Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
— Opdateret: —
Politik
Univalg 2024 — Den bestemmer, hvad rektor skal lave, og hvordan pengene skal bruges. Bestyrelsen er universitetets mest magtfulde organ, og du kan bestemme, hvem der skal sidde i den. En af de studerendes stole ved det ovale bord er ledig i år.
Der er valg til Københavns Universitets bestyrelse. Stemmerne skal afgives mellem den 25. og 29. november. Men hvad laver bestyrelsen egentlig? Og kan du stemme til den? Her kommer de korte svar.
Bestyrelsen er universitetets øverste myndighed, hvis opgave det er at varetage universitetets interesser som uddannelses- og forskningsinstitution. Det betyder, at medlemmerne fastlægger retningslinjerne for, hvordan universitetet skal organiseres og udvikles. Det involverer at fastlægge Københavns Universitets årlige budget og den gældende strategi.
Univalg 2024
Der er valg på Københavns Universitet. Læs mere om, hvad du kan stemme til:
Det er bestyrelsen, som ansætter rektor og bestemmer, hvad vedkommende skal få sin arbejdsdag til at gå med. Bestyrelsen har også skrevet en såkaldt rektorinstruks, som rektor skal overholde i sit daglige virke.
Bestyrelsen blander sig normalt ikke i de beslutninger, der træffes i dagligdagen rundt om på universitetet, men hvis der opstår en bøvlet sag, kan det ske, at den griber ind.
Den 11 mand høje bestyrelse på Københavns Universitet består af seks eksterne (udpegede) medlemmer og fem interne (valgte) medlemmer, som tilsammen skal have erfaring og indsigt i både forskning, forskningsbaseret uddannelse, vidensformidling og -udveksling. I bestyrelsen sidder både erhvervsfolk, universitetsansatte og studerende.
Blandt de interne medlemmer er der én
TAP- og VIP-repræsentanterne vælges for en fireårig periode og kan genvælges én gang. Ingen af de grupper er på valg i 2024. Studenterrepræsentanterne vælges for en toårig periode, så der vælges én studenterrepræsentant årligt, og altså også i år.
Sådan ser bestyrelsen ud i dag:
Interne – demokratisk valgte – medlemmer:
Og de eksterne medlemmer (som vælges af udpegningsorganer):
Vidste du, at …
De eksterne medlemmer i bestyrelsen får et honorar for deres arbejde på 85.400 kroner om året. Formanden får en pæn sjat mere: 256.000 kroner årligt.
De studenter- og medarbejdervalgte medlemmer får intet honorar. De medarbejdervalgte kan dog få et personligt løntillæg, hvis universitet finder det hensigtsmæssigt, og bestyrelsesarbejdet ikke udføres i den almindelige arbejdstid.
De studerende kan stemme på flere forskellige lister, hvoraf nogle fungerer som støttelister til
Se listernes spidskandidater til bestyrelsesvalget her.
Universitetsbestyrelsens nye interne medlem offentliggøres sammen med resten af universitetsvalgets stemmeresultater den 4. december. Den kandidat, som opnår valg, påbegynder bestyrelsesarbejdet primo 2025.