Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

KU udvider i rummet

SPACE DAY - Rumforskere der netværksmingler med rumindustrien. Det lyder umiddelbart som et arrangement, der burde foregå i Houston, men faktisk var det pæredansk - navnet til trods - da KU's Space Science Center inviterede indenfor til den allerførste Space Day på Niels Bohr Instituttet.

På Niels Bohr Institutet kunne man som lægmand onsdag den den 29. februar erfare to ting, der nok vil komme bag på mange:

1) Københavns Universitet har et center for rumforskning.
2) Danmark har en række virksomheder, der er beskæftiget med rumindustrien.

Godt nok hører hverken forskningsområde eller virksomheder til nationens største – men de findes! Derfor havde forskere og virksomheder til den såkaldte Space Day– den første af sin slags nogensinde på KU – sat hinanden i stævne.

»Indtil videre har der ikke været den store kontakt mellem KU’s forskere og de virksomheder, der beskæftiger sig med lignende områder. Så arrangementet er et forsøg på at skabe større viden om, hvem der arbejder med det, og hvad de går og laver,« siger Kristian Pedersen, Astronom og leder af Space Science Center, dagens arrangør.

Mangefacetteret rumforskning

Centeret for Space Science har blot eksisteret i to år, hvilket dog ikke betyder at rumforskning er et nyt KU-fænomen:

»Der er altid nogle, der har forsket i det, men det har meget været enkeltforskere og isolerede projekter,« siger Kristian Pedersen.

»Når Space Science Center blev etableret, var det både for både for at styrke området internt – sådan at man for eksempel kan blive klar over hvem, der arbejder med den type forskning på tværs af institutterne. Men også udadtil. Det er nemmere at henvende sig til ESA (European Space Agency, red.) med et center i ryggen end som individuel forsker. Det giver mere tyngde.«

Så hvad gemmer der sig egentligt bag begrebet ‘space science’?

»Man kan sige, at space science er forskning, der bruger rummet til at udøve forskning,« siger Kristian Pedersen og nævner konkrete projekter som at lave udstyr til Hubble-teleskobet, udvikle Ørsted-satelitten og foretage geografiske observationer af jorden fra ‘outer space’.

Med andre ord er rumforsking ikke kun for astronomer. Rummet er tværtimod et, ja, rum, for mange forskellige typer forskningsprojekter. Og det er disse som Space Science Center forsøger at koordinere, fascilitere og styrke.

Is there life on Maaaaars?

En af de KU-forskere, der er til stede ved Space Day er Morten Bo Madsen, lektor i Fysik, som p.t. arbejder med analyse af Mars’ overflade. Jævnthen science fiction. Men hvorfor beskæftige sig med noget så, bogstaveligt talt, langt væk fra det daglige liv?

»Min indgang til det er, at jeg gerne vil finde ud af, hvor vi, altså livet generelt, kommer fra,« siger Morten Bo Madsen, »og i den forbindelse er det interessant at undersøge, om der på et tidspunkt har været mulighed for biologisk liv på Mars. Vi ved, at eventuelle spor af livets oprindelse på jorden med stor sandsynlighed er blevet smeltet om, så for at finde brugbare spor må vi nødvendigvis lede andre steder.«

»Derfor kunne jeg godt tænke mig at samarbejde med virksomheder, som kunne være interesserede i at udvikle et analystisk-scanning-elektron-mikroskop, der kan virke på Mars. Vi kender det måske lidt fra billeder af insekter med ekstrem opløsning, hvor man kan se de mindste strukturer. Det ville jeg gerne kunne gøre med Mars’ overflade, fordi det ville kunne hjælpe os med at undersøge, om der er et biologisk potentiale på planeten.«

Synergiværksted

Og det det netop til sådanne projekter, at centerleder Kristian Pedersen mener, at netværket med danske rumvirksomheder er essentielt.

»Vi har selvfølelig selv et værksted, men der visse begræsninger. Derfor er det for os forskere uhyre interessant at involvere os med firmaer, der beskæftiger sig med rummet, for at finde ud af, om de ligger inde med teknologi, der kunne være relevant for os.«

Men synergien går også den anden vej. I hvert fald ifølge TICRA, et af de danske firmaer, der var repræsenteret ved Space Day, og som arbejder med designanalyser af såkaldte reflektorantenner.

Administrerende direktør Michael Lumholt forklarer:

»Når du til sommer skal se OL i dit fjernsyn, så skal signalet ud, og det sker via satelitter. På de satelitter sidder der nogle antenner, og de er designet med hjælp fra vores software.«

»Vores kerrnekunder er altså i rumbranchen, og derfor er vi en meget forskningstung virksomhed. Af den grund har vi kørt mange projekter sammen med DTU, og det kunne vi godt tænke os at gøre med KU også.«.

Derfor hilser Michael Lumholt også Space Day-initiativet velkommen.

»Jeg har lært en masse om om nye forskningsgrupper, truffet andre virksomheder og plejet mit netværk. Der kommer måske ikke konkrete projekter ud af lige nu og her, men hvis jeg en dag mangler ekspertise, har jeg en bedre ide om, hvem jeg kan gå til. Derfor er Space Day en investering, der helt sikkert vil give afkast.«

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste