Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Klar, parat, løb!

Modtagelsen af de nye studerende ved Københavns Universitet var et festligt tilløbsstykke og en introduktion til et globalt videnskapløb der blev skudt i gang med et håndtryk af rektor Ralf Hemmingsen

Et perfekt timet skybrud fejer Frue Plads ren for den sidste rest af russer, og den traditionsrige velkomstceremoni i hovedbygningens festsal kan begynde.

Fanfaren fra MI22 Bigband slukker alle samtaler blandt de lettere overrislede russer, og rektor Ralf Hemmingsen indtager talerstolen.

Foran ham stiller dekanerne op i den historiske rækkefølge der afspejler fakulteternes respektive alder.

»De der ikke hopper, de er fra KU,« indleder rektor sin tale og forsøger dermed at skåne festsalens efterhånden skrøbelige trægulve. Den festligt formulerede formaning tages til efterretning, og salen svarer igen med en omskrevet version af den traditionsrige hån mod juristerne.

»Dem der ikke klapper, de er fra Jura,« lyder det gennem taktfaste klapsalver inden rektor kan få lov til at fortsætte sin tale.

Videnskapløbet og andre sportsmetaforer
Til trods for den lette stemning er der vægt i rektors vise ord om den globaliserede verdens udfordringer. Han gør det klart at resten af verden er begyndt at løbe hurtigere, og der skal løbes stærkt fra solopgang uanset om man løber for at vinde eller bare for at holde trit.

»Så vi må hellere tage benene på nakken. Og det er lige præcis dét I gør i dag når I starter på Københavns Universitet. I begynder at løbe for at I – og resten af landet – kan holde trit i videnskapløbet.«

Sportsmetaforerne sidder løst, og med det sportslige træningsprogram som billede tegner han en klar køreplan for akademisk succes.

»Hvis man vil vinde et løb, er der en række tommelfingerregler, man skal holde sig for øje – uanset om man er studerende eller atlet ved olympiaden,« forklarer rektor.

»Træneren« udråbes til landets førende, og KU har netop indtaget en 13. plads på en af de internationale ranglister. De teknologiske faciliteter udvides blandt andet med mulighed for at downloade forelæsninger i MP3-format.

»Træningsfaciliteterne« er under ombygning til et campusmiljø »hvor studerende, undervisere og forskere kan mærke suset fra universitetet.«

De internationale sparringspartnere betegnes som »en slags Champions League for universiteter,« og med næsten 500 verdensomspændende udvekslingsaftaler i baghånden uddeler rektor et License to Leave, og de studerende kvitterer for det omskrevne James Bond-udtryk med spredt latter.

»Hvis vi skal vinde kapløbet, skal vi også have det sjovt,« er sidste bud i køreplanen, og rektor hiver historien om EM-guldet i 1992 frem til sammenligning.

»Jeg skal ikke stå på denne fine talerstol og opfordre til svir og usømmelig optræden. Men jeg vil gerne opfordre jer til aktivt at skabe et godt studiemiljø,« lyder hans tilskyndelse der igen kalder klapsalverne frem hos russerne.

Symbolsk håndtryk
Temperaturen stiger, og de studerendes opmærksomhed flakker som de mange øjne i festsalen. Rektor får fokus igen ved at dreje talen ind på det sagnomspundne håndtryk. Startskuddet til videnskapløbet – til studiet.

»Med det symbolske håndtryk tilkendegiver jeg at I nu bliver indskrevet i matriklen på Københavns Universitet. Til gengæld tilkendegiver I at I vil overholde de akademiske love som de fremgår af universitetets statutter fra 1479,« forklarer han.

Den sidste chance for at fortryde det forestående løfte giver rektor med at citere et par linjer fra de slagkraftige statutter.

»Vi bestemmer og forordner, at […] studenter, der optræder lovløst eller bærer upassende klædning eller er stridbare, berusede, vandrer om natten, horer, stjæler, besøger beværtninger og andre usmagelige steder […] skal suspenderes fra udnyttelsen af universitetets privilegier,« messer han mens latteren tager til og tydeliggør tidens tørn og universitetets lange historie.

Endelig skydes de mange håndtryk i gang med de passende ord: Klar, parat, løb!

En kantate og en fadbamse
Studenter-sangforeningen tager over, og de 30 sangere synger ‘Hellige Flamme’ fra oppe under festsalens loft.

Heiberg og Wayses kantate fra 1839 nydes i ærbødig stilhed, inden stemningen igen slippes løs til tonerne af ‘Mercy, Mercy, Mercy’ fra MI22 Bigband.

Rektor har taget opstilling i døren, og stort set samtlige studerende benytter muligheden for konsolidering af kontrakten med et håndslag.

Udenfor i den brostensbelagte Lindegård er der burgere, bajere og levende musik til kl. 22. Her er der tilsyneladende ikke samme fare som i festsalen for at ryge gennem gulvet og i kulkælderen.

De hoppeglade jurister giver sig selv lidt tiltrængt selvophøjelse i et af de opstillede telte og sætter i vejret til: »Alle dem der hopper, de er jurister.«

»Jeg er her primært for at være sammen med holdet,« fortæller nybagte jurastuderende Lejla Salling der også har benyttet muligheden for at trykke rektor i hånden og dermed, ifølge traditionen, garderet sig mod at dumpe til de kommende eksaminer.

»Der plejer at være mere fight mellem de forskellige fakulteter,« erindrer Nina Jørgensen der er tutor fra Jura. Hun mener at vejret har dæmpet udskejelserne en anelse, men hun forsikrer at der nok skal blive tryk på senere når juristerne forsamles på Den Glade Gris.

I et hjørne af teltet nyder Cai Behrend, der er kasserer i Studenter-Sangforeningen, en burger og en fadøl. Han oplevede selv immatrikulationsfesten for første gang i 1956 og kan således fejre 50 års jubilæum i år.

Det eksakte tal har han ikke helt styr på, men han mener efterhånden at have været med som sanger en 15-20 gange.
»Koret er den sidste rest af en gammel kultur hvor hovedingredienserne er mænd, øl, tobak og sang,« forklarer han.

Russerne har en del år foran sig til at opbygge traditioner som ‘Hellige Flamme’. Måske kan et medlemskab af Studenter-Sangforeningen hjælpe dem lidt på vej.

I hvert fald genlyder Lindegården af Poul Kjøllers sang om bondemanden da Deres udsendte fortrækker fra festsang og fadølssprøjt, og efterlader de nyimmatrikulerede til deres burgere og bajere.

Seneste