Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Debat
KLUMME - Valget nærmer sig, men alt for få unge påtænker at bruge deres demokratiske ret på valgdagen. Hvis de studerende skal åbne øjnene for det lokale demokrati, kræver det en politik der vedrører deres hverdag.
Nu er byen klistret til med farverige valgplakater, og uanset hvor vi går hen, bliver vi konfronteret med det lokale demokrati. Men for mange studerende er kommunalvalget ikke meget andet end netop disse smilende papstykker.
Ungdommen har for svært ved at komme fra sofaen og ned til stemmeboksen. Kun 35 procent af de unge mellem 17-24 år er sikker på, at de vil stemme til kommunalvalget d. 19. november. Til sammenligning er tallet 61 procent for hele befolkningen.
Og når unge ikke bruger deres demokratiske ret, er det et problem for såvel demokratiet som for os studerende. For når lokalpolitikerne glemmer, at vi eksisterer ved valgene, glemmer de os også i den førte politik til daglig. De glemmer at opføre studieboliger, selv om behovet bliver større år for år for eksempel.
Derfor skal vi kræve indflydelse på vores by – uanset om vi bor på et af de københavnske brokvarterer eller i omegnskommunerne. Derfor skal vi argumentere, diskutere og stemme for en bedre studieby.
Men pilen peger også på politikerne. Hvis de studerende skal engageres i lokalpolitik, skal valget handle om emner, der optager de studerende. Det skal ikke kun være daginstitutioner og ældrepleje, der fylder den politiske debat, men også ungdomslivets mange facetter.
Studerende bliver på sofaen, fordi kommunalpolitik ikke synes vedkommende. Mange ved ikke, hvor stor indflydelse lokalpolitikerne endda har på deres daglige dag i og uden for studierne.
For valget handler også om, hvor mange studieboliger der skal bygges, om prisen på den offentlige transport er ok, om der skal opføre flere steder med læsepladser og om støtte til kulturtilbud. Derfor skal politikerne ud og møde de unge, hvor de er. Og det skal handle om de forhold vi møder i vores studieby.
For kun hvis politik bliver nærværende, melder de studerende sig ind i kampen.