Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

KUmmentar: At bo i en tønde

Green Lighthouse er et godt eksempel på, hvad man kan opnå på klimafronten i et godt samarbejde mellem universiteter, offentlige myndigheder og private virksomheder

DEN GRÆSKE FILOSOF Diogenes gjorde en dyd ud af at bo i en tønde. På den måde udlevede han sin egen filosofi om, at materiel komfort ikke er vejen til lykke, og at naturtilstanden er den mest naturlige.

Lige som Diogenes vil vi på KU gerne udleve vores egen oplysningsfilosofi – også i disse klimatider.

Derfor formidler vi klimaforskning, hvilket i sagens natur også var formålet med den store forskerkongres i Bella Centeret.

Vi underviser i klimarelaterede fag – fra havbiologi til klimaets sikkerhedspolitik. Vi arrangerer Climate Lectures i Festsalen, hvor man kan høre kendte forskere og beslutningstagere krydse klinger om klimaets sande tilstand.

Og i sidste uge inviterede KU til en 24-timers klima camp, hvor gymnasieelever fra hele landet diskuterede fremtidens klimaløsninger.

DIOGENES VILLE VELSAGTENS være udmærket tilfreds med alt dette. Men han ville nok også spørge interesseret til, hvordan KU selv sparer på energien. Skal KU’s ansatte og studerende flytte ind en tænderklaprende tønde?

Nej, derimod ville Diogenes få en varm modtagelse, hvis han kom forbi Green Lighthouse, som vi netop har indviet på Nørre Campus.

Som navnet antyder, vil huset forhåbentlig skabe oplysning på et højere plan – og på mindst tre felter.

For det første er det et fyrtårn for Danmark. Huset er det første offentlige CO2-neutrale byggeri i Danmark og som sådan proppet med klimavenlig teknologi og design. Lyset fra de store vinduer skal inspirere lyseslukkere. Den runde arkitektur er beregnet til at varme både øjet og huset. Ventilation, solvarme og jordvarme – leveret på naturens egen overskudsagtige måde.

For det andet er det et fyrtårn for FN’s klimatopmøde. Bygningen vil forhåbentlig vække opsigt, når den globale klimakaravane ankommer til København. Måske også fordi Green Lighthouse er et godt eksempel på, hvad man kan opnå på klimafronten i et godt samarbejde mellem universiteter, offentlige myndigheder og private virksomheder. I dette tilfælde KU, Universitets- og Bygningsstyrelsen, Københavns Kommune og VELUX. Desuden tjener Green Lighthouse som inspiration for udviklingen af KU’s erhvervssamarbejde, som i de kommende måneder vil blive analyseret af en særlig task force.

For det tredje er det et fyrtårn for Det Naturvidenskabelige Fakultets gode bestræbelser på at styrke studiemiljøet og de ansattes fysiske og sociale infrastruktur. Huset skal således både rumme en one-stop shop, hvor studerende kan få svar på alt fra afleveringsdatoer til karrierevejledning. Og en faculty lounge, hvor danske og internationale forskere og samarbejdspartnere kan mødes til en uformel hyggestund.

JA, DER ER MANGE SKIBE på verdenshavet, som med fordel kan navigere efter dette fyrtårns lyskegle. Vi er selv et af dem.

Derfor vil KU stille skærpede krav til bæredygtighed og klimaløsninger i ombyggerier og nybyggerier. Den billigste energi er nemlig den man ikke bruger.

Således vil KU i Diogenes ånd opfylde det minimalistiske imperativ, som den berømte arkitekt Ludwig Mies van der Rohe har formuleret så storslået – dog uden at kompromittere æstetikken og funktionaliteten i sine bygningsværker: ”Less is more”.

Seneste