Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Jægere i Nordamerika tusind år tildligere

NYHEDSOVERBLIK FREDAG - På sporet af de første jægere i Nordamerika - Humanister er universitetets proletarer - Er ny malaria-vaccine godt nyt for rejsende? - Grønland - om livet på jorden - Tester ny nordisk mad på skoleelever - Mirakelbønne kan hjælpe mod underernæring.

På sporet af de første jægere i Nordamerika

Det er professor Eske Willerslev fra Grundforskningscenter for Geogenetik på Københavns Universitet og hans internationale forskerteam, der har opdaget, at de første jægeres jagt på de nu uddøde kæmpeelefanter – mastodonterne – i Nordamerika går mindst 1.000 år længere tilbage i historien end hidtil fastslået videnskabeligt.

Humanister er universitetets proletarer

En rundspørge, som Politiken har foretaget blandt knap 2.000 medarbejdere på landets fem største universiteter, viser, at humaniora ligger helt i bund på prestigeskalaen. Kun to procent svarer, at der er mest prestige i at uddanne sig på de humanistiske fakulteter. Lektor i dansk litteratur Sune Auken fra Københavns Universitet fortæller, at humanisterne år efter år får at vide, hvor ubrugelige de er.
Politiken, Side: 6, fredag 21. oktober 2011

Er ny malaria-vaccine godt nyt for rejsende?

Malaria-vaccine kan ikke afløse forebyggende medicin, mener professor Thor Grundtvig Theander fra Københavns Universitet. Det er godt nyt for de afrikanske børn, men vil ikke have nogen synderlig betydning for danske rejsende, mener han.

Grønland – om livet på jorden

Professor Minik Rosing fra Statens Naturhistoriske Museum på Københavns Universitet, har i samarbejde med et internationalt forskningsteam påvist et muligt oprindelsesmiljø for livet på Jorden i Grønlands ældste bjergarter. Resultatet er netop offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift PNAS.

Tester ny nordisk mad på skoleelever

Et hold forskere fra OPUS Skolemadsprojekt under LIFE, Det Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet, kører i de kommende syv måneder rundt i Danmark for at teste, om skoleeleverne bliver bedre til at lære, når de spiser mad tilberedt af råvarer fra Norden.
(Indslaget findes 39 minutter inde i udsendelsen)

Mirakelbønne kan hjælpe mod underernæring

Forskere har fundet en bønne i Afrika, som gror under vanskelige forhold, men alligevel har en ernæringsmæssig sammensætning, der kan hjælpe med at bekæmpe underernæring. Samtidig kan bønnen også mindske allergi i Vesten.

clba@adm.ku.dk

Seneste