Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Studieliv

Halvdelen af de studerende kender ikke denne hjælpeordning

Handicap og SU — Har du problemer med økonomi, ordblindhed, autisme, angst, depression, hjernerystelse eller med at overholde alle kravene til at være studieaktiv, så er hjælpen kun en helpdesk væk.

Carina Lundahl og Dorte Nørbjerg sidder lige ved siden af hinanden i en helpdesk på Søndre Campus hver tirsdag. De er der for at rådgive studerende, der har praktiske udfordringer i deres studieliv.

På en gennemsnitlig tirsdag kommer ti studerende forbi for at tale med dem om fx SU-spørgsmål – men ifølge Studiemiljøundersøgelsen 2021 kan mange flere have brug for rådgivning.

I alt har 9.534 studerende svaret på undersøgelsen, der viser, at 27 procent af dem slås med en eller anden form for funktionsnedsættelse, der kan blive til et handicap, når det gælder deres evne til at studere.

Hele 48 procent af deltagerne i undersøgelsen har slet ikke hørt, at det er muligt at modtage det, der hedder specialpædagogisk støtte (SPS). Den ordning tilbyder ellers hjælpemidler, der skal modvirke de funktionsnedsættelser, som nogle studerende slås med, så de bliver lige så gode til at følge med i undervisningen som andre studerende.

LÆS OGSÅ: »Jeg stemmer for at rette op på haltende støtte til studerende med handicap«

»Vi forsøger at nå ud til de studerende med budskabet om, at vi er her for at hjælpe dem, men vi er ikke sikre på, hvordan vi bedst får gjort dem opmærksom på det, og vi arbejder fortsat på at blive bedre til det,« siger Carina Lundahl.

Specialpædagogisk støtte og SU samlet et sted

Carina Lundahl og Dorte Nørbjerg er tilknyttet Uddannelser & Studerende ved Københavns Universitet, og de har specialiseret sig inden for hver sit område.

Find helpdesken og book en tid

Helpdesken ligger i bygning 13A i stueetagen på Søndre Campus, og du kommer nemmest til den ved at gå ind gennem hovedindgangen fra Karen Blixens Plads.

Helpdesken har åbent alle tirsdage fra klokken 9-12.

Helpdesken er for studerende fra alle fakulteter, men du skal booke en tid på forhånd, hvis du vil tale med Carina Lundahl om SPS.

Carina Lundahl svarer på alle spørgsmål, der handler om SPS:

»Det kan være studerende, der slås med ordblindhed, eller som har en hvilken som helst anden form for fysisk, psykisk eller neurologisk funktionsnedsættelse,« siger hun.

Dorte Nørbjerg taler med de studerende, der vil vide, hvad de fx stiller op med deres SU, hvis de ikke længere kan overholde kravene til studieaktivitet og derfor har behov for at søge om flere SU-klip, når de bliver forsinkede. Den situation kan opstå fx i forbindelse med graviditet eller sygdom.

Du kan godt få bevilget dispensation til mere SU

Når det gælder spørgsmålet om at have SU nok, kan nogle studerende måske gå rundt og tænke, at det alligevel ikke nytter noget at søge om dispensation til flere SU-klip, men Dorte Nørbjerg vil gerne slå fast, at det gør det:

»Det er vigtigt, de søger, for det er min erfaring, at der er gode muligheder for at få det, de beder om, hvis de bare har en lægeerklæring på, at de er syge,« siger Dorte Nørbjerg, der også har erfaring med, at nogle studerende skal overvinde en del indre modstand, før de møder op i helpdesken.

»Nogle studerende føler sig flove over, at de skal bede om hjælp, men når vi får forklaret, hvad det er, vi gør for at hjælpe, virker det som en stor lettelse for dem. De puster ud, slapper af og glæder sig i stedet til at få sat gang i de ting, der kan hjælpe dem videre,« siger Carina Lundahl.

Seneste