Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Jura ud af huset

Undervisning — Nyt overbygningskursus på Det Juridiske Fakultet vil uddanne et kuld iværksætterjurister i tæt samarbejde med københavnske opstartsvirksomheder.

Måske nogen af de 47 tilmeldte vendte cyklen og kørte til havnebadet i stedet for Søndre Campus på den historisk hede majdag, hvor et nyt kursus, der parrer overbygningsstuderende på Det Juridiske Fakultet med københavnske iværksættervirksomheder, blev præsenteret.

How to start a start-up: The Law of start-up Companies

  • Programmet løber over et semester og giver 15 ECTS
  • Kursusansvarlige er adjunkt Alexandra Horváthová og adjunkt Marta Andrecka
  • Fonden for Entreprenørskab har medfinansieret kurset
  • Læs mere her 

De gik glip af en munter præsentation af kurset, der er det første af sin art, hvor fakultetet vil samarbejde direkte ud af huset med københavnske start-ups og flere af de københavnske rugekasser for nye virksomheder, der går under navne som innovation hubs.

Det ligger i luften, at Københavns ældste universitet skal længere frem i sine sneakers, og at det skal være slut med at få baghjul af Copenhagen Business School og Danmarks Tekniske Universitet, når det gælder business-samarbejdet. Også KU-jurastuderende skal – som det er formuleret på en powerpoint i præsentationen – Dare to be bold.

Cirka 30 mennesker er mandag den 14. maj forsamlet i det lyse mødelokale på Søndre Campus. Der er skjorter i alle nuancer af pastelblå i de sennepsgule Hay-stole.

Advokat anno 2035

Kursusansvarlig Alexandra Horváthová spørger ud i salen hvad man kræver af en god advokat i 2025, 2035 eller 2055. Hun svarer – mens jurist Michelle Obama toner frem på whiteboardet bag hende – at standen er nødt til at ændre mindset og blive i stand til at foresee the unforeseeable, hvis advokater skal vedblive at være relevante for fremtidens virksomheder.

Hun griner selv lidt af alle de buzzwords, hun fylder luften med, men budskabet er, at hvis fremtidens jurister skal have succes, skal de kvalificere sig på nye områder: De nye generationer skal kunne tænke intersektionelt, tværdisciplinært og entrepreneurielt, siger hun. Og det skal de i gang med allerede under studierne.

Der er allerede her før kursusstart i september op imod 40 opstartsvirksomheder med om bord, der er klar på at arbejde sammen med de studerende om deres praktiske virkelighed og de juridiske udfordringer de møder på markedet.

»Someone kickass cool«

En fyr der hedder Anders fra start-uppen Swipp Payments fortæller, at hans virksomhed er på, fordi området for virksomhedsopstart er så tæt reguleret, og det derfor er »kickass cool to get someone like you [jurastuderende, red.] on board the company.«

Kurset er skåret, så de studerende arbejder med juraen hele vejen rundt om etablering og drift af den valgte opstart. De kommer til at yde juridisk rådgivning i samarbejde med erhvervsadvokater, og de får tæt akademisk feedback undervejs.

Prodekan for uddannelse Stine Jørgensen kigger forbi og priser kursets initiativ. Hun henviser til iværksætteresset Tommy Ahlers, der er ny minister for forskning og innovation, og som har læst jura på KU.

Ahlers, der tidligere har revset jurauddannelsen for at være gammeldags og støvet, burde snart kigge forbi, for så ville han erfare, at Jura i dag er en moderne campus der interagerer proaktivt med det omgivende samfund – og det er ikke mindst programmet her et lysende eksempel på, siger Stine Jørgensen.

Og så er der prosecco til alle.

Seneste