Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Hun styrede TV 2, nu skal hun bestyre KU

Navne — Merete Eldrup, tidligere administrerende direktør for TV 2, bliver fra årsskiftet Københavns Universitets bestyrelsesformand.

Hvem er hun?

Merete Eldrup har en lang række topposter bag sig, og bestyrelsesarbejde er nu hendes fuldtidsbeskæftigelse.

Hun er 56 år, uddannet cand.polit. fra Københavns Universitet, og efter en tid som embedsmand i Finansministeriet, Erhvervsministeriet og Energistyrelsen skiftede hun i 1997 til mediebranchen og blev direktør i JP/Politikens Hus. Ti år senere blev hun administrerende direktør i TV 2, som hun forlod i 2019. Hendes efterfølger i TV2, Anne Engdal Stig Christensen, har til Berlingske beskrevet Eldrups tid som en ’guldalder’ for TV 2.

Berlingske skriver også, at Merete Eldrup meget tidligt besluttede, at det er sjovere at være den, der bestemmer, end den, der sidder på bænken. (Merete Eldrup har siden barndommen i Odense været stor fan af fodboldklubben OB).

Hvorfor læser jeg om hende nu?

Fra årsskiftet overtager Merete Eldrup rollen som formand for Københavns Universitets bestyrelse for de næste fire år. I bestyrelsen sidder 11 personer, hvoraf de seks er udpeget efter et komplekst system, mens fem er valgt af Københavns Universitets forskere, øvrige ansatte og studerende.

LÆS OGSÅ: Det skal du vide om bestyrelsen

(Og der har, hvis det skulle have undgået din opmærksomhed, netop været valg).

Det er ikke helt på månen, at Merete Eldrup bliver ny øverste leder på Universitetet. Uniavisen gisnede i oktober om mulige bestyrelsesformandsevner, og Merete Eldrup optrådte på vores liste som ’den perfekte’ kandidat.

Og det var Københavns Universitets udpegningsorgan åbenbart enige i:

»Merete Eldrup er en usædvanlig stærk kandidat. Vi er i udpegningsorganet begejstrede for, at KU med Eldrup får en formand med kompetencer og erfaringer som topleder, der i den grad kommer bestyrelsen, daglig ledelse og i sidste ende universitetet til gavn,« lyder det i universitetets pressemeddelelse fra Christian Grøndahl , der er formand for det udpegningsorgan, som har valgt Merete Eldrup.

Eldrup kalder selv sit nye hverv en fantastisk opgave.

»En rød tråd i mit arbejdsliv har været en dyb samfundsinteresse, og for mig er det en fantastisk opgave at få lov til at være bestyrelsesformand for Københavns Universitet, der med sin faglige bredde og markante placering i det nationale og internationale uddannelses- og forskningslandskab har en central betydning for det danske samfund,« udtaler hun.

Hvor er det lige jeg kender hende fra?

Merete Eldrup er især kendt for sine 11 år i spidsen for TV 2. Før hun tidligere i år forlod tv-stationen havde hun allerede opnået adskillige poster som både bestyrelsesmedlem og næstformand

I 2015 blev hun kåret som årets kvindelige bestyrelsesmedlem ved Women’s Board Award.

LÆS OGSÅ: Her er Københavns Universitets nye bestyrelsesformand

Skal jeg gøre noget?

Du kan jo læse vores interview med Mads Krogsgaard Thomsen, der er den nuværende bestyrelsesformand. Det kan give en god idé om, hvilken opgave Merete Eldrup skal i gang med at løse.

Du kan også læse op på de øvrige nye medlemmer af universitetets bestyrelse, det er også folk med spændende cv’er.

De tre øvrige nye ’eksterne’ medlemmer er:

Direktør for Statens Museum for Kunst Mikkel Bogh – som er mag.art. i kunsthistorie fra Københavns Universitet.

Dekan og professor i matematik Jan S. Hesthaven, School of Basic Science, École Polytechnique Fédérale de Lausanne i Schweiz.

Professionelt bestyrelsesmedlem Agnete Raaschou-Nielsen, cand.polit. fra KU (ligesom formanden), i dag bestyrelsesmedlem i blandt andet Novozymes.

De fire nye valgte medlemmer er:

Studerende Olivia Boesen, Studenterrådet.

Laboratoriekoordinator Dorte Brix.

Professor i geogenetik Eske Willerslev (genvalgt)

Professor i matematik Jesper Grodal.

Seneste