Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Kvinder bliver krænket på Økonomi – sådan stopper vi det

Univalg — En femtedel af de kvindelige studerende på økonomistudiet har været udsat for uønsket seksuel opmærksomhed. Problemet skal løses med samarbejde og dialog – ikke topstyring.

Vi står med et alvorligt problem på Økonomisk Institut. Af studiemiljøundersøgelsen 2023 fremgår det, at i alt 19 procent af fagets kvindelige studerende har været udsat for uønsket seksuel opmærksomhed på studiet.

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

På hele Det Samfundsvidenskabelige Fakultet er det tilsvarende tal til sammenligning otte procent.

Jeg er af den opfattelse, at vi står med et massivt problem, som kræver en løsning nu.

Denne dagsorden kan blive overset, når andre vigtige sager, såsom flytningen af CSS til KUA, fylder i debatten. Men det skal ikke skygge for det vigtige fokus, at grænseoverskridende adfærd kan påvirke særligt kvindelige studerendes lyst til at studere på KU. Det skal vi gøre noget ved!

Den krænkende adfærd skyldes nemlig en kultur, som bliver dannet af og hos individer med et forvrænget syn på respektfuld adfærd. Grænseoverskridende adfærd er langtfra tolereret på KU, heller ikke blandt tutorer eller i foreningslivet, og alligevel finder den sted. Det kræver, at studerende tager et medansvar, hvis kulturen skal ændre sig.

Hjælp foreningerne!

Et bud på en løsning har hidtil været at nedlægge ruskoordineringsudvalget på Økonomi og erstatte det  med et nyt forløb for udvælgelsen af tutorer. Men løsningen på problemerne er ikke at lukke foreningerne og rebrande dem, da de samtidig er vigtige for mange studerendes trivsel. Løsningen er i stedet, at foreningerne får de nødvendige redskaber til at bekæmpe problemerne, mens de stadig driver deres virksomhed.

Løsningen er snarere et styrket samarbejde mellem foreningslivet og KU, som kan give grobund for en kulturændring, der kan sikre et trygt foreningsliv og et godt studiemiljø. Det kræver dog en stærkere kommunikation og sparring mellem KU og foreningslivet.

KU har både ressourcer og faglærte med ekspertise i at løse problemer med krænkende adfærd, og det kan foreningslivet nyde gavn af at få adgang til. Det vil samtidig gavne KU at have et stærkt foreningsliv, der ikke kun er velforberedt til konflikthåndtering, men også ved, hvordan man kan forhindre upassende adfærd.

Vi skal have styr på det sammen

Udover at bekæmpe grænseoverskridende adfærd skal vi også have fokus på at hjælpe ofrene for seksuelle krænkelser.

Et startpunkt ville være at skabe et forum, hvor ofrene kan tale frit og anonymt om deres oplevelser. Det kan både tjene som et frirum, hvor ofrene kan føle sig anerkendt og respekteret og sørge for, at ofrene kan få den fagprofessionelle hjælp, de har brug for. Den omkostning er vi nødt til at bære, når vi som studerende og universitet forsømmer ofrene.

Kun ved at knytte tættere bånd mellem KU og foreningslivet om at løse problemerne sammen – og ikke som to selvstændige satellitter – kan vi løse problemerne på den rigtige måde. Men det kræver, at vi skaber et samarbejde om en fælles kamp mod den upassende kultur på Økonomi.

Uniavisen har set dokumentation for de påstande, der rejses i debatindlægget.

Univalget finder sted fra den 25. til den 29. november, og du kan stemme her.

Seneste