Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Hongkong vil retsforfølge dansk KU-studerende

Demokrati — I efteråret hjalp Anders Storgaard, der studerer Statskundskab på Københavns Universitet, en demokratiforkæmper med at flygte til Danmark. Nu undersøger Hongkong om de kan retsforfølge Anders Storgaard.

I december landede demokratiforkæmperen Ted Hui i Danmark. Han var flygtet fra regimet i Hongkong med hjælp fra Anders Storgaard.

Anders Storgaard er statskundskabsstuderende på Københavns Universitet og hjalp Ted Hui ud af Hongkong ved at fabrikere falske invitationer til møder og et seminar om klima i København.

LÆS OGSÅ: Studerende snød aktivist ud af Hongkong: »Det føles som om, jeg har været med i en urealistisk, dramatisk film«

Missionen lykkedes, men det var ikke det sidste, Anders Storgaard skulle høre til den sag.

Regeringen i Hongkong er nemlig nu i gang med at undersøge, hvordan de kan retsforfølge Anders Storgaard og de andre danskere, der hjalp Ted Hui hertil.

Nu er det alvor

Det er den pro-kinesiske politiker i Hongkong, Regina Ip, der har igangsat en undersøgelse af, hvordan Anders Storgaard kan retsforfølges.

»Vores regering bør give vores strafferetslige ekstraterritorielle beføjelser, så danske politikere som Anders Storgaard, som hjalp og assisterede Ted Hui til at snyde vores domstole, kan blive retsforfulgt for deres forbrydelser,« skriver hun på Twitter.

Det er ikke første gang, Anders Storgaard hører rygter om, at det kinesiske styre i Hongkong har set sig sur på ham.

»Regina Ip skrev noget lignende i december, men der tænkte jeg, at hun nok bare spillede smart, siger han. Nu har hun så rettet en officiel forespørgsel til sikkerhedschefen, så nu er det mere alvorligt,« siger Anders Storgaard.

Også politikerne Uffe Elbæk fra De Frie Grønne, De Konservatives Katarina Ammitzbøll og den studerende Thomas Rohden, der er stifter af Dansk Kina-Kritisk Selskab, hjalp med at få Ted Hui ud af Hongkong.

Spiller med musklerne

Anders Storgaard forholder sig indtil videre ret roligt til nyheden.

»Jeg har svært ved at gennemskue, hvor reelt det her er, og hvor meget der egentlig bare er ballade og spillen med musklerne for det internationale publikum. Jeg tror gerne, at hende Regina Ip vil imponere det kinesiske styre,« siger han.

Og der er heller ingen grund til at frygte, at Anders Storgaard og de andre, der er på det kinesiske styres radar, vil blive udleveret til Hongkong.

Det kan jo ende med, at de laver en international arrestordre på mig.

Anders Storgaard, studerende.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har i hvert fald deres ryg.

»Jeg må slå helt fast, at i Danmark råder der grundlovssikret ytrings- og forsamlingsfrihed,« skriver han i en mail til Politiken.

Danske parlamentarikere kan og skal naturligvis kunne mødes med hvem de vil, uden frygt for repressalier. Den ret står regeringen fuldstændig værn om. Det kan jeg ikke understrege kraftigt nok. Det er ikke kriminelt at udfolde sine demokratiske rettigheder. Og det er hverken til diskussion eller forhandling,« fortsætter Jeppe Kofod.

Kan sætte en stopper for rejser

Selv om det aldrig vil komme på tale, at Anders Storgaard vil blive udleveret til Hongkong, så kan det stadig medføre en del bøvl, hvis Hongkong gør alvor af truslen om at retsforfølge ham.

»Det kan jo ende med, at de laver en international arrestordre på mig. Så er det jo ikke bare Hongkong og Kina, jeg ikke kan rejse til,« siger han.

Det betyder, at hvis Anders Storgaard rejser til lande, der kunne finde på at udlevere ham til Hongkong, kan han blive anholdt.

»Så jeg er da lidt bekymret for, hvordan det udvikler sig,« siger Anders Storgaard, der dog ikke regner med, at det kommer så vidt.

Mange lande har dog droppet deres udleveringsaftaler med Hongkong, efter landet indførte en ny sikkerhedsliv, der slår hårdt ned på protesterne mod kinesisk indflydelse i landet.

Ted Hui rejste til London, efter sin flugt til Danmark. Der bor han nu med sin familie.

Seneste