Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Campus
PSYKISK ARBEJDSMILJØ 2 - En handlingsplan virker, hvis medarbejderne bliver involveret, og den ikke bare står og samler støv, mener seniorforsker Annie Høgh, der er ekspert i mobning på arbejdspladsen
Seniorforsker Annie Høgh, der har været forskningsleder på ’Projekt Mobning og chikane på arbejdspladsen’ under Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og nu er ansat ved Institut for Psykologi på KU, mener, at en mobbe-handlingsplan kan være et godt værktøj til at forebygge og håndtere mobbeproblemer, hvis den anvendes korrekt.
Læs også artikel: Fælles ansvar at bekæmpe mobning
»En handlingsplan skal være en fælles plan, og det skal være en aktiv plan. Det vil sige, at den skal tages frem, diskuteres blandt medarbejderne og opdateres for eksempel en gang om året, så den ikke bare står og samler støv,« siger Annie Høgh.
Til gengæld mener hun, at ledelsen skal være varsom med at opfordre medarbejderne til at melde hinanden. Det skal i hvert fald gennemtænkes grundigt inden man tager dette skridt.
»Risikoen er, at vidnet selv bliver næste offer. Det bedste er at sige fra starten, hvis en bestemt person i arbejdsgruppen er mål for mobning og altid bliver gjort til syndebuk. I grove tilfælde, hvor situationen allerede er eskaleret, kan det være en god ide at tilbyde ofret at inddrage tillidsrepræsentanten, da der ofte er tale om personer, der ikke selv har ressourcer til at protestere,« siger Annie Høgh.
Hun anbefaler, at man på arbejdspladsen også udpeger neutrale personer, som ofre for mobning kan gå til og få hjælp og vejledning fra.
clba@adm.ku.dk