Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Hurtigt færdig bachelor mister fire måneders SU

SU-SNYDT – Først da Christoffer Krogh var næsten færdig med sit studieophold i USA, opdagede han, at nye regler fra Københavns Universitet havde gjort ham til bachelor hurtigere end forventet, og at det skulle koste ham fire måneders SU.

Den 24-årige humaniorastuderende Christoffer Krogh er kommet i en økonomisk klemme i uddannelsessystemet.

Han har gjort sit studie til bachelor på Københavns Universitet (KU) færdig før tid under et studieophold i USA. Det koster ham fire måneders SU fra Danmark.

»Jeg synes, det er en smule komisk, at jeg bliver straffet økonomisk for at blive færdig før normeret tid,« siger Christoffer Krogh.

Nye omregningsregler fra KU ændrede alt

I forbindelse med sit studie – i Europæisk Etnologi ved KU – valgte han at læse sidste år af sin bachelor på University of California Santa Barbara (UCSB) i USA, fra september 2013.

Men på UCSB er studieåret delt op i tre semestre, og Christoffer Krogh mener, at det er en årsag til, at han er kommet i klemme.

Mens Christoffer var i USA indførte KU nye omregningsregler for meritoverførsel, så han pludselig fik ECTS-point nok til at kunne blive færdig som bachelor fra KU efter at have gennemført de to første af de i alt tre semestre på UCSB.

KU hævede omregningsfaktoren for hans merit fra UCSB fra 1,33 til 1,66. Så pludselig gav de to første semestre alene så mange ECTS-point, at han havde nok til en bachelor på KU allerede fra april 2014.

Imens var Christoffer Krogh travlt koncentreret med at gennemføre sit tredje semester i Californien for at kunne afslutte det helt i juni.

Tilfældig og uretfærdig afgørelse

Den 2. juni opdagede han så, at der ikke var kommet penge fra SU ind på hans bankkonto.

Han fik også besked om, at han skulle betale den SU tilbage, han allerede havde modtaget i maj. Når man ikke er studerende, kan man ikke modtage SU, og det havde Christoffer Krogh formelt set ikke været siden april.

»Jeg føler mig uretfærdigt behandlet, fordi man har valgt at sætte tidspunktet for at gøre min uddannelse som bachelor færdig til tidspunktet, hvor jeg indsendte min ansøgning om meritoverførsel hos UCSB, over internettet. Det var den 30. april. Jeg kunne bare have ventet med at meritoverføre, til jeg kom hjem til Danmark. Så havde jeg kunnet få de fire måneders SU, som jeg har planlagt efter, hvis jeg var blevet bachelor et par måneder senere som forventet,« siger han.

SU-styrelsen har netop meddelt ham, at sagen alene er mellem ham og KU. Universitetet har til gengæld via studieadministrationen kontaktet ham og forklaret, at reglerne gør det umuligt for dem at annullere en meritoverførsel.

Christoffer Krogh forstår godt, at KU er nødt til at følge reglerne, men han har en følelse af ikke at være blevet behandlet helt fair.

Rammes økonomisk hårdt

Han skal læse videre på sin kandidatuddannelse på KU efter sommerferien, og nu går han og tænker over situationen.

Christoffer Krogh anerkender, at han selv burde have kendt til reglerne. Men til sit eget forsvar siger han, at han aldrig er blevet informeret eller vejledt om de fulde konsekvenser af de ændrede regler for meritoverførsel.

»Vi bliver som studerende ofte gjort opmærksomme på konsekvenserne ved at blive studieforsinkede, når vi tager af sted på udlandsophold. Vi bliver dog aldrig gjort opmærksomme på konsekvenserne af at blive færdige før tid,« siger han.

Nu skal han finde sig et arbejde i sommerferien, når han kommer hjem fra USA.

Christoffer Krogh valgte spontant den højere omregningsfaktor på 1,66 for meritoverførsel, for hvem vil ikke gerne være hurtigt færdig?

Han kunne også, beregnende, have valgt den gamle, der er 0,33 lavere – og have beholdt fire måneders SU efter hjemkomsten. Det svarer til godt 23.000 kroner før skat.

anfj@adm.ku.dk

Seneste