Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Arbejdsmiljø

Københavns Universitet dropper ansættelsesstop

Administrationsreform — Ophævelsen af ansættelsesstoppet skal mindske krisestemningen udadtil, men de ansattes tillidsrepræsentanter frygter fortsat fyringer.

Københavns Universitet har onsdag 11. december meddelt, at det »kvalificerede ansættelsesstop«, som blev indført i februar 2024 som følge af administrationsreformen, ophæves ved årets udgang.

Ledelsen henviser til, at ansættelsesstoppet har virket efter hensigten.

Ansættelsesstoppet blev indført for at begrænse antallet af afskedigelser i den fyringsrunde, som efter planen skulle have fundet sted i efteråret. Det kvalificerede ansættelsesstop samt frivillige fratrædelsesaftaler med 118 medarbejdere betød, at KU i oktober meldte ud, at den varslede fyringsrunde blandt administrative medarbejdere var afblæst.

LÆS OGSÅ: Tillidsrepræsentant efter afblæste fyringer: »Ledelsen skulle have gjort mange ting anderledes«

Tillidsrepræsentanterne i Hovedsamarbejdsudvalget (HSU) har dog presset på for, at ansættelsesstoppet, der formelt ophører 1. januar, skulle forlænges. Det skyldes, at tillidsrepræsentanterne frygter en fyringsrunde i næste fase af udrulningen af administrationsreformen.

Ifølge Ingrid Kryhlmand, der er HK-fællestillidsrepræsentant og næstformand i HSU, betyder afblæsningen af efterårets planlagte fyringsrunde nemlig blot, at KU er cirka halvvejs i mål med ambitionen om at spare 300 millioner kroner om året på administrationen.

De skulle give os en garanti for, at der ikke kommer en fyringsrunde i 2027

Ingrid Kryhlmand, HK-fællestillidsrepræsentant og næstformand i HSU

»Det betyder, at en hel masse kollegaer frem mod 2027 stadig skal svæve i uvished om, hvorvidt de bliver fyret eller ej. Derfor synes vi, at ledelsen som et minimum kunne have fastholdt det kvalificerede ansættelsesstop, så lederne lige tænkte sig om en ekstra gang, inden de bare ansætter folk,« siger Ingrid Kryhlmand til Uniavisen.

I oktober sagde universitetsdirektør Søren Skydsgaard til Uniavisen, at der hen over de kommende år fortsat skal ske »tilpasninger« for at nå i mål med den fulde besparelse. Udgangspunktet er, at det blandt andet skal ske via naturlig afgang, men universitetsdirektøren kunne ikke afvise fremtidige afskedigelser.

LÆS OGSÅ: Chefkonsulent: Jeg kan ikke se mig selv i den nye KU-administration

Et dårligt image

Ledelsens argument for at ophæve ansættelsesstoppet er, at risikoen for afskedigelser i de kommende år »ikke vurderes at adskille sig væsentligt fra en normalsituation.«

Samtidig peger ledelsen blandt andet på, at et ansættelsesstop skaber et større arbejdspres i de afdelinger, hvor der mangler medarbejdere, og at det vil gøre det sværere at tiltrække kvalificeret arbejdskraft, da universitetet vil fremstå i konstant krise.

Ingrid Kryhlmand, kan du følge ledelsens argumenter?

»Ja, det kan jeg sådan set godt, men så synes jeg også, at de skulle give os en garanti for, at der ikke kommer en fyringsrunde i 2027, hvis vi skal bakke op om det,« siger hun.

Derudover mener HSU-næstformanden, at der fortsat er store mangler i ledelsens kommunikation til universitetets ansatte.

»Der er for eksempel endnu ikke blevet meldt ud, hvad folks fremtidige arbejdsopgaver skal være, eller om man skal være en del af partnermodellen. Det har generelt ikke været et særligt kønt forløb kommunikativt.«

Uniavisen har forelagt kritikken for KU’s ledelse. Universitetsdirektør Søren Skydsgaard kan ikke give nogen garanti for, at der ikke kommer fremtidige fyringsrunder og henviser i den forbindelse til sine udtalelser fra oktober. Udtalelserne fra Ingrid Kryhlmand om, at medarbejdere ikke kender deres fremtidige arbejdsopgaver, er han ikke enig i:

»Alle medarbejdere ved på nuværende tidspunkt, hvilket team de skal være en del af. De ved også, hvem der bliver deres chef i en fremtidig organisering. Langt de fleste medarbejdere har også på nuværende tidspunkt et billede af fremtidige arbejdsopgaver. Det billede skal nogle steder skærpes over det næste stykke tid, og langt hen ad vejen matcher de nuværende opgaver også de fremtidige opgaver – for langt de fleste medarbejdere. Der kan, af forskellige årsager, forekomme variationer og undtagelser. Så altså, billedet af at medarbejdere generelt ikke kender fremtidige arbejdsopgaver, genkender jeg heldigvis ikke,« lyder det i et skriftligt svar fra universitetsdirektøren.

Seneste