Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
Bestyrelsesmedlem og tillidsrepræsentant kalder det »et lavpunkt«.
»Københavns Universitet opsiger hermed den gældende kutyme vedr. ret til betalt frihed 1. maj. Kutymen opsiges til ophør med virkning fra den 1. maj 2020.«
Sådan lyder det i et kortfattet brev, som universitetsdirektør Jesper Olesen 23. oktober har sendt til universitetets
Hvis man går rundt 1. maj på Panum for eksempel, er det jo propfyldt med mennesker, der arbejder.
Vicedirektør for kommunikation Jasper Steen Winkel
Det fremgår af brevet, at tabet af en fridag har været drøftet med tillidsfolk på universitetet, og at de ikke har været enige med ledelsen.
Det er mildt udtrykt. Fællestillidsrepræsentant for de akademiske ansatte i administrationen og medarbejdervalgt bestyrelsesmedlem Signe Møller Johansen kalder i en e-mail til Uniavisen afskaffelsen af 1. maj-friheden for »et af lavpunkterne i mine år som fælles-TR på KU.«
»KU’s ledelse har besluttet, hvad der svarer til en lønnedgang på 0,5 procent til alle ansatte. Det, som gør mig mest trist, er, at ledelsen slet ikke vil indgå i en forhandling om kompensation eller alternative løsninger. Det er dårlig stil og gør ikke noget godt for det videre samarbejde,« skriver hun.
Ledelsen for Københavns Universitet begrunder afskaffelsen af fridagen med sparehensyn, og direktør Jesper Olesen har påpeget, at de andre danske universiteter ikke lader deres ansatte holde fri med løn.
»Den vigtigste årsag til, at vi vil afskaffe fridagen, er, at vi står i en situation, hvor de økonomiske rammer strammer lidt i ærmegabet. I den situation er det svært at forklare, at vi uddeler flere fridage, end de øvrige universiteter gør,« sagde Jesper Olesen i september til Uniavisen.
I en udtalelse til universitetets intranet KUnet siger Jesper Olesen:
»Jeg ved godt, at et bortfald af en betalt fridag ikke vil blive modtaget med tilfredshed, men én betalt fridag for alle KU’s ansatte svarer i runde tal til maksimalt omkring 20 millioner kroner.«
Så mange har dog ikke hidtil gjort brug af muligheden for at holde fri. I et notat, som ledelsen tidligere i år har sendt til Hovedsamarbejdsudvalget, er den økonomiske gevinst ved afskaffelsen sat til otte millioner kroner – primært fordi forskerne ifølge ledelsens skøn ikke har benyttet fridagen så ofte.
»Det er jo en almindelig dag med undervisning, og hvis man går rundt 1. maj på Panum for eksempel, er det jo propfyldt med mennesker, der arbejder. Der er stort set fuldt hus på forskersiden,« siger vicedirektør for kommunikation Jasper Steen Winkel.
Hvad de øvrige universiteter tilbyder deres ansatte på 1. maj, kan du læse mere om her.
Ifølge fagbevægelsesmediet A4 Nu kan Københavns Universitet imødese at blive trukket i retten over afskaffelsen af fridagen 1. maj.
A4 Nu refererer professor på Center for Arbejdsmarkedsforskning ved Aalborg Universitet Henning Jørgensen for at sige, at de ansatte har mulighed for at vinde retten til deres fridag tilbage:
Det er en kortsigtet løsning, hvor man bruger få uger på at opsige en aftale, som har eksisteret i flere årtier for at gøre nogle politikere glade.
Fællestillidsrepræsentant Signe Møller Johansen
»Hvis Københavns Universitet ikke har gjort indsigelser i løbet af de seneste 25 år, så kan medarbejderne slæbe universitetet i arbejdsretten,« siger han ifølge A4 Nu.
Københavns Universitets ledelse siger, at den regner med, at der er solid juridisk dækning for beslutningen om at afskaffe 1. maj-fridagen.
»Vi har været i dialog om sagen med Moderniseringsstyrelsen,« siger Jasper Steen Winkel. »Nu må vi afvente, om en eventuel sag i det arbejdsretlige system kan lave om på den konklusion, som ledelsen er kommet frem til.«
Ifølge Moderniseringsstyrelsen (der er en del af Finansministeriet og holder styr på alle statens ansatte), er det op til hvert enkelt universitet, om de ansatte skal have fridage eller ej. Det fremgår af en mail, som styrelsen sendte Uniavisen i september.
Flere tillidsfolk har over for Uniavisen givet udtryk for, at de betragter opsigelsen af 1. maj som fridag som et tillidsbrud og som et skidt signal til universitetets ansatte og et udtryk for, at ledelsen går i små sko.
»Medarbejderne har allerede betalt rigeligt for de mange besparelser, der har kørt ind over uddannelser og forskning de senere år, med fyrede kolleger, mindre tid til opgaverne og pressede arbejdsvilkår,« skriver AC-TAP-fællestillidsrepræsentant Signe Møller Johansen i sin mail til Uniavisen.
»Det er en kortsigtet løsning, hvor man bruger få uger på at opsige en aftale, som har eksisteret i flere årtier for at gøre nogle politikere glade. Politikerne glemmer hurtigt og kan snart være skiftet ud igen. Medarbejderne er man afhængig af hver eneste dag i mange år frem.«
(Rettelse 24/10 kl 12.30: Københavns Universitet anslog i en nyhed på KUnet, at afskaffelsen af fridagen kunne give en besparelse på omkring 50 mio., hvis alle ansatte holdt fri, men universitetet har siden rettet beregningen til 20 mio., som nu er det tal, der står i denne artikel).