Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
PENKOWA - Københavns Universitet har sendt Videnskabsudvalget en længere række gode argumenter for at droppe flere Penkowa-undersøgelser. Henvendelsen fra KU skal være 'nyttig information i Folketingets videre behandling' af et beslutningsforslag fra Liberal Alliance om en uvildig undersøgelse.
2.569.422 kroner og 13 øre kostede det Københavns Universitet (KU) at sætte Kammeradvokaten til at undersøge Penkowa-sagen. Inklusiv moms.
Det er mange penge, og det store beløb kunne måske være årsag nok til, at universitetets bestyrelse mener, at skandalen nu må være undersøgt tilstrækkeligt.
En anden grund kunne være Niels Høiby. Han er professor og nyslået folketingsmedlem for Liberal Alliance, og så er han efterhånden begyndt at ligne en slags kaptajn Ahab i sin indædte jagt på KU’s rektor, Ralf Hemmingsen.
»Alt sammen går uden om den varme grød ligesom katten. Den varme grød er Hemmingsen, og hvad han gjorde dengang som dekan og senere som rektor,« har Niels Høiby sagt til Berlingske med henvisning til, at Milena Penkowa i Ralf Hemmingsens dekanperiode på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet blev ‘frikendt’ for anklager om forskningsfusk, der efter alt at dømme var sande.
Høiby og fire andre kritiske KU-professorer har allerede udarbejdet deres egen redegørelse for fusk-sagen, som lægger hovedansvaret på KU’s rektor, ligesom de har indsamlet adskillige hundrede underskrifter til støtte for en ny undersøgelse af Ralf Hemmingsens beslutninger.
Sådan en undersøgelse har KU’s bestyrelse ved flere lejligheder afvist at sætte i gang. Og nu forsøger bestyrelsen altså også at forhindre, at Folketinget gør det i stedet. Det sker på flere måder.
LÆS: KU’s bestyrelses bemærkninger til beslutningsforslaget om en ny Penkowa-undersøgelse
For det første anfægter KU-bestyrelsen præmissen i Niels Høiby og Liberal Alliances forslag, nemlig at KU ikke i sin tid undersøgte en eksplicit mistanke om uredelighed begået af Penkowa. KU-bestyrelsen minder om, at de bedømmere, der rejste en alvorlig kritik af Penkowas disputats, ikke selv tog sagen op i Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed, selv om de kunne.
KU’s bestyrelse minder også om, at både Rigsrevisionen og Kammeradvokaten har undersøgt mange forskellige dele af Penkowa-sagen uden at finde grunde til at fyre KU’s rektor, og at Videnskabsministeriet allerede fører skærpet tilsyn med KU, alt imens universitetet – det minder brevet også om – tager en række skridt, der skal forhindre en ny forskningsskandale.
Endelig udstyrer KU-bestyrelsen folketingsmedlemmerne med en slags FAQ om Penkowa, hvor en række skarpe spørgsmål, som medlemmerne af Videnskabsudvalget måske kunne finde på at stille, bliver besvaret, så det fremgår, at KU har styr på sagen.
Mens det meste af oppositionen er enig med Liberal Alliance om behovet for endnu en undersøgelse, har både Socialdemokraterne og SF i et stykke tid haft harpunerne rettet mod Videnskabsministeriet, hvis tidligere indehaver, Helge Sander (V) er privat ven med Milena Penkowa og blandt andet har forsøgt at bruge sin indflydelse til at hjælpe hende, efter at hun var blevet suspenderet fra sin professorstilling af KU.
Oppositionspolitikerne håber, at en undersøgelse kan afsløre mere af samme skuffe.
I disse dage forhandler Liberal Alliance ifølge Berlingske med videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K). Selv om ministeren har været meget kritisk over for KU, er hun ikke tilhænger af en ny undersøgelse, men regeringen har brug for Liberal Alliances stemmer til at få gennemført sin tryghedspakke, og måske er der udsigt til en byttehandel.
Ifølge Berlingske er Niels Høiby fint tilfreds med at Helge Sanders rolle også bliver undersøgt, så længe han og Liberal Alliance får deres undersøgelse af Ralf Hemmingsen.
chz@adm.ku.dk