Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Kvote 2-behovet er eksploderet

KLUMME - Et skyhøjt gennemsnit fra gymnasiet er ikke garanti for en motiveret studerende, og omvendt er et halvslattent gennemsnit langt fra et tegn på en doven. Derfor er der god grund til at tage det kæmpe ansøgerfelt til kvote 2-pladserne til efterretning.

Mandag kl. 12 var der ansøgningsfrist for kvote 2-optagelser. Allerede om aftenen stod det klart, at 49.137 personer havde søgt ind på en videregående uddannelse af den vej. Det er mere end 10.000 flere end sidste år, og tallet forventes at stige endnu mere, når de ikke-digitale ansøgninger er talt op.

Tallene tyder på endnu et rekordstort optag på de videregående uddannelser. Og det understreger, hvor vigtigt det er, at finansieringen følger med, når uddannelsesinstitutionerne skal lave mere uddannelse til flere studerende. Men mest er den enorme efterspørgsel efter de eftertragtede kvote 2-pladser en krystalklar demonstration af nødvendigheden og vigtigheden af den alternative optagelsesform.

KU bestemmer selv

Sidste år gjorde regeringen det frit for alle universiteter at bestemme, hvordan de ville optage deres studerende. De gjorde altså op med den 90/10-fordeling, som VKO-flertallet vedtog i sin tid, som betød at 90% af alle optagne skulle optages gennem kvote 1. Da den nuværende regeringen fjernede den restriktion, valgte RUC eksempelvis omgående at hæve kvote 2-optaget til 25%, så hver fjerde universitetsstuderende i Roskilde nu kommer ind på baggrund af deres motivation og erfaringer, der er relevante for lige netop den uddannelse de søger ind på.

Det synes jeg er en rigtig god idé.

Det har de da også fundet ud af – og taget konsekvensen af – på eksempelvis psykologi og sociologi, hvor man har hævet kvote 2-optaget til 25 %, og på veterinærmedicin, hvor halvdelen af de studerende bliver optaget på kvote 2.

De mest egnede

Der er mange grunde til at skele til andre ting end gymnasiegennemsnit, når man skal finde de bedst kvalificerede studerende. Et 00 i idræt er næppe et tegn på ens utilstrækkelighed på statskundskab. På samme måde er en dumpekarakter fra en uheldig eksamen i tysk B-niveau nok heller ikke særligt sigende i forhold til ens evner på medicin.

Alligevel kan begge dumpekarakterer meget let smadre ens muligheder for at forfølge drømmestudiet. For med et adgangskrav på 10,9 på både statskundskab og medicin i 2012, skal der ikke mange bundkarakterer på studenterbeviset, før de studiedrømme er udelukket. Faktisk var der i 2012 hele 11 bacheloruddannelser på KU, der krævede et gymnasiegennemsnit på mere end 10.

Men der er mange relevante kvaliteter, man med rette kan tage med i betragtning, når man skal finde de bedst egnede studerende til uddannelserne. Frivilligt arbejde, erhvervsarbejde, fagspecifikke krav, motivation, ordentlig forventningsafklaring før ansøgning, udlandsophold, ambitioner og højskoleophold er blot nogle af de ting, der kan skabe en dygtig og uddannelsesparat studerende.

Det er de nuancer og potentialer, som kvote 2-optagelsesformen tager højde for. Og hvis vi skal være den bedst uddannede generation i Danmarkshistorien har vi ikke råd til at tabe et eneste talent på gulvet.

Uni-avis@adm.ku.dk

Seneste