Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Kvantecomputer: Microsoft rykker ind på campus

Kvantecomputer — Et dusin Microsoft-ansatte arbejder nu på Københavns Universitet sammen med forskere. Målet er at bygge den første fungerende kvantecomputer. Microsoft har investeret et trecifret millionbeløb i projektet alene på KU.

Københavns Universitet og it-megafirmaet Microsoft formaliserede onsdag den 6. september ved en underskriftceremoni deres samarbejde om at forsøge at bygge en kvantecomputer. (Her er et link til KU’s video af seancen på Facebook).

I teorien er det muligt at bygge en såkaldt topologisk kvantecomputer, hvis enorme regnekraft vil kunne knække problemer, der er umulige i dag. Den tekniske udfordring er at skalere teknologien op i en størrelse, hvor den bliver praktisk anvendelig.

Modsat en traditionel computer, der laver beregninger en ad gangen, kan en kvantecomputer udføre et enormt antal beregninger sideløbende, hvilket »kan transformere den globale økonomi og løse verdens store problemer,« siger David Pritchard, leder af Microsofts afdeling for kunstig intelligens og forskning, ifølge Københavns Universitets pressemeddelelse onsdag.

Teknologisk kapløb i gang

Samarbejdet mellem universitet og it-virksomhed er specielt, fordi Microsoft er rykket ind på selve campus og bliver del af en særlig Station Q (for quantum) under ledelse af professor Charles M. Marcus fra Niels Bohr Institutet, der har udviklet kvantecomputerens design i sin forskning.

Station Q har ikke fået en endelig fysisk placering på campus, men et dusin Microsoft-folk er allerede i gang med arbejdet på KU. Virksomheden har til en start investeret et trecifret millionbeløb i projektet.

Projektet giver ikke kun fordele til Microsoft, KU og Niels Bohr Institutet, ifølge David Pritchard fra Microsoft.

»Microsofts vision er at udbrede de fremtidige fordele ved kvantecomputeren til alle mennesker og organisationer på planeten,« sagde han i sin tale ved underskriftceremonien.

Andre virksomheder som Google og IBM er også i gang med at bygge kvantecomputere, men efter nogle andre principper end Microsoft og KU’s maskine.

Seneste