Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
UNIVALG14 - Valget er afgjort. Svend Erik Garbus fra Konservative Studerende fordoblede sit stemmetal fra 2013, men tabte alligevel kampen om bestyrelsesposten til Søren Axel Petersen fra Studenterrådet – som også vandt størstedelen af de øvrige delvalg. Valgdeltagelsen gik tilbage sammenlignet med rekordåret 2013, hvilket ifølge valgets vinder slører, at de studentervalgte faktisk har meget stor indflydelse på KU's vigtigste sager.
6.919 studerende har stemt til KU-valget til bestyrelsen 2014.
Det meddeler KU’s valgsekretariat, som har talt stemmer op, siden valghandlingen sluttede fredag 28. november.
Nu foreligger resultatet – og topposten som bestyrelsesmedlem bliver nuppet af Studenterrådets spidskandidat Søren Axel Petersen. Om end han modtog 1.000 færre personlige stemmer end sidste års vinder, Gwen Gruner-Widding, var hans 737 stemmer stadig flest blandt alle kandidaterne – og 117 stemmer flere end nummer to, Konservative Studerendes Svend Erik Garbus.
Lægger man listestemmer oveni, var sejren mere end komfortabel.
»Jeg er vildt glad for opbakningen, både til mig som person og til alle Studenterrådets kandidater på fakulteterne,« siger Søren Axel Petersen, som samtidig noterer sig, at valgdeltagelsen til bestyrelsesvalget med 15,5 procent er faldet i forhold til sidste år.
»Jeg synes, det er ærgerligt og håber, at vi med vores arbejde i det kommende valgår kan gøre flere interesserede i studenterdemokratiet. Både af hensyn til vores hverdag som studerende og universitetets udvikling,« siger han. »Måske føler mange studerende sig magtesløse, når fremdriftsreformen og senest dimensioneringen skyller ind over universitetet. Mange fornemmer ikke, at de reformer er noget, de har indflydelse på – og selv om universitetspolitik er meget i medierne i øjeblikket, er det fra en negativ vinkel.«
Kan du forandre noget af det med en plads i bestyrelsen på KU?
»Det er der nok mange, der tvivler på, men jeg tror faktisk, vi har stor indflydelse under forhandlingen af politikernes planer og i implementeringen af dem. Det er også os i bestyrelsen, der har det økonomiske ansvar på universitetet, så vi kan være med til at afbøde de negative konsekvenser af reformerne. Og så er vi, de studentervalgte, med til at få uddannelse på dagsordenen på KU, og her er vi stærke, fordi vi samtidig samarbejder med de valgte i fakultetsrådene.«
Konservative Studerendes spidskandidat Svend Erik Garbus’ 620 stemmer var næsten en fordobling af hans personlige stemmetal fra 2013. På trods af kanonvalget var Garbus dog langt fra at sikre sig bestyrelsesposten.
Studenterrådet stillede op med 89 kandidater til bestyrelsen fordelt på 14 valglister, som alle er i samme valgforbund. Det betyder, at alle 4.632 stemmer på Studenterrådets lister eller kandidater går til spidskandidaten, Søren Axel Petersen. Og dermed skulle Svend Erik Garbus have ottedoblet sit ellers imponerende resultat for at vinde valget.
I en pressemeddelelse ønsker Svend Erik Garbus sin konkurrent tillykke med posten og kalder ham en »en værdig og lødig modkandidat«, men skriver også:
»Det er dog en skam, at det ikke er begge pladser i bestyrelsen, som er på valg samtidig, og at vi opstillede til bestyrelsen ikke kæmper på antal personlige stemmer. I så fald havde jeg fået en plads i bestyrelsen med mine 620 stemmer sammen med Søren og hans 737 stemmer. Universitetsbestyrelsen ville da have fået en studerende både fra dels humaniora og en fra naturvidenskab. Vi ville have haft en studerende, der repræsenterede de venstreorienterede og en studerende som repræsenterede de borgerligt orienterede.«
Valget på KU afholdes som en forholdstalsvalg, ligesom kommunalvalgene. Havde valget været holdt som flertalsvalg, ligesom det amerikanske præsidentvalg, og havde begge pladser været på valg, ville Svend Erik Garbus være blevet valgt ind med det aktuelle resultat. Han mener, hvilket han også har fremført i valgkampen, at valgsystemet på KU giver Studenterrådet »en konkurrencefordel, som jeg må erkende, jeg ikke har kunnet hamle op med.«
Det til trods sender hans store fremgang i antal personlige stemmer et signal, skriver Svend Erik Garbus:
»Jeg vil dog gerne slå fast, at SR [Studenterrådet, red] efter dette valg ikke repræsenterer alle 40.000 studerende, som de ellers hævder. Det skal SR og KU’s ledelse huske.«
Én ting har Svend Erik Garbus dog vundet ved årets KU-valg. Han og Bonnie Edahl Hoelstad fra Konservative Studerende skal sidde i Akademisk Råd ved SUND det næste år. Hermed vinder de konservative en plads fra Studenterrådet, som før sad på tre ud af fire pladser. Til gengæld må Konservative Jurister afgive en af deres to pladser i studienævnet på Jura (Bachelor) til Studenterrådet.
Ligesom sidste år får Konservative Studerende en plads i Akademisk Råd på Jura, mens Konservative Jurister vinder et sæde i studienævnet for kandidatuddannelsen samme sted. Alle øvrige af de i alt 20 kampvalg til KU’s råd og nævn er vundet af Studenterrådets kandidater.
I år har 15,5 procent af de studerende stemt til bestyrelsesvalget. Det er en tilbagegang fra de 19,3 procent, der satte et kryds sidste år, hvor valghandlingen foregik samtidig med de massive studenterprotester mod fremdriftsreformen.
Hermed går kurven den forkerte vej for første gang siden 2010, hvor kun 11,7 procent af de studerende stemte.
»Det er jo ikke en voldsomt storvalgdeltagelse,« siger vicedirektør for Uddannelse Anni Søborg til Uniavisen. »Jeg er glad for, at deltagelsen ikke er gået tilbage i forhold til 2012 [hvor 14,8 procent stemte, red.]. Men jeg synes det er trist, at under 20 procent går til stemmeboksene. De studerende, der bliver valgt, har jo reel indflydelse i for eksempel studienævnene. Det ville være dejligt, hvis flere stemte.«
Et sted er det dog gået fremad i år. Hver studerende kan stemme til flere delvalg, og ser man på det samlede antal afgivne stemmer, blev der i år stemt 17.328 gange mod 16.783 sidste år.
På Uniavisen.dk er interessen for valget steget sammenlignet med sidste år. Over 2.600 har gennemført valgtesten, hvor brugerne kunne se, hvilke kandidater, de var mest enige med.
Du kan se alle vinderne til KU-valget på KUnet. Og en samlet oversigt over resultatet er vedlagt denne artikel som pdf. Det samme er pressemeddelelsen fra Svend Erik Garbus.
Artiklen er opdateret 3/12 kl. 14:00 med en kommentar fra Svend Erik Garbus
Dennis.christiansen@adm.ku.dk