Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Kommunalvalg: Det vil kandidaterne gøre for de studerende

Kommunalvalg — Der blev både debateret bandekriminalitet, ungdomsboliger og partiafhoppere, da studenterforeningen Politik og Kommunikation inviterede til valgdebat med ni af kommunalvalgets mest fremtrædende kandidater.

Køen af mennesker strækker sig hele vejen gennem bygningen og ud i kulden. Næsten 500 studerende er samlet foran Christian Hansen auditoriet på KUs Center for Sundhed og Samfund, mens de venter på at komme ind.

»I kan godt gå udenom, det er bare kaffekøen,« råber en af arrangørerne inde fra salen. Overraskende få træder ud af den lange kø. Klokken nærmer sig 16, det er mandag, og mørket er ved at sænke sig, så kaffen er tiltrængt efter en lang dag med undervisning. Det er det forestående kommunalvalg, der har lokket så mange ud i den kolde novemberluft. Sammen med fagforeningen Kommunikation og Sprog har studenterforeningen Politik og Kommunikation (PoKo) inviteret til paneldebat med ni af kommunalvalgets mest fremtrædende kandidater, der den næste time vil fremlægge deres bud på Københavns fremtid.

Stopfyldt sal

Inde i auditoriet, der til daglig huser statskundskabere, økonomer og antropologer, er alle borde plastret til med flyers, bolsjer og valgaviser. Nede forrest i salen flankerer kandidaterne hver deres roll-up banner, mens de studerende bliver ved med at strømme ind.

På slaget 16 manes der til ro, og de sidst ankomne må i mangel på frie sæder sætte sig på trappen. Ordstyrer er Kirstine Rask Lauridsen, der er chefrådgiver i kommunikationsvirksomheden Operate A/S. Hun ridser programmet op: Der er 40 minutter til debat og 20 minutter til spørgsmål.

Fra folkeskolen til banderne

Det første emne er de Københavnske folkeskoler, der de senere år har oplevet at blive valgt fra til fordel for privatskoler. Cecilia Lonning-Skovgaard fra Venstre lægger ud:

»De københavnske folkeskoler skal være landets bedste,« siger hun og selvom alle i panelet nok er enige om målet, er der stor uenighed om midlerne.

Debatten bevæger sig til Nørrebro, og over i en diskussion om parallelsamfund og bandeaktivitet i den bydel, der huser mange af de unge og studerende. Jakob Næsager, der er spidskandidat hos Konservative, vil slå hårdt ned på bandeaktiviteten. Han mener, at det største problem er parallelsamfund, og at forældrene har afgørende indflydelse på bandeaktiviteten. Derfor skal der være flere krav til kontanthjælpsmodtagerne fra kommunen,« fortæller han.

Kulturborgmester Carl Christian Ebbesen fra Dansk Folkeparti griber bolden:

»Hvis du ikke har et dansk pas, skal du ikke være i Danmark,« siger han håndfast. Han mener, at det er statens opgave at få bandemedlemmer fjernet fra gadebilledet, og at der skal stilles krav til børnene i vores folkeskoler – også dem med udenlandsk baggrund.

Vi gør de studerende til ofre. Vi kan godt, hvis vi fortælles, at vi kan
Alex Vanopslagh, Liberal Alliance

LA: Studerende er ikke ofre

Diskussionen bølger frem og tilbage, og alle kandidaterne strækker deres taletid for at kommentere på alle emner. Efter en kort debat om LGBT+-politik sætter ordstyreren fokus på de studerende. Liberal Alliances spidskandidat, Alex Vanopslagh, var indtil sidste år selv KU-studerende.

»Vi gør de studerende til ofre. Vi kan godt, hvis vi fortælles, at vi kan,« siger han og understreger, at det selvfølgeligt er hårdt at være ung og ambitiøs, men at vi ikke skal ynke de studerende.

SFs Sisse Marie Welling er i opposition til Alex Vanopslagh. Hun mener, at kommunen skal understøtte de unge hele vejen igennem:

»Der er jeg simpelthen ikke enig med Alex. Vi lægger et urimeligt hårdt på pres på de unge som generation,« siger hun, inden diskussionen flytter videre til behandling af psykiske problemer og lavere kommuneskat. Som lytter skal man holde tungen lige i munden for at følge med.

LA: Sæt boligmarkedet fri

Vi lægger et urimeligt hårdt på pres på de unge som generation

Sisse Marie Welling, SF

De første tyve minutter er gået, og samtalen falder på studieboliger. Alex Vanopslagh vil gerne vil sætte boligmarkedet fri og afskaffe huslejereguleringen og størrelseskrav på lejligheder. Ifølge ham er der mange potentielle udlejere i København, der i dag ikke lejer ud, fordi huslejeregulering er en hindring, der gør, at det ikke kan betale sig for dem.

Overborgmester Frank Jensen fra Socialdemokratiet får ordet. Han advarer Alex Vanopslagh mod at love mere, end han kan holde og bruger taletiden til at sætte fokus på de initiativer, der allerede er i gang. Fx at kommunens nye planlov sikrer, at mindst 25 procent af nybyggeri skal være almene boliger. Frank Jensen fremhæver desuden, at der er 6000 ungdomsboliger på vej til de Københavnske studerende.

6.000 kr. for et værelse

Sisse Marie Welling kritiserer, at de studerende lige nu betaler 6000 kroner for et værelse i Brønshøj, eller står uden tag over hovedet.

»Jeg stillede op for otte år siden, fordi jeg var frustreret over, hvor svært det var at få et sted at bo (…) Det går for langsomt med at få bygget boliger,« siger hun.

Alle kandidaterne vil gerne have ordet, og i pludselig sidder publikum midt i en tre debatter: En om studieboliger, en om jobmarkedet og en om klimaet. Emnerne skifter hurtigere en kandidaterne får ordet.

»Vi er enige om, at vi har brug for boliger. Små boliger, og mange boliger. Alle skal have lov til at være en del af den her by, men ingen stiller spørgsmålstegn ved, hvad vi gør, når vi løber tør for plads,« siger Alternativets spidskandidat Niko Grünfeld, der fortæller, at der er 20.000 ekstra boliger i byen, hvis man kan udnytte de københavnske tørrelofter.

Kritik af partiafhoppere

Debatterne om studiebolig og fremtidens jobmarked ebber ud. Nu er det tilhørernes tur til at stille spørgsmål. Fra en af de bagerste rækker lyder der kritik for interne opbrud i partierne. En ung fyr i mørkeblå sweater fyr spørger kandidaterne, hvad de vil gøre for at opretholde stabilitet i grupperne og borgerrepræsentationen i den kommende valgperiode.

Alex Vanopslagh fra Liberal Alliance medgiver, at deres gruppe har været præget af interne uenigheder, men at det har betydet, at der nu sidder et friskt hold, som glæder sig til at samarbejde.

I straffer dem, og det skal i bare blive ved med!

Frank Jensen om partiafhoppere

Frank Jensen siger, at det er svært at lovgive sig ud af partihopperi, men at han ingen sympati har for afhoppere. Han applauderer vælgerne for, at kandidater, der skifter parti i valgperioden, meget sjældnere bliver genvalgt:
»I straffer dem, og det skal i bare blive ved med!« siger Frank Jensen.

Ninna Hedeager Olsen fra Enhedslisten siger, at partiet har vedtaget, at de ikke modtager partihoppere og opfordrer de andre partier til at følge trop.

»Jeg aner ikke, hvad I snakker om. I en lang periode modtog vi jo folk fra andre partier, men så var der én, der holdt et bryllup, og så snakker vi ikke mere om det,« siger Tommy Petersen fra Radikale Venstre med henvisning til Anna Mee Allerslev-sagen og høster et stort grin fra salen.

Klokken er blevet 17.00. På rækkerne begynder folk at samle huer, halstørklæder og sweatre sammen, mens Kirstine Rask Lauridsen takker af. Flere af de studerende ser noget matte ud. Langsomt tømmes tilhørerrækkerne, og folk vandrer ud til deres cykler. Mens vi har siddet til debat om fremtidens København, er det blevet kulsort udenfor.

Seneste