Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
UDDANNELSESSTØTTE – Dansk Folkeparti vil ikke være med til, at ændringer af SU-systemet skaber sociale skævheder. Men mindre SU og mere i lån kan blive et værn mod studerende fra EU-landene, mener partiet.
Når forhandlingerne om finansloven begynder til efteråret, vil Dansk Folkeparti (DF) stille med en række krav for at være med i den SU-reform, som statsminister Lars Løkke vil gøre til en del af sit finanslovsforslag for 2017.
Lars Løkke kan ikke regne med at få opbakning fra DF til visse dele af regeringens reform.
»Vi mener som udgangspunkt, at det nuværende SU-system er udmærket, og vi ønsker ikke at tage penge herfra til skattelettelser,« siger Jens Henrik Thulesen Dahl, forsknings- og uddannelsespolitisk ordfører for DF.
DF afviser dog ikke fuldstændigt at være med til at ændre på SU-ordningen. Det kan komme på tale, hvis partiet vurderer, at Lars Løkkes reform opfylder visse betingelser:
»Vi vil gå til forhandlingerne med det formål at drøfte, hvordan vi sikrer bedre uddannelser samtidig med, at vi sikrer en ordentlig forsørgelse af de studerende under deres studie. Ændringer af SU-systemet må ikke skabe sociale skævheder,« siger han.
DF vil dog ikke undtage alle grupper af studerende for besparelser.
»Vi kan blive nødt til at se på ændringer i SU-systemet for at skabe et værn mod de mange unge, der kommer hertil fra EU og får uddannelse og SU i Danmark,« siger Jens Henrik Thulesen Dahl.
Problemet er ifølge DF, at udgifterne ved den ordning har vokset sig for store.
Regeringen lægger dog i sin SU-reform op til, at de studerende skal låne mere og modtage mindre i SU, og den model kan ifølge DF for eksempel være del af løsningen½
++ på de voksende udgifter.
»En model med lån i stedet for SU kunne være et værn, men vi skal have fundet en god løsning i forhold til hele spørgsmålet om tilbagebetaling. Det kan for eksempel ske via et skattefradrag i Danmark, så de, som rejser retur til deres EU-land med deres uddannelse fra Danmark, skal betale uddannelse og lån tilbage,« siger Jens Henrik Thulesen Dahl.
Når de ikke længere arbejder i Danmark, får de heller ikke noget skattefradrag i deres eget land.
DF er regeringens største støtteparti, og hvis de ikke vil være med til at vedtage finansloven, kan det blive vanskeligt for Lars Løkke at få sin SU-reform igennem i folketinget.
DF har ifølge Jens Henrik Thulesen Dahl ikke endnu klart overblik over, hvilke effekter og konsekvenser regeringens oplæg vil have, og partiet vil ikke være med til at tage stilling til forslagene, før det er sket.
Han er imidlertid bekymret for, at vi i Danmark igen vil skabe en gruppe af studerende med meget store studielån, som det også skete i 70’erne og 80’erne.
»Derfor har jeg foreslået, at vi kunne kigge på den model, de anvender i England, hvor tilbagebetalingen blandt andet afhænger af, at man opnår en vis indtægt,« siger Jens Henrik Thulesen Dahl.
anfj@adm.ku.dk