Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Uddannelse
Folkesundhed — For 27-årige Gildas Hounmanou var uddannelse vejen ud af fattigdommen i en lille landsby i Benin. Nu tager han sin ph.d. på Københavns Universitet med et klart mål: At bekæmpe de mange udbrud af kolera, der hærger i store dele af Afrika.
Gildas Hounmanou fra Benin har en klar mission med sin ph.d-forskning ved Københavns Universitet: Han vil bekæmpe de mange koleraudbrud i Afrika.
Mit ophold her er fantastisk og det bedste, der kunne ske for mig
Gildas Hounmanou, ph.d.-studerende fra Benin
Siden december 2016 har Gildas Hounmanou været ph.d.-studerende på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved KU, og her gør han lige præcis det, han helst vil med sit liv.
»Mit ophold her er fantastisk og det bedste, der kunne ske for mig. Det giver mig nogle muligheder, som jeg virkelig ønsker at udnytte,« siger Gildas Hounmanou.
Kolera er en forfærdelig sygdom, hvor bakterier i tarmen laver kolera-toksin, så patienten udskiller alt for meget vand, op til 24 liter i døgnet. Det dør man af, medmindre man får tilført væske iblandet salt og sukker – den eneste effektive behandlingsform.
Det endelige mål for Gildas Hounmanou er at forstå, hvordan kolerabakterier lever og spreder sig i vandmiljøer i Afrika, og hvordan de spreder sig til mennesker. Desuden vil han finde ud af, hvordan forskellige kolerabakterier er beslægtede og spreder sig imellem afrikanske lande.
Den viden kan være et effektivt middel til at kunne kontrollere koleraudbrud på det store kontinent, hvor sygdommen hærger. Kolera findes ikke i Danmark, hvor de sanitære forhold er blevet så gode, at vi ikke inficeres af den længere, men andre steder i verden koster sygdommen tusindvis af menneskeliv.
Når jeg kommer tilbage til Benin, skal jeg udvide mine landbrug for at kunne give beskæftigelse til mine unge venner, som ellers ville gå arbejdsløse
I østafrikanske Tanzania alene er der – fra 1974 og til 2017 – registreret 17.714 dødsfald på grund af kolera. Det svarer til et gennemsnit på 400 døde mennesker om året. På verdensplan anslår FN’s verdenssundhedsorganisation WHO, at op til fire millioner mennesker inficeres af kolera hvert år, og af dem dør op til 143.000. De fleste af dem er afrikanere.
Gildas Hounmanou voksede op i en lille landsby i sit hjemland i Vestafrika, hvor der – bogstavelig talt – ikke var nogen bøger at læse, ingen viden at hente og ingen penge til hans videre uddannelse.
Han var dog heldig at få økonomisk hjælp fra Børnefonden i Danmark og forskellige legater, og på den måde lykkedes det ham at få en grundskoleuddannelse, en bachelor i Benin og derefter en master ved et universitet i Tanzania.
I dag arbejder han inden for rammerne af et DANIDA-støttet projekt, der også gjorde det muligt for ham at komme til Danmark, og Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved KU del-finansierer hans ph.d.
Den største forhindring ved at komme hertil har været at skaffe visum til Danmark på grund af myndighedernes krav. At komme ind på KU gik derimod glat.
»Det gav ingen problemer. Jeg havde også i forvejen erfaringer med at forske og med at publicere videnskabelige artikler,« fortæller Gildas Hounmanou.
På Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet går hans hverdag med at undervise og arbejde i laboratoriet. Resten af dagen bruger han på at vurdere og udvikle nye eksperimenter.
Han beskriver sig selv som en meget aktiv person, der også har energi tilovers uden for studietiden.
»I min fritid spiller jeg ofte fodbold eller volleyball i den lille park bag campus på Frederiksberg, og jeg kan også lide at danse. Jeg bruger fritiden på at lave noget, der skal være sjovt,« siger han.
Siden 2. juni har Gildas Hounmanou opholdt sig i Tanzania for at indsamle prøver af kolerabakterier til sit ph.d.-studie. Han vender først tilbage igen til København til vinter med prøverne.
Gildas Hounamnou og ph.d. på KU:
Gildas Hounmanous ph.d.-projekt har arbejdstitlen Ecology and phylodynamics of Clinical and environmental Vibrio cholerae in Tanzania.
Titlen kan ændre sig lidt, fordi Gildas Hounmanou også medtager koleraprøver fra Benin og planlægger at udvide beskrivelserne af problemstillingen.
Hans vejleder på SUND er Anders Dalsgaard, der er professor i Veterinary Public Health på Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab.
I Tanzania laver han også noget andet arbejde ved siden af ph.d.en, og det kan måske virke lidt overraskende for danske studerende.
»Jeg arbejder med landbrug i Afrika for at tjene penge. Jeg dyrker
Når han fortæller nærmere om, hvad det går ud på, og hvad han vil med det, får man indtrykket af en mand, der har evnen til at tænke meget videre end sig selv:
»Når jeg kommer tilbage til Benin med min ph.d. fra København, i december 2019, skal jeg også udvide mine landbrug for at kunne give beskæftigelse til mine unge venner, som jeg har dernede, og som ellers ville gå arbejdsløse,« siger Gildas Hounmanou.