Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Videnskab
VIDEO - Københavns Universitets forskning står stærkt på film for tiden. Her følger en tværfaglig anbefaling til dagens videnskabelige overspring
Det er ikke kun ude blandt bilerne og de frysende rygere, at man kan indsnuse sig en hurtig dosis hård forurening. Vi lever i et velisoleret samfund. Og dansk kontorluft (eller auditoriumsluft eller biblioteksluft for den sags skyld) har det også med at være en tæt og fad mundfuld, der kan få selv den sundeste lunge til at snappe efter vejret.
Men før vi vender den hvide bug i vejret (eller rejser os og går hjem i trods), er der grund til at søge fortrøstning hos lektor Matthew Johnson. Han ved en masse om, hvordan atmosfæren naturligt renser vores luft.
»Hvorfor ikke slæbe denne viden med indendøre?« spurgte han sig selv.
Så det gjorde han. Bortset fra at renseprocessen i testmiljøet er speedet op 100.000 gange.
Det Naturvidenskabelige Fakultet har længe været stærkt på videofronten. Fakultetets filmhold har begået en lille film om Matthew Johnsons projekt. Den kan man se her:
[video:http://www.youtube.com/watch?v=0BuRV5EE_a4 width:525 height:380 align:center]Også subjektivitetsforskerne har haft kameraet fremme. Deres mål: Udforskningen af selvet.
De fleste kender det jo godt. Man sidder og spiser morgenmad, og så får man lige vendt et par hurtige spørgsmål, inden dagen rigtig kommer i gang, for eksempel:
»Findes selvet? Er det virkeligt eller blot en illusion? Hvad er forholdet mellem selv og bevidsthed? Hvad er forholdet mellem selv og andre? Kan man være et selv alene eller kun sammen med andre? Hvad er forholdet mellem selvet og vores følelsesliv? Eller mellem selvet og de værdier, vi tilslutter os? Og hvad kan man lære om selvet ved at studere forskellige former for selvforstyrrelser?«
På Københavns Universitet er man gået skridtet videre. På Center for Subjektivitetsforskning har man gjort studiet af selvet til selve målet. Centrets fascinerende arbejdshypotese er, at vejen må over selvet, hvis man vil kunne forstå, hvad det vil sige at sanse, opleve, handle, erindre og føle.
Centret, der ledes af filosofiprofessor Dan Zahavi med finansiering fra megapengetanken Danmarks Grundforskningsfond, har anlagt en stærkt tværfaglig tilgang, hvor højprofilerede medicinere og teologer og litterater usædvanligt har slået hovederne sammen med filosofferne og lagt dem fælles i blød.
Kan selvet så også indfanges på kamera? Folk, der taler interessant om selvet, kan i hvert fald. Her følger en stribe links. God selv-jagt:
1. Introduktion (Dan Zahavi) – 2:27
http://cfs.ku.dk/video/video_danish/dz1
2. Selvet og Bevidstheden (Joel Krueger) – 3:31
http://cfs.ku.dk/video/video_danish/jk
3. Selvforstyrrelser (Josef Parnas) – 3:19
http://cfs.ku.dk/video/video_danish/jp
4. Selvet, følelser og normativitet (1) (Arne Grøn) – 1:21
http://cfs.ku.dk/video/video_danish/ag
5. Selvet, følelser og normativitet (2) (Claudia Welz) – 1:31
http://cfs.ku.dk/video/video_danish/cw
6. Udviklingspsykologiske perspektiver på selvet (Dan Zahavi) – 2:41
http://cfs.ku.dk/video/video_danish/dz2
chz@adm.ku.dk