Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

I KU’s fyrtårn bliver fremtidens virksomheder født

Startup — På Nørre Campus er løvens hule blevet til et grønt fyrtårn. Her mødes iværksættere fra nær og fjern i KU’s store innovationssatsning, KU Lighthouse.

Godt gemt bag KUB Nord finder man en cirkelrund bygning i irgrønne nuancer.

Den blev bygget op til klimatopmødet i 2009 og var Københavns første offentlige CO2-neutrale byggeri. Dengang hed det Green Lighthouse, fordi det viste vej for fremtidens bæredygtige byggeri.

I dag hedder huset KU Lighthouse og skal vise vej for fremtidens iværksættere. Huset lægger nemlig lokaler til Københavns Universitets satsning på at styrke innovation og entreprenørskab på tværs af universitetet.

Fredag morgen er der ekstra livlig aktivitet inde i det irgrønne hus, for her mødes fyrtårnets brugere til fælles morgenmad og taler om, hvordan det går med deres startup-virksomheder. Mens de lune rundstykker går rundt, går snakken ligeledes om bordet. Man skal præsentere sig selv, sin idé, og berette om et highlight fra den forgangne uge.

Denne martsmorgen er en række forskellige iværksættere mødt op til community breakfast. De laver alt fra bionedbrydelige kaffekopper til undervisning i sikre fald for ældre. Sproget er engelsk og fyldt med iværksætterord såsom pitch, VC, start-up og pipeline.

Rugekasse for iderige studerende

På DTU har de Skylab, på AU har de The Kitchen, på AAU har de Innovate, og på CBS har de CSE. De er alle såkaldte innovationshubs, som har til formål at understøtte iværksætteri på og omkring universitetet. Københavns Universitet har tidligere haft lignende rugekasser ude på de enkelte fakulteter i form af Sund Hub, Science Hub og Human and Legal Innovation.

Men i 2021 blev det besluttet, at der skulle oprettes et stort innovationscenter, der går på tværs af fakulteterne, og det er her, Uniavisen nu sidder og gumler på et rundstykke.

LÆS OGSÅ: Nyt innovationscenter skal hjælpe studerende og forskere i gang med nye virksomheder

Konceptet er, at dørene er åbne, og at man altid kan sætte sig ved en tom kontorplads. Man behøver ikke engang være tilknyttet Københavns Universitet, blot man er iværksætter. Derfor sidder der også flere ved bordet, der har læst på både CBS og DTU.

Foruden de gratis kontorpladser er der også tilknyttet en række innovationskonsulenter, som kan hjælpe iværksætterne med alt fra finansiering til kontakt med forskere.

Efter morgenmaden daffer vi i hælene på fem iværksættere for at høre, hvad de egentlig laver, og hvilken rolle KU Lighthouse spiller for dem. For at præsentere deres projekt giver de først det, som alle iværksættere er mestre i, nemlig elevatorpitchen.

Idéen er, at man skal kunne træde ind i en elevator med en mulig investor, køber eller lignende, og på den tid, som turen varer, skal man kunne sælge sin idé og sin virksomhed.

»Jeg hjælper ordblinde i uddannelsessystemet«

Sidsel Frederikke Blok Rasmussen går på fjerde semester af bacheloren i idræt og fysisk aktivitet på Københavns Universitet. Ved siden af studiet driver hun en virksomhed, der hjælper ordblinde.

Elevatorpitch
»Min virksomhed handler om at skabe bedre vilkår for ordblinde elever i det danske skolesystem. Jeg er selv ordblind, og på nuværende tidspunkt har jeg tre produkter på markedet. Det første er en form for ordblindekonsulentvirksomhed, hvor jeg holder foredrag og workshops. Det andet handler om, hvordan man kan bruge ChatGPT som redskab for ordblinde på ungdomsuddannelser.

Den tredje ting er, at jeg er i gang med at undersøge, hvordan idræt kan være med til at hjælpe ordblinde. Nogle forskere har taget hele alfabetet og koblet bevægelser på de forskellige bogstaver og lyde. Det har vist sig, at børnehavebørn husker bedre, når de laver de her bevægelser, så nu vil jeg se, om det samme gør sig gældende for ordblinde på universitetet.«

Hvad giver KU Lighthouse dig?
»Som både studerende, iværksætter og ordblind har det til tider været svært at holde balancen. Jeg besluttede fra starten, at studiet havde førsteprioritet, og derfor har jeg haft mindre tid til min virksomhed. Af samme grund har det været rigtig fedt at komme i KU Lighthouse, hvor jeg har kunnet få vejledning og sparre med en masse kloge hoveder. Det har gjort, at jeg har kunnet rykke mig, selvom jeg studerer.«

»Jeg vil sætte en effektiv stopper for drugging«

Christian Rahbek Jalo Keller har en bachelor i kemi fra Københavns Universitet og tog siden en kandidat i nanoscience og teknologi. Nu arbejder han benhårdt på at opfinde en metode til at sikre en tryggere bytur.

Elevatorpitch
»Jeg vil lave et produkt, der kan forhindre drugging i nattelivet. Og det skal være på en måde, som kræver et minimum af forbrugerne selv. Du skal bare smide det i din drink en enkelt gang, og så passer den på dig hele aftenen. Det står i modsætning til mange af de produkter, som er på markedet lige nu, for de kræver, at man som forbruger skal foretage sig en masse ting.«

Hvad giver KU Lighthouse dig?
»Når man er en startup, har man jo ikke sit eget kontor, så hvis man skal holde et møde for eksempel, er det megafedt, at man kan bruge et lokale herinde, hvor stemningen og omgivelserne er meget professionelle. Det sætter jeg stor pris på.

Der er også altid nogen, man kan prikke på skulderen, som står med samme problem som en selv, eller man kan tage fat i en af innovationskonsulenterne. Jeg har et deltidsjob, så jeg kan ikke være her hver dag, men jeg kommer så meget, jeg kan.«

»Vi måler emotionel og kognitiv aktivitet, når du gamer«

Andreas Houmølle Petersen blev først diplomingeniør i proces og innovation fra DTU og vidste allerede der, at han ville være iværksætter. Han var i tvivl, om han skulle fortsætte, men tog alligevel en master i Technology Entrepreneurship, også fra DTU. Nu har han virksomheden Affecture.

Elevatorpitch
»Vi laver biometriske undersøgelser for især gaming-industrien. Den almindelig måde at gøre det på er at interviewe og observere folk. Men problemet er, at når man inviterer forsøgspersoner ind og betaler dem for at være med, så er de mindre tilbøjelige til at sige deres ærlige mening.

Så det, vi gør, er, at vi giver testpersoner et headset og et armbånd på, så vi kan måle hjerneaktivitet, sved og hjerterytme. På den måde kan vi få emotionelle og kognitive data om deres oplevelse. Interviews og observationer er gode til at finde ud af, hvorfor man følte, som man gjorde. Men vi kan fortælle dig, hvad følte du, hvor meget følte du, og hvornår følte du det. Dermed kan vi give bedre informationer om den oplevelse, man ønsker at teste.«

Hvad giver KU Lighthouse dig?
Det er rart at være blandt en masse andre startups, fordi det er enormt motiverende. I stedet for at sidde hjemme i sin kælder, er det givende at komme i et hus, som et fyldt med unge mennesker, som brænder for det, de laver.

Samtidig kan man også få noget hjælp. Både fra de innovationskonsulenter, som er tilknyttet, men også fra andre iværksættere, som er lidt længere med deres projekt og måske allerede har begået de fejl, man selv skal til at begå. Det er meget givende.«

»Vi kan fortynde lægemidler smart, hurtigt og bæredygtigt«

Peter Laursen er ikke faguddannet inden for det område, han arbejder med. Til gengæld har han styr på det med virksomheder. Han har nemlig en bachelor i erhvervsøkonomi og en kandidat i finansiering og investering. Begge fra CBS.

Elevatorpitch
»Jeg er medstifter af en health-tech-startup, som hedder Mixtery. Vi har udviklet en løsning, som skal gøre det nemmere og mere sikkert for sygeplejersker at fortynde lægemidler. I dag kommer lægemidler i et hætteglas og fortyndingsvæsken i en beholder, som er separat fra hætteglasset. Det betyder, at sygeplejersker skal stå manuelt og overføre fortyndingsvæsken til hætteglasset ved hjælp af engangsudstyr.

Det er usikkert, fordi der kan ske fejl. Det tager også tid, og sidst, men ikke mindst, er det skidt for miljøet på grund af alt det engangsudstyr, der smides ud. Derfor har vi lavet en løsning, hvor man kan sætte de to ting sammen, så man kan fortynde lægemidlet i et integreret system.«

Hvad giver KU Lighthouse dig?
»Vi har støvsuget alle inkubations- og accelerationsprogrammer, vi kunne finde. Her fandt vi det program, der hedder Health Innovators, som var vores vej ind i huset. Vi har nu været her omkring et år, og det er vi rigtig glade for.

I den lavpraktiske ende har det den fordel, at vi ikke betaler husleje, og det er generelt skønt at komme ud i stedet for at sidde og arbejde derhjemme. Fællesskabet i huset er også vigtigt for os, og det er dejligt at tale med andre, som er i samme situation som en selv. For os specifikt er der også en stor fordel i økosystemet herude. Vi ligger lige i smørhullet mellem Panum, Rigshospitalet og Københavns Professionshøjskole, som uddanner sygeplejersker. Så vi er omgivet af dygtige mennesker, som kan hjælpe os og komme med input.«

»Vi vil forebygge skader på urinlederne«

Trine Munch Agerskov er bachelor i business, language and culture fra CBS og siden kandidat i international business fra samme universitet. Efter mange år hos Novo Nordisk var det tid til en sceneskift. Derfor tog hun en Postgraduate degree i Biomedical Design på KU, hvor hun mødte dem, hun nu har startet sin egen virksomhed med.

Elevatorpitch
»Jeg er en del af en startup, som hedder Rheia Medical. Vi udvikler et medicinsk apparat, som kan forebygge og identificere skader på urinlederne, de to tynde rør, som leder urinen fra nyrerne ned i blæren. Problemet er, at de kan være rigtig svære at finde under operationer. Særligt gynækologer kan komme til at lave skader på urinlederne ved at skære dem over eller lave brandskader på dem. Det vil vi gerne sætte en stopper for.

Vi har ikke patent endnu, så jeg kan ikke dele detaljerne, men idéen er, at vi får urinlederne til at bevæge sig. Vi får dem til at trække sig sammen og sprælle lidt, så kirurgen kan se dem og undgå at beskadige dem. Vi kan samtidig også måle på, om de bevæger sig, og hvis de ikke gør, er det, fordi de er beskadiget.«

Hvad giver KU Lighthouse dig?
»Da mit team og jeg var færdige på biomedical design, var vi allerede blevet introduceret til KU Lighthouse. Så vi vidste, at her sad en række forskellige health-tech-startups. Og siden vi kom ud af en KU-uddannelse, skrev vi og spurgte, om vi ikke kunne få en plads her. Det fik vi lov til, og det har vi været rigtig glade for.

Både fordi der bliver afholdt spændende arrangementer, men især fordi vi kan få hjælp af de ansatte her på stedet. For nylig var der en, som havde været i dialog med en fransk kapitalfond, der var interesseret i medicinsk teknologi. Så spurgte de, om vi ikke havde lyst til at pitche vores idé for dem. Det er enormt værdifuldt.«

Seneste