Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Uddannelse
SPILD - Flere års forsinkelse i en landsdækkende database betyder, at Ungdommens Uddannelsesvejledning København uden grund bruger penge på at hive fat i studerende på Københavns Universitet for at få dem i gang med en ungdomsuddannelse
Den 24. marts et sted i Valby åbner 24-årige Sandra Manata et brev fra Børne- og Ungdomsforvaltningen. Brevet indeholder et tilbud om vejledning til en ungdomsuddannelse. Det kommer bag på Sandra, da hun allerede er i gang med sin kandidatuddannelse i Statskundskab. I brevet står, at hvis hun anfører, at hun har taget en ungdomsuddannelse, vil hun ikke blive kontaktet igen.
»Jeg reagerede ikke på henvendelsen. Det måtte jo være en fejl,« fortæller Sandra Manata. Men den 8. april får hun atter et brev fra Børne- og Ungdomsafdelingen. De vil gerne have hende til at svare på første brev, hvilket igen overrasker hende.
»Det er lidt spild af ressourcer at tilbyde en 24-årig kandidatstuderende en ungdomsuddannelse, der tydeligvis ikke er brug for,« siger Sandra Manata, der som udgangspunkt mener, at initiativet til at støtte unge mennesker til at tage en uddannelse er godt – hvis de altså ikke allerede er i gang med én.
Sandra Manata er ikke den eneste. Der er mange universitetsstuderende, der undrer sig, når de får et tilbud om ungdomsuddannelse ind ad brevsprækken, oplyser Tine Mette Kronborg, uddannelsesvejleder i Børne- og Ungdomsforvaltningen, UU København.
Børne- og Ungdomsforvaltningen beskæftiger omkring 100 uddannelsesvejledere, og de har ikke nøjagtigt tal på hvor mange studerende, der har fået et brev fra forvaltningen. Tine Mette Kronborg forklarer:
»Vi er forpligtet af loven til at henvende os til alle under 25 år i kommunen, som i vores system ikke er registreret med en ungdomsuddannelse. Det er uddannelsesinstitutioner, som gymnasium og HF, der skal videregive de informationer til Undervisningsministeriet. Det er bare ikke dem alle, der melder korrekt tilbage,« siger Tine Mette Kronborg.
Grunden til at så mange universitetsstuderende bliver kontaktet nu er, at aldersgrænsen for tilbud om ungdomsvejledning i 2008 blev rykket fra 19 år til 25 år. I år er de nået frem til de ældste årgange.
Vejledningscentrene har siden de blev oprettet i 2004 ventet på en fælles landsdækkende database, som der lige siden har været forsinkelser med. De manglende data betyder, at der arbejdes i blinde.
»Undervisningsministeriet udmelding er, at systemet er parat til 2011, men det er ikke første gang, de melder en deadline ud. Vi har ikke informationer om, hvor de unge har gået henne, så indtil systemet kører, er vi fuldstændig på bar bund med hensyn til deres uddannelsessituation, når vi henvender os til de unge uden status i vores system,« siger Tine Mette Kronborg.
UVdata, som har fået opgaven at varetaget systemets drift af Undervisningsministeriet, kan bekræfte problemerne med manglende data.
»Da det er forholdsvis nyt, at unge over 19 år skal kontaktes, har vi simpelthen ikke fået alle data fra uddannelsesinstitutionerne endnu. Det er heller ikke nogen hemmelighed, at det især har taget tid at få data fra det almene gymnasium,« siger Jan Gaardboe Jensen, administrerende direktør i UVdata.
Per Bredholt Frederiksen, Chefkonsulent i Kontor for Vejledning i Undervisningsministeriet oplyser, at der er forbedringer på vej – uden dog at sætte dato på, hvornår den fælles database kan forventes at være etableret.
Indtil da vil Børne- og Ungdomsforvaltningen fortsætte med at tære på sit frimærkebudget uden grund, og de studerende kan se frem til flere breve, der vil fremkalde undren ved postkassen.