kulde og blæst den 23. april havde erstattet Kristi Himmelfartsdag og solskin, og Parkens fine billardtæppe af en græsplæne var blevet byttet ud med bane 21 i Valby Idrætspark, der stort set er lige så plan som bølgepap. De beskedne forhold til trods var der alligevel masser af øl, tilskuere og god stemning. Og det var en grund til.
Ved et utroligt tilfælde var det nemlig lykkedes de to absolutte fodboldflagskibe på Københavns Universitet, Jura og Økonomi, at trække hinanden i første runde af DBU’s pokalturnering for 2013/2014. En kamp, der udover håbet om videre avancement mod europæisk fodbold, havde et endnu vigtigere aspekt: håneretten i det københavnske studiemiljø.
DBU har endnu ikke frigivet det officielle tilskuertal, men uofficielle kilder vurderer, at der var omkring ti tilskuere fra Økonomi og næsten 25 fra Jura, da dommer Edin Busuladzic fløjtede kampen i gang kl. 18:00. Et usædvanligt syn på bane 21, der normalt ikke har mere end en håndfuld tilskuere.
Kampen startede trods dens betydning stille og roligt. Uden for kridtstregerne råbte tilskuerne deres helte frem ad banen, men det var som om, holdene lige skulle bruge de første 5-6 minutter på at se hinanden an.
Real l’Hôpital, der er navnet på Økonomis hold, fik kampens første store chance efter 8 minutter. Holdet, hvis navn stammer fra den franske matematiker Guillaume de l’Hôpital, der opfandt en regel til beregning af brøkers grænseværdier, stod solidt på banen i kampens indledning. Her fik en midtbanespiller ved hjælp af en dyb stikning sendt nummer 86 af sted, men lige inden den lillaklædte angriber kunne prikke bolden i mål, fik modstanderens keeper kastet sig frygtløst ned i bolden.
Økonomernes modstandere fra FC Culpa havde ikke meget at byde på i starten af kampen. Juristerne, hvis holdnavn stammer fra det latinske udtryk for skyld, var klædt helt i hvidt og med stramtsiddende T-shirts, der ikke overlod meget til fantasien. De virkede dog mentalt fraværende i kampens start, men efter 15 minutter kom der for alvor gang i opgøret.
FC Culpas ellers dygtige midtbanespiller med nummer 48 fik gult kort og dermed 10 minutters udvisning for at løbe ind på banen uden at have fået lov først. Hverken tilskuerne eller ham selv forstod dommen, men dommeren havde ikke tænkt sig at ændre kendelsen. Overtallet gav Real l’Hôpital plads til at komme frem ad banen, men kun et par minutter efter udvisningen måtte økonomernes nummer 39 lade sig udskifte med blod i det meste af ansigtet. Nærkontakt med en FC Culpa-spillers albue havde medført næseblod, og en ny mand måtte derfor på banen.
Resten af halvlegen forløb uden de helt store chancer, men med masser af fight, og derfor kunne de to hold gå til pausen med 0-0.
I pausen var det ikke kun spillet på banen, der blev diskuteret blandt de fremmødte. Tilskuertallet var også til diskussion, og hos Real l’Hôpitals tilhængere var man ikke begejstret over, at FC Culpa kunne mønstre væsentligt flere tilskuere end dem selv.
»De er jo også jurister, så de skal jo kunne organisere sådan noget,« lød det hånligt fra en Real l’Hôpital-fan.
Hos FC Culpa havde man inden kampen udråbt sig selv til klare favoritter, og bestyrelsen i den 120 medlemmers store klub havde endda forlangt ydmygelse af økonomerne. Det var der langt fra tale om i første halvleg, men ifølge bestyrelsesformand i FC Culpa, Marc Walther Hansen, var der en god forklaring på, hvorfor modstanderne kæmpede godt.
»Det kommer nok af den generelle forsmåethed over ikke at være kommet ind på jurastudiet.«
Anden halvlegs indledende fase var ligesom første halvleg præget af masser af nærkampe, men uden de helt store målchancer. Begge hold ville vinde kampen, og fokus var derfor især på den defensive organisation. Der blev kæmpet godt, men begge hold formåede at holde sig på den rigtige side af fodboldloven. Og det glædede FC Culpa-tilskuer Peter Olesen, der frygtede for tilskuernes reaktioner, hvis tacklingerne blev for voldsomme.
»Det kunne jo ende i et kaos af stævninger og Excel-ark, der bliver kastet gennem luften,« fortalte han.
Vi skulle helt op og runde det 70. minut, før der for alvor kom store chancer. Den første kom fra en FC Culpa-spiller, der lige uden for feltet fik et godt træf på bolden, men målmanden var på sin plads og afbrød dens bane på vej mod krydset.
Kort tid efter begyndte der for alvor at komme tænding på. En FC Culpa-spiller valgte i håbet om at nå bolden at gå hårdt til Real l’Hôpitals i øvrigt fremragende spillende målmand. Keeperen blev så hårdt medtaget, at han blev liggende i græsset, men efter hjælp fra dommer og Culpa-spilleren lykkedes det at komme på benene igen.
Efter godt 82 minutters spil faldt kampens største chance. FC Culpas nummer 7 fik frit løb mod mål, men af helt uforklarlige årsager valgte han at spille bolden på tværs, da han kom ind i feltet. Her blev bolden resolut clearet af en forsvarsspiller, og chancen forsvandt ud i ingenting. Minuttet efter var der igen en stor chance til FC Culpa. En mand slap fri af sin markering, men faldt til jorden inden han nåede at afslutte. Alle FC Culpa-spillere samt deres tilhængere appellerede for straffespark, men dommeren vinkede afvisende. I forvirringen sendte Real l’Hôpital en lang bold op mod angriber Nils Beldner Hansen. Den lynhurtige økonom tog flot bolden til sig og sprintede fra to forsvarsspillere, men FC Culpas målmand kom flot ud af sit mål og fik pareret til stor ærgrelse for økonomerne på sidelinjen.
Til allersidst var der to situationer, hvor FC Culpa gerne ville have haft straffespark, men igen forblev dommerens fløjte tavs. Til gengæld blev Real l’Hôpital-spilleren, der tidlige havde næseblod præsenteret for et gult kort for noget, der lignede brok og dermed udvisning i 10 minutter. Sidste forsøg i kampen var et hjørnespark, der end ikke kom ind på banen, og dermed endte kampen 0-0 på trods af en hektisk afslutning.
Reglerne i DBU’s pokalturnering foreskriver, at der skal findes en vinder, og på grund af det uafgjorte resultat måtte de to holds trætte spillere og frysende tilskuere igennem to gange 15 minutters forlænget spilletid.
Her skulle der dog kun gå fem minutter, før kampens første mål kom. Og hvilket et.
FC Culpas spillende træner Rasmus Hansen, modtog bolden på midten af banen. Her løb han et par meter mod mål, hvorefter han fra 35 meters afstand og med en god medvind i ryggen kanonerede bolden op i fjerneste målhjørne uden chance for Real l’Hôpitals målmand. Et mål, der kraftigt kandiderer til årets mål. Jubelscenerne efter målet var utrolige – både på og uden for banen, men det sidste mål var ikke scoret endnu.
I anden halvleg af den forlængede spilletid kom der et mere. Men først fik FC Culpas nummer 48 sit andet gule kort og dermed rødt. Det forhindrede dog ikke FC Culpa i at score igen på trods af undertallet. Den anden spillende træner, Rasmus Hansen, modtog kort før tid bolden uden for feltet, og fra godt 20 meters afstand bragede han bolden ind til 2-0. Dermed var kampen afgjort til stor glæde for de trofaste FC Culpa-tilskuere.
Efter kampen udspillede der sig store jubelscener og fest i omklædningsrummet for FC Culpas spillere og fans, dog uden at det førte til klammeri med modstanderholdets tilskuere. Juristerne kan nu se frem til videre avancement i kampen for deltagelse i europæisk fodbold. Men vigtigst af alt: FC Culpa er nu kongerne af københavnsk universitetsfodbold.
uni-avis@adm.ku.dk