Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Campus
INTERVIEW — Hvordan er livet som studerende på stoffer, og hvordan går det hvis man er påvirket til eksamen? Uniavisen har mødt en studerende, der forsøger at forene studier og ulovlige stimulanser.
De fleste studerende kan godt lide at feste, og festen er ikke svær at finde i virvaret af rusture, fredagsbarer og fyraftensøl. Men hvad sker der, når det ikke bare er øl og drinks, der trækker i en?
Uniavisen har mødt en studerende, der i løbet af sin tid på Københavns Universitet har været påvirket af stoffer til fredagsbarer, forelæsninger og eksamener.
Den studerende optræder anonymt i teksten, men redaktionen kender hans navn og institut.
Fakta om psykoaktive stoffer
Psykoaktive stoffer er midler, der ændrer ens sindstilstand. Stofferne er bygget op, så de ligner hjernens egne signalstoffer (dopamin, serotonin, endorfiner og anandamid) og stimulerer de dele af hjernen, der kaldes belønningssystemet.
Derfor bliver sanser, tanker, hukommelse, humør, stemninger, følelser, kropsregulering, bevægelser og handlinger påvirket, når man tager dem.
virkning
Det er stoffernes påvirkning af belønningssystemet, der er forklaringen på, at man kan blive afhængig. Når belønningssystemet registrerer handlinger, der føles som en tilfredsstillelse, vil man få lyst til at gentage de handlinger. Bliver man ved med at tage stoffer i lang tid, så ændrer ens belønningssystem sig, og man vil begynde at ændre sin opførsel.
Heroin, amfetamin og kokain påvirker belønningssystemet meget, og er derfor stoffer, der hurtigt kan skabe afhængighed. Men alle psykoaktive stoffer kan skabe afhængighed, hvis de bruges ofte.
Kilde: stofinfo.sst.dk
Hvornår begyndte du at tage stoffer?
»Sådan midt i gymnasiet. Jeg var meget fascineret af det psykedeliske aspekt i mange år – uden at tage noget. Det var bare ren interesse, og så lige pludselig begyndte der at være nogle muligheder for at prøve det, og det fandt jeg meget fascinerende. Jeg havde nogle gode oplevelser, og så begyndte det til gymnasiefesterne at få det her andet aspekt som party-drugs. Det blev noget, der var med til at enhance festen.«
»Ja, altså, ecstasy ændrede mit liv«
Så det var mest i festligt lag at du tog stoffer?
»Ikke i første omgang, men det blev det meget hurtigt. Det ene tog det andet. Jeg har taget ret mange forskellige ting, også fordi jeg havde denne her interesse i det. I den psykedeliske verden har det især været
Jeg havde et par år hvor jeg mest tog ecstasy, indtil det mistede sin glans. Og så valgte jeg at stoppe helt med det. Ved siden af det har det mest været
Har du haft et favoritstof?
»Ja, altså, ecstasy ændrede mit liv, har jeg lyst til at sige. Det var virkelig fantastisk, men efter et års tid, eller hvor meget det nu var, mistede det bare sin glans. Nu er det efterhånden nogle år siden, så jeg savner det ikke helt så meget, men jeg må indrømme, at lige da jeg stoppede, var det en plan at sige: Nu venter jeg lige tre år, og så håber jeg at det er kommet tilbage igen, for det havde jeg ikke lyst til at undvære. Det er så lykkedes meget godt at undvære det alligevel.«
Men du har taget andre ting mens du har læst?
»Ja, ja, ja. Det forsatte da jeg startede på universitetet. Og det er så forsat indtil i år nærmest, hvor jeg lige er stoppet lidt.«
Så du er stoppet helt nu?
»Ja, lige med speed.«
Men ikke med de andre ting?
»Tja, nej ikke …« Sætningen bliver ikke afsluttet, men ender i et grin.
Har du været påvirket på studiet eller til en eksamen?
»Ja, det har jeg. Jeg har også skrevet opgaver på det og sådan nogle ting. Jeg har ikke været på speed til eksamen, men ellers ja. Jeg havde noget
»Jeg kunne virkelig ikke tænke, og til eksamen er det virkelig ikke særligt smart, så jeg dumpede med et brag.«
Hvordan gik den eksamen?
»Den gik glimrende, altså jeg fik 7. Det er jo sådan okay. Jeg har aldrig været vildt god til eksamener, så det var en måde at holde fokus, fordi jeg har det med at panikke lidt, og så begynder jeg at tænke på alt muligt andet, men jeg havde nok også kunnet gøre det uden.«
Har du været påvirket til andre eksamener?
»Jeg havde en eksamen i et andet fag. Det var skide dumt et eller andet sted, men jeg var virkelig frygtelig nervøs, og jeg eksperimenterede lidt med nogle
»Hvis man bare formår at planlægge det, så tror jeg ikke det er en hæmsko for at studere overhovedet.«
Har du været oppe på et dagligt forbrug?
»Jeg har haft perioder hvor jeg har taget speed så godt som dagligt, men det har været korte perioder. Lige pludselig bliver det til meget, og så går der jo kun et par dages pause, inden man er på den igen. Jeg havde en periode, hvor det var ret slemt, eller i hvert fald voldsomt.«
Var det mens du læste?
»Ja.«
Havde det nogen indvirkning på dit studieliv?
»Det er jo svært at sige. Jeg syntes ikke, det havde nogen indvirkning, men det havde det jo nok, også når jeg tænker tilbage på det. Men i øjeblikket blev det jo faktisk lidt lettere at studere, men
Tror du generelt det er sværere at studere når man tager stoffer?
»Jeg tror, det er meget forskelligt, altså hvis man er god til det, og ligesom ved, hvordan man planlægger det, og kan finde ud af at få sovet, så kan det faktisk være et boost. Hvis man bare formår at planlægge det, så tror jeg ikke, det er en hæmsko for at studere overhovedet.«
Afhængighed
Man er afhængig af et psykoaktivt stof når tre (eller flere) af disse tegn passer:
Man bruger større og større mængder for at få den samme virkning
Man får det fysisk og psykisk dårligt, hvis man ikke får stoffet (abstinenssymptomer)
Man længes så meget efter stoffet, at det er svært at tænke på andet
At det er vigtigere for en at bruge stoffet end at tage hensyn til andre og de ting, man har at gøre
Man har svært ved at styre, nedsætte, holde op med sit brug af stoffet
Man bliver ved med at bruge stoffet, selv om man har indset, at det er skadeligt for en.
Misbrug
Misbrug kommer ikke fra den ene dag til den anden, men udvikles over et stykke tid, hvor de psykoaktive stoffer bruges oftere og oftere og i større og større mængder.
Kilde: stofinfo.sst.dk
Er det søvnen der har været mest problematisk i forhold til det med at være på stoffer og studere samtidig?
»Ja det har det helt klart. Så kan det godt være, man kører på dag to og kun har sovet to timer, men man mærker ikke, at man er funktionsnedsat i øjeblikket, og at tingene måske ikke hænger fast, og når man så kommer op til overfladen efter en uge, spørger man sig selv, hvad det egentlig er, man har lavet. Man ved, man har lavet en masse, men man kan ikke huske det.«
Er det din oplevelse at der er mange der studerer og tager stoffer samtidig?
»Overhovedet ikke – tværtimod. Jeg har faktisk nærmest ikke mødt nogen, eller jo der er jo altid hashgruppen, men dem tæller jeg nærmest ikke med. Jeg har mødt masser, der har taget stoffer, men det er, som om folk stopper, inden de begynder på universitetet. Det er i hvert fald min erfaring. Eller også skjuler de det bare godt.«
Har du nogen planer om at stoppe helt?
»Jeg tror ikke, jeg kommer til at stoppe helt lige foreløbig. Der er de her psykedelika, som stadig er en interesse for mig. Det er virkelig noget, jeg godt kan lide at gøre en gang imellem. Så det tror jeg ikke kommer til at forsvinde ud af mit liv. Men som sagt, tror jeg, det har været meget godt at stoppe med speed. I hvert fald på længere sigt. Så helt kommer jeg nok ikke til at stoppe.«
»… der har været gange hvor jeg er gået direkte fra værtshus til forelæsninger og det har også tit været med lidt hjælp.«
Så du har ikke planer om at tage flere eksamener på stoffer?
»Jeg har ikke planer om det, men det kan godt være, at presset lige pludselig kan komme over en, så jeg kan ikke udelukke det. Det er måske lidt en måde at stresshåndtere på, eller det er i hvert fald en måde at prøve at overkomme et pres, der virker uoverkommeligt. Så jeg kunne godt frygte, at jeg ville hoppe i igen, hvis jeg følte mig presset eller bare havde en dårlig dag.«
Så det er noget, du stadig kæmper med at holde nede?
»Ja, jo, det er det et eller andet sted. Jeg vil ikke kalde det en afhængighed eller et misbrug, men der er noget fornuft, der siger, at det ikke er helt så sundt. Men det er jo gået meget godt, og jeg har kunnet skjule det meget godt, men der har været gange, hvor jeg er gået direkte fra værtshus til forelæsninger, og det har også tit været med lidt hjælp. Altså det er ikke super smart, og det ser heller ikke særlig pænt ud, men det er jo aldrig rigtig gået galt.«